Met onze volgende Klimaatzaak pakken we een bank, verzekeraar of pensioenfonds aan

Onze volgende klimaatrechtszaak richt zich tegen een Nederlandse bank, verzekeraar of pensioenfonds. Want die liggen op ramkoers met het klimaat, blijkt uit onafhankelijk onderzoek. Tijd om in te grijpen! Wil jij onze nieuwe Klimaatzaak helpen? Steun ons dan met een donatie.

Hun rol in de klimaatcrisis

Als je aan de veroorzakers van de klimaatcrisis denkt, denk je al snel aan grote oliereuzen, zoals Shell. Maar achter zulke vervuilers gaan banken, verzekeraars en pensioenfondsen schuil. Zij spelen een belangrijke rol in de klimaatcrisis. Hun uitstoot gebeurt vooral achter de schermen. In de afbeelding hieronder zie je hoe dat zit. 

De verborgen vervuiler

Wie geld beheert, heeft in onze economie macht. En wat doen banken, verzekeraars en pensioenfondsen met die macht? Ze steken nog elke dag miljarden euro’s in vervuilende bedrijven die de klimaatcrisis verergeren. Dit blijkt uit ons nieuwe onafhankelijke onderzoek. Ze gebruiken hun enorme invloed niet om eerlijke klimaatoplossingen te stimuleren, maar om vervuilende bedrijven te laten groeien. Dat moet anders.

Nog steeds op ramkoers met het klimaat

In 2022 publiceerden wij de Klimaatcrisis-Index. Hieruit bleek, onder andere, dat geen van de onderzochte banken, pensioenfondsen of verzekeraars genoeg deed om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Nu hebben wij hun klimaatplannen opnieuw laten doorlichten in de Klimaatcrisis-Index: de Financiële Editie. En wat blijkt? Geen van de 7 onderzochte instellingen heeft een klimaatplan waarmee ze de klimaatdoelen van Parijs halen. In de afbeelding hieronder zie je hoe de bedrijven er 1 jaar later voorstaan.

Eén jaar later_V2_11 - 1080 x 1080.png

Meer weten? Duik hieronder in meer resultaten uit ons onderzoek:
>Lees hier de factsheet met informatieve afbeeldingen
>Lees hier het hele onderzoek (Engels)
>Lees hier de samenvatting van het onderzoek (Nederlands)

Nieuwe zaak raakt vervuilers waar het pijn doet: in de portemonnee

De uitkomsten van dit onderzoek onderstrepen onze keuze voor een bank, pensioenfonds of verzekeraar. Met onze eerste klimaatzaak tegen Shell hebben we een grote veroorzaker van de klimaatcrisis aangepakt. Nu richten we onze pijlen op een bedrijf dat dit vervuilende gedrag mogelijk maakt.

"De financiële sector moet veranderen om gevaarlijke klimaatverandering te stoppen. We kunnen het ons niet meer veroorloven om miljarden te blijven verstrekken aan vervuilers zonder klimaatplan. Milieudefensie stapt daarom, met de steun van duizenden mensen, naar de rechter om klimaatrechtvaardig beleid te eisen."
Donald Pols, directeur-bestuurder van Milieudefensie.

Wees onderdeel van dit historische moment

We hebben banken, verzekeraars en pensioenfondsen keihard nodig om de meest ernstige gevolgen van de klimaatcrisis te voorkomen. De projecten waarin deze bedrijven geld steken bepalen of de wereld opwarmt tot boven de 1,5ºC of niet.

Een bank, verzekeraar of pensioenfonds aanklagen om zijn klimaatbeleid is nog nooit eerder gedaan in Nederland. We zetten hiermee een historische en spannende stap. Doe je mee? Op 19 januari 2024 maken we bekend welke instelling we voor de rechter brengen. Banken, pensioenfondsen en verzekeraars zijn misschien wel rijk en machtig, maar wij zijn met velen. Samen zorgen we dat ze zo snel mogelijk stoppen met het mogelijk maken van vervuiling.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...