Veelgestelde vragen over onze nieuwe Klimaatzaak

Hier lees je meer over ons onderzoek naar 1 of meerdere Klimaatzaken. Hoe pakken we dit onderzoek aan? Welke bedrijven onderzoeken we? En wanneer hakken we de knoop door? Lees dat en meer hieronder.

  1. Waarom doen jullie onderzoek naar een nieuwe Klimaatzaak?
  2. Waarom is er een nieuwe Klimaatzaak nodig? 
  3. Wanneer hakken we de knoop door?
  4. Hoe pakken jullie het onderzoek aan? 
  5. Wat doen jullie met mijn donatie?

1. Waarom doen jullie onderzoek naar een nieuwe Klimaatzaak?

Het jaar 2021 was voor Milieudefensie en voor het klimaat een mijlpaal: we wonnen de klimaatrechtszaak tegen Shell. Dat proces vroeg een enorm lange voorbereiding, die al in 2018 startte. 

Met het winnen van de rechtszaak tegen Shell konden we de druk opvoeren. In 2022 schreven we een brief naar 29 grote vervuilers in Nederland en vroegen naar hun klimaatplannen. Alle bedrijven leverden hun klimaatplannen in en we hebben deze laten door­berekenen door het internationaal gerespecteerde onderzoeksbureau NewClimate Institute.

De resultaten waren bedroevend en verontrustend: geen enkel bedrijf kwam met een geloofwaardig plan dat in lijn is met het Akkoord van Parijs. Dat wel nodig is om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Alle plannen scoorden van een onvol­doende tot zeer gevaarlijk. Terwijl deze bedrijven vele miljarden winst maken, investeren ze maar weinig in duurzaamheid. 

In het meest gunstige scenario stoten deze bedrijven maar 19% minder CO2 uit in 2030. Shell moet van de rechter tenminste 45% minder CO2 uitstoten in 2030 om gevaarlijke klimaatveran­dering te voorkomen. En wat voor Shell geldt, geldt voor alle grote vervuilers. Daarom doen we nu onderzoek naar nieuwe Klimaatzaken. 

2. Waarom is er een nieuwe rechtszaak nodig?

Het succes van onze rechtszaak tegen Shell maakt ons strijdvaardig. We weten wat we willen en we weten waar we het voor doen: een veilig klimaat voor ons allemaal en vooral voor alle kinderen wereld­wijd. We zijn vol vertrouwen dat we ook het hoger beroep winnen. En ondertussen bereiden we een nieuwe Klimaatzaak voor.

We zijn zo geschrokken van de ronduit gevaarlijke klimaatplannen van de grote vervuilers, dat we doorpakken. We willen grondig bekijken met welke rechtszaak we de meeste impact maken. Wat kunnen we winnen, hoe moeten we dat aan­pakken en wat kunnen we eisen?

Er is veel werk te doen, om te bepalen welk bedrijf of bedrijven we aan gaan pakken. Daarom lezen we honderden onderzoeken, jaarverslagen en publicaties. We praten met experts en advocaten om te beoordelen wat de beste strategie is bij elk bedrijf. Daar gaat veel tijd en geld in zitten.

3. Wanneer hakken we de knoop door?

Het proces om te komen tot een rechtszaak is onvoorspelbaar. Het juridisch onderzoek moet heel grondig gebeuren. Pas wanneer het onderzoek volledig is afgerond, nemen we het besluit welk bedrijf we voor de rechter gaan brengen en op welke manier. Dat kan maanden duren. Hierin nemen we ook de uitslag mee van de nieuwe klimaatcrisisindex die in het najaar van 2023 verschijnt.

Net als in 2022 beoordelen we de klimaatplannen van alle 29 bedrijven. Hoe deze bedrijven scoren, speelt een rol in ons besluit welk bedrijf we voor de rechter brengen.

4. Hoe pakken jullie het onderzoek aan? 

We duiken in de jaarverslagen en openbare stukken van al die bedrijven , schakelen experts in en winnen goed juridisch advies in. Onze inschatting is dat we voor het juridisch onderzoek naar een nieuwe rechtszaak minstens € 300.000 nodig hebben, om de eerste stappen te maken.

Zodra we besloten hebben welk bedrijf we gaan aanklagen, dan lopen de kosten nog verder op. Het is veel geld, maar er staat veel op het spel.

5. Wat doen jullie met mijn donatie?

Zonder steun van onze leden en donateurs kunnen we geen rechtszaken voeren, dat is duidelijk. Als genoeg mensen ons juridisch onderzoek steunen met een gift, wordt de kans op een nieuwe overwinning groter. En het is haalbaar, dat hebben we bewezen. We garanderen je in elk geval  dat we elke gift voor dit onderzoek goed besteden.

Foto bovenaan: Lynn Zebeda houdt een bord vast met de tekst: 'Maak van klimaat ook jouw zaak.' Fotograaf: Marten van Dijl 

Loading...