Veelgestelde vragen over onze nieuwe Klimaatzaak

Hier lees je meer over ons onderzoek naar een nieuwe Klimaatzaak. Hoe pakken we dit aan? Welke bedrijven onderzoeken we? En wanneer hakken we de knoop door?

  1. Waarom is er een nieuwe Klimaatzaak nodig? 
  2. Waarom klagen jullie een bank, verzekeraar of pensioenfonds aan?
  3. Waar baseren jullie deze keuze op?
  4. Waarom hebben jullie de Klimaatcrisis-Index: de Financiële Editie opgesteld?
  5. Hoe is de Klimaatcrisis-Index: de Financiële Editie opgesteld?
  6. Wanneer hakken jullie de knoop door welke bank, verzekeraar of pensioenfonds wordt aangeklaagd
  7. Hoe kan ik helpen?

1. Waarom is er een nieuwe Klimaatzaak nodig?

De meeste grote vervuilende bedrijven komen niet uit zichzelf in beweging. Van de 28 bedrijven die ons hun klimaatplan hebben gestuurd, scoort er niet 1 een voldoende. Eigenlijk zou de overheid moeten eisen dat bedrijven zich aan het klimaatakkoord van Parijs houden, maar ook dat gebeurt niet. Daarom hebben we geen keus en stappen we opnieuw naar de rechter. Want als grote vervuilende bedrijven niet in beweging komen, kunnen we de klimaatcrisis niet oplossen.

2. Waarom klagen jullie een bank, verzekeraar of pensioenfonds aan?

Banken, verzekeraars en pensioenfondsen spelen een belangrijke rol in de klimaatcrisis. Dat komt omdat ze bedrijven zonder goed klimaatplan geld blijven geven. En of je de olie nu zelf oppompt of betaalt voor de boor; je draagt allebei bij aan meer uitstoot en dus versterking van de klimaatcrisis.

We kunnen het ons niet meer veroorloven om miljarden euro's te blijven stoppen in vervuilende bedrijven zonder goed klimaatplan. Onze tweede klimaatrechtszaak richt zich daarom tegen een Nederlandse bank, verzekeraar of pensioenfonds. Want die liggen op ramkoers met het klimaat, blijkt uit onafhankelijk onderzoek van SEO.

Dit zijn de voordelen van het aanpakken van een bank, verzekeraar of pensioenfonds:

  • Als banken, verzekeraars en pensioenfondsen hun geld niet meer stoppen in vervuilende fossiele bedrijven, worden deze bedrijven gedwongen te veranderen. Geld van deze instellingen bepaalt namelijk wat groeit en wat niet.
  • Banken, verzekeraars en pensioenfondsen kunnen relatief snel schakelen. Ze hoeven in feite alleen maar hun geldstromen te veranderen.

3. Waar baseren jullie deze keuze op?

Het onderzoek van SEO naar Nederlandse financiële instellingen (Klimaatcrisis-Index: de Financiële editie) van november 2023 was aanleiding voor die keuze. 

De Klimaatcrisis-Index is een ranglijst. Deze liet in 2022 voor het eerst heel scherp zien in hoeverre de klimaatplannen van 28 grote vervuilers voldoen aan internationale afspraken om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Denk aan het klimaatakkoord van Parijs en het doel om de aarde niet op te laten warmen met meer dan 1,5 graad. De banken, verzekeraars en pensioenfondsen in deze editie van de Klimaatcrisis-Index worden op dezelfde manier beoordeeld als in de vorige Klimaatcrisis-Index, waardoor goed is te zien of bedrijven hun beleid meer of minder in lijn hebben gebracht met het klimaatakkoord van Parijs.

>> Lees ons nieuwsbericht over de Klimaatcrisis-Index: de Financiële Editie
>> Bekijk het overzicht van het onderzoek met de belangrijkste cijfers en afbeeldingen

4. Waarom hebben jullie de Klimaatcrisis-Index: de Financiële Editie opgesteld?

De banken, verzekeraars en pensioenfondsen in deze editie van de Klimaatcrisis-Index worden op dezelfde manier beoordeeld als in de vorige Klimaatcrisis-Index, waardoor goed is te zien of bedrijven hun beleid meer of minder in lijn hebben gebracht met het klimaatakkoord van Parijs.

>> Lees hier de Nederlandse samenvatting van de Klimaatcrisis-Index: de Financiële Editie

5. Hoe is de Klimaatcrisis-Index: de Financiële Editie opgesteld?

De financiële bedrijven in deze editie van de Klimaatcrisis Index worden op dezelfde manier beoordeeld als in de vorige Klimaatcrisis Index, waardoor goed is te zien of bedrijven hun beleid meer of minder in lijn hebben gebracht met het klimaatakkoord van Parijs.

>> Lees het hele onderzoek: de Klimaatcrisis-Index: de Financiële Editie

6. Wanneer hakken jullie de knoop door welke bank, verzekeraar of pensioenfonds wordt aangeklaagd?

Op 19 januari 2024 laten wij iedereen weten tegen welke bank, verzekeraar of pensioenfonds wij een tweede Klimaatzaak starten.

7. Hoe kan ik helpen?

Help jij onze nieuwe Klimaatzaak te winnen? Doneer dan!

Foto bovenaan, door Marten van Dijl: Lynn Zebeda houdt een bord vast met de tekst: 'Maak van klimaat ook jouw zaak.'

Loading...