english

Laat je inspireren

Gelukkig zijn er veel Nederlanders die in actie komen voor gezonde lucht. Laat je inspireren door deze verhalen!

Luchtwachter Lisa
Lisa (14) besloot naar aanleiding van de longontsteking van haar moeder om zich in te zetten voor gezondere lucht. Nu werkt ze als Luchtwachter aan de bewustwording van de luchtvervuiling in Nederlandse steden.

VN Jongerenvertegenwoordigers
Jahkini en Emma vertegenwoordigen jongeren in de nationale en internationale politiek. Ze geven gastlessen op scholen over duurzaamheid en spreken vervolgens namens de jongeren met politici.

Adem Rotterdam
Adriaan voert met Adem Rotterdam ludieke acties uit voor gezonde lucht. Hij hing bijvoorbeeld mondkapjes op alle standbeelden en zette doodskisten langs de wegen. Zo wordt het probleem van de slechte luchtkwaliteit beter zichtbaar.

Deen Travelers
Met Deen Travelers promoot Rudy een duurzame manier van reizen: met de fiets. Vorig jaar fietste hij met een zelfgemaakte fiets helemaal naar Mekka. Die reis duurde twee maanden en hij fietste maar liefst door elf landen.

Leefstraat Hugo de Grootkade
De Hugo de Grootkade in Amsterdam werd tussen 8 september en 9 oktober 2017 omgetoverd tot een leefstraat. In een leefstraat geven bewoners een andere invulling aan de publieke ruimte in hun straat. Dus geen auto's voor de deur, maar juist meer ruimte voor groen, spelen en ontspanning.

De BMX Fietsschool
Shurdon is eigenaar van de BMX Fietsschool in Rotterdam-Zuid. Hij stimuleert kinderen om meer te fietsen. Want hoe meer fietsers op de weg, hoe gezonder de lucht.

SerVies
De lucht in Rotterdam is even ongezond als het roken van zeven sigaretten per dag. Dat zette Annemarie en Iris aan het denken. Door servies te maken dat gekleurd is met fijnstof uit te lucht, creëren zij bewustwording in de buurt.

Het Amstel-IJpark
Door de vele auto's in de stad is de lucht in Amsterdam op sommige plekken heel ongezond. Manu heeft daarom samen met buurtbewoners het Amstel-IJpark bedacht. Van de Amstel tot aan het IJ wordt een groene zone waarin voetgangers en fietsers centraal staan.

Dit zeggen onze Luchtwachters

"Heel veel mensen worden ziek door luchtvervuiling. Mijn moeder is bijna overleden aan een longontsteking. Daarom wil ik mensen bewust maken hoe erg luchtvervuiling is. Want dan kunnen we er iets aan doen. Als Luchtwachter help ik mee de lucht gezonder te maken."
Loading...