De 9 grofste Shell-schandalen

Shell faalt in de schoonmaak van de Nigerdelta. groningers wachten al jarenlang op een schadevergoeding. De lijst van Shell-schandalen is eindeloos. Wij hebben ze hier voor je op een rijtje gezet.

1. Shell wist van klimaatverandering, maar deed niets

Uit vertrouwelijke interne documenten en Shell's film 'A Climate of Concern' blijkt dat Shell al meer dan 30 jaar afweet van de rampzalige gevolgen van olie- en gaswinning voor ons klimaat. Toch blijft de oliereus inzetten op fossiele energie. Shell waarschuwt in de film onder meer voor klimaatvluchtelingen die huis en haard zullen verliezen door zeespiegelstijging en door catastrofale veranderingen in hun leefomgeving. In de film eindigt Shell met de oproep “nu actie ondernemen is de enige veilige verzekering die we hebben". Shell heeft niets met die kennis gedaan om verdere klimaatverandering te voorkomen. Sterker nog, Shell werd stak miljoenen in lobbyclubs die klimaatontkenning tot een kunst hebben verheven.

Daarom startten wij een rechtszaak tegen Shell. Wij willen dat een rechter Shell dwingt zijn plannen in lijn te brengen met het klimaatakkoord. Wil je ons helpen? Steun ons dan met een gift.

Ja, ik help

Infographic Shell schandalen

2. Shell probeert onder schade Groningen uit te komen

Jarenlang maakte Shell winst met gas uit Groningen, maar nu er betaald moet worden voor de schade, probeert Shell er tussenuit te knijpen. Daar lijkt het tenminste verdacht veel op. Sinds juni 2017 staat Shell niet langer garant voor schulden van de NAM. Volgens Shell valt het allemaal wel mee. Dat Shell de zaken opeens anders is gaan regelen, kort nadat de rechtbank in 2017 de NAM verantwoordelijk voor de schade heeft gehouden, doet iets anders vermoeden.

a321bc12-c3ce-43d4-af95-ef53097d2de3.jpeg

3. Shell vroeg om afschaffing van dividendbelasting

Geen enkele politieke partij had het in  2017 in de beleidsplannen staan en toch wilde het kabinet de dividendbelasting afschaffen. Dit zou vooral voordelig zijn voor buitenlandse bedrijven en zou de Nederlandse staat 1,4 miljard per jaar kosten. Dit hebben we hoofdzakelijk te danken aan Shell. De oliegigant deed in april 2017 een onomwonden oproep aan politieke partijen: “Schaf de dividendbelasting af.” Want die “werkt marktverstorend en is nadelig voor de concurrentiepositie van Nederland”. Hiervoor was overigens geen enkel bewijs. Dankzij hevige kritiek van burgers en de oppositie was de afschaffing van de dividendbelasting van de baan.

4. Shell betrokken bij moord in Nigeria

Volgens Amnesty was Shell in de jaren 90 betrokken bij moorden, martelingen en verkrachtingen door paramilitaire organisaties in Nigeria. Shell huurde het Nigeriaanse leger om de opstanden in Ogoniland neer te slaan. Ook nadat bekend werd dat de veiligheidstroepen demonstranten hadden gedood, gemarteld en verkracht. Ken Saro Wiwa is een van de activisten die overleed. Zijn vrouw, Esther Kiobel startte samen met Amnesty en 3 Nigeriaanse weduwen een rechtszaak  tegen Shell. Deze zaak loopt nog. 

d927bc4a-ebf6-4cc9-8f60-d3a959c8cc8c.jpeg

5. Shell geeft jaarlijks 22 miljoen euro uit aan anti-klimaatlobby

Shell zegt te pas en te onpas dat het bedrijf het klimaatakkoord van Parijs omarmt. Meer dan de helft van de communicatie van Shell Nederland gaat zelfs over duurzaamheid. Maar achter de schermen ziet het er anders uit. Volgens onderzoek besteedt Shell jaarlijks 22 miljoen dollar aan de lobby tegen klimaatbeleid. Van de 25 grootste bedrijven, hebben Shell, Exxon, IBM, Total en Pfizer via hun brancheorganisaties de meest negatieve impact op klimaatbeleid.

6. Shell verandert Nigerdelta in rampgebied

Al ruim een halve eeuw wint Shell olie in de Nigerdelta in Nigeria. Het bedrijf heeft er miljarden mee verdiend. De meerderheid van de bevolking in de Delta ziet van die miljarden niets terug en leeft te midden van olievervuiling die een groot aantal dorpen onbewoonbaar heeft gemaakt. Samen met 4 Nigeriaanse boeren startte Milieudefensie daarom in 2008 een rechtszaak tegen Shell. Nu, bijna 12 jaar later, loopt het hoger beroep nog altijd. 2 van de eisers zijn inmiddels overleden. In 2011 eiste de VN dat Shell Ogoniland fatsoenlijk op zou ruimen. 9 jaar en 30 miljoen euro later bleek er in 2020 nauwelijks iets van terecht zijn gekomen. Dit blijkt uit het rapport No Clean up, no justice

df1351e4-271a-4480-b9cc-f00ec846de55.jpeg

7. Shell ontwijkt belasting

Shell zegt op zijn eigen website dat de landen waarin het opereert moeten profiteren van zijn aanwezigheid. Maar blijkbaar hoort belasting betalen in het land waar je boort daar niet bij. Shell ontving in het Verenigd Koninkrijk en in Duitsland in 2016 netto belastingteruggave in plaats van te betalen. Shell heeft maar liefst 45 bv's geregistreerd in Bermuda en 168 bv's in Nederland, waaronder uit Mozambique, de Filipijnen en Kazachstan. Dit is niet illegaal, maar wel immoreel. Arme landen kunnen het belastinggeld dat ze nu mislopen ontzettend goed gebruiken.

1a0db77c-5099-4e13-b24a-11c5601541ae.jpeg

8. Shell verandert baai in asfaltmeer

Shell had vanaf 1915 een raffinaderij op Curaçao. Door de enorme vraag naar vliegtuigbenzine in de Tweede Wereldoorlog verdween de productie van zwaardere stookolie naar de achtergrond. Daardoor bleef Shell met een vloeibaar olieafvalproduct zitten, namelijk asfalt. Zonder gewetensbezwaren pompte Shell dit asfalt naar het moerassige, met mangroven begroeide deel van de Buscabaai, midden in Willemstad. Tot 1953 stroomde in totaal 2 miljoen ton afvalproducten het 'meer' in. Tot op de dag van vandaag wordt dit meer het asfaltmeer genoemd.

Raffinaderij-Isla-asfaltmeer-Sinaya-Wolfert.jpg

9 . Shell betaalt miljard smeergeld

Shell betaalde in 2011 meer dan 1 miljard dollar voor een olieveld voor de kust van Nigeria. Een groot gedeelte verdween in de zakken van een corrupte ex-minister. Uit gelekte e-mails blijkt dat Shell hiervan op de hoogte was. Een aantal topmannen van Shell moet zich in Italië voor deze zaak voor de rechter verantwoorden. Het zou voor het eerst zijn dat Shell medewerkers hoofdelijk aansprakelijk worden gehouden.

b3580b5a-5e99-4b48-bb81-415654e713f2.jpeg

 

Loading...