Hoe jouw gemeente ontbossing kan tegengaan

Banken financieren met het geld van Nederlandse gemeenten de kap van tropisch regenwoud. Ben jij raadslid, bestuurder of ambtenaar bij de gemeente? En wil je niet dat jouw gemeente geld in ontbossing stopt? Op deze pagina lees je hoe jouw gemeente dit kan voorkomen.

> Stuur ons een e-mail als jouw gemeente opstaat tegen ontbossing

Gemeenten betalen onbewust mee aan ontbossing

ING, Rabobank en ABN AMRO investeren het geld van hun klanten in palmoliebedrijven. Voor de aanleg van palmolieplantages verwoesten deze bedrijven eeuwenoud regenwoud. Met dramatische gevolgen: mensen en dieren worden verjaagd en het klimaat warmt versneld op. Gemeenten dragen hier als rekeninghouders onbewust aan bij.

Wat kan mijn gemeente doen tegen ontbossing?

Als grote klanten (zoals gemeenten) zich uitspreken tegen ontbossing, kunnen banken er niet omheen. De meeste gemeenten hebben rekeningen lopen bij ING, Rabobank of ABN AMRO. Burgers benaderen daarom gemeenten met de vraag om zich uit te spreken tegen ontbossing.

Wist je dit? Gemeenten met BNG als huisbankier, hebben voor het dagelijkse betalingsverkeer toch vaak rekeningen bij ING, Rabobank of ABN AMRO. 

Hoe kunnen wij als gemeente onze bank aanspreken?

Het is simpel: de wethouder van Financiën kan de bank waarbij de gemeente zit, vragen om zich terug te trekken uit de palmolie-industrie. Dit kan door middel van een brief of een persoonlijk gesprek met de bank.

Hou ons op de hoogte!

Heeft de wethouder van jouw gemeente een gesprek gevoerd met de bank of hen een brief gestuurd? Laat het ons weten! Zo kunnen wij op de kaart hieronder laten zien wie er meedoen. Natuurlijk horen we ook graag wat het antwoord van de bank was.
> Stuur ons een e-mail als jouw gemeente opstaat tegen ontbossing

Waar vind ik meer informatie?

We snappen dat je als raadslid, bestuurder of ambtenaar meer informatie nodig hebt. Volg een van de volgende links om alles te weten te komen over palmolie, ontbossing en de rol van banken daarbij.

Zij steunen deze campagne

''Mijn generatie kijkt vanuit de schoolbanken toe hoe grote banken ons geld in de palmoliesector pompen. Ik ben het zat. Ook wij kunnen in actie komen. Daarom steun ik Milieudefensie in hun strijd tegen ontbossing.''
"Het is tijd dat we in actie komen! Laten we met z’n allen deze Nederlandse banken onder druk zetten. De palmolie-industrie is niet alleen schadelijk voor de natuur, ook mens en dier worden verjaagd van hun land. Dit moet stoppen!"
"Niets doen en zwijgen betekent goedkeuren. Banken gebruiken jouw en mijn geld om de natuur en leefgebieden van mensen aan de andere kant van de wereld te slopen. Als het in jouw achtertuin gebeurt, zou je toch ook in actie komen?''
''Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met geld steken in het vernietigen van de regenwoud, voordat het te laat is. Met deze campagne van Milieudefensie kunnen wij hier in Nederland het verschil maken.''
''Ik doe mee met deze campagne, omdat ik niet wil dat mijn geld bijdraagt aan ontbossing, het uitsterven van de orang-oetan en de schending van mensenrechten. Zo simpel is het.''
''Banken gebruiken ons geld om het regenwoud zoveel geweld aan te doen. Dat moet stoppen! Zij moeten ons geld gebruiken voor duurzame oplossingen in plaats van de palmoliesector, die alles juist kapot maakt.'
"Zonder regenwoud is er geen plek voor orang-oetans en andere beschermde dieren. De lokale bevolking wordt van hun land verdreven en heeft geen bron van inkomsten meer. De kaalslag heb ik in Borneo en Kameroen met eigen ogen gezien. Een van de grootste veroorzakers: de palmolie-industrie. Hulde aan Milieudefensie; zij zetten met acties en gesprekken druk op de Nederlandse en Europese politiek en openen de ogen van de Nederlandse bevolking."
Loading...