english

Voor hetzelfde geld geef je meer

Wist je dat je jouw gift terug kunt krijgen van de Belastingdienst? Door van jouw gift een periodieke schenking te maken, kun je dit bedrag voor een groot deel aftrekken van de belasting. Het levert je dus een aanzienlijk belastingvoordeel op en wij zijn daardoor zeker van je steun. Een win-win situatie.

Hoe werkt schenken met belastingvoordeel?

Je regelt het heel eenvoudig met een periodieke schenkingsovereenkomst. Zonder deze overeenkomst zijn giften alleen aftrekbaar als je meer dan 1% van je bruto jaarinkomen schenkt. Als je minimaal 5 jaar een vast bedrag geeft, krijg je tussen de 18 en 52% terug van je gift. Hoe groot je voordeel is, hangt af van je inkomen en leeftijd.

Rekenvoorbeeld 
Een donateur met een bruto jaarinkomen van 30.000 euro geeft elk jaar 100 euro.
Deze gift is minder dan 1 % van het jaarinkomen en is daarom alleen met een periodieke schenkingsovereenkomst aftrekbaar van de belasting.

De donateur besluit deze stap te maken en verhoogt zijn bijdrage naar 170 euro per jaar. Omdat hij in de belastingschijf van 40,8% valt, krijgt hij van de Belastingdienst 70 euro terug. Daardoor betaalt hij netto nog steeds 100 euro per jaar, terwijl wij veel meer kunnen doen met zijn gift. Reken jouw belastingvoordeel uit op de rekenhulp van ANBIgift.

Het maken van de overeenkomst kost niets en je hebt geen notaris nodig. Je bepaalt zelf hoeveel je jaarlijks geeft en je kunt het bedrag in termijnen betalen. Wel vragen we je om minimaal 75 euro per jaar te geven. Dit heeft te maken met het administratieve werk dat bij de schenkingsovereenkomst komt kijken.

Voor wie is het belastingvoordeel?

Er zijn twee mogelijkheden bij het schenken met belastingvoordeel:

 1. Je geeft hetzelfde bedrag als je al deed, maar betaalt minder doordat je zelf profiteert van het belastingvoordeel;
 2. Je verhoogt je gift, na belastingteruggave betaal je netto hetzelfde als voorheen. Dat kost jou geen cent extra en wij kunnen zo meer doen met jouw gift.

Download de schenkingsovereenkomst

Schenken met belastingvoordeel in 4 stappen

 1. Bepaal het bedrag dat je wilt geven. Bereken je belastingvoordeel.
 2. Vul de schenkingsovereenkomst digitaal in en print hem uit.
 3. Stuur de uit de overeenkomst naar de Ledenadministratie van Milieudefensie, Postbus 19199, 1000 GD, Amsterdam
 4. Wij sturen de overeenkomst terug met onze handtekening. Het transactienummer van de overeenkomst kan je gebruiken voor je belastingaangifte.

De voordelen van periodiek schenken op een rij

 • Je gift is voor een groot deel aftrekbaar van de belasting
 • Je kunt meer geven zonder dat het je extra geld kost
 • Wij kunnen ons nog beter inzetten voor een duurzame en eerlijke wereld
 • Wij betalen geen schenkbelasting; je hele gift komt ten goede aan het realiseren van onze doelen
 • Je ontvangt ons interessante magazine Down to Earth

Meer weten over schenken met belastingvoordeel? Download de flyer

Schenken voor ons klimaat...

"Mijn naam is Sophie Schut. Ik ben actrice en speelde onder andere in de musical De Tweeling en Soldaat van Oranje. Sinds dit jaar schenk ik met belastingvoordeel. En daar heb ik geen spijt van, want het gaat niet goed met ons klimaat. Ik heb niet het idee dat iedereen daar de noodzaak van inziet, dus zijn clubs zoals Milieudefensie belangrijk om mensen wakker te schudden en te houden."
“Ik steun Milieudefensie omdat ik vind dat het milieu veel te weinig aandacht krijgt. Door periodiek te schenken draag ik bij aan de stabiliteit van de organisatie en betaalt de overheid mee aan een krachtiger Milieudefensie.”
“Het baart me grote zorgen dat we onze aarde uitputten ten koste van volgende generaties en de planten en dieren. Ik steun Milieudefensie via een periodieke schenking en ik hoop dat meer mensen dat gaan doen. Onze wereld is het waard.”

Wil je meer weten?

Loading...