Zittingsdag 1 hoger beroep: Shell neemt zijn groene praatjes mee de rechtszaal in

Zittingsdag 1 van het hoger beroep in de Klimaatzaak tegen Shell zit erop. Vandaag presenteerde iedere partij haar openingspleidooi. Meer weten over het inhoud van het hoger beroep? Kom op 12 april naar Milieudefensie on Tour in Rotterdam.

Shell blijft mensenlevens in gevaar brengen

Shell mocht als eerste zijn argumenten presenteren aan de rechters. Tijdens het pleidooi werd al snel duidelijk dat Shell zich weer verstopt achter de overheid. Shell vindt dat de overheid verantwoordelijk is om actie te ondernemen tegen klimaatverandering. Het is niet aan de rechter om hier een uitspraak over te doen. En al helemaal niet over één bedrijf zoals Shell. Ook weigert Shell opnieuw verantwoordelijkheid te nemen voor 95% van zijn uitstoot. Hierdoor blijft Shell wereldwijd mensenlevens in gevaar brengen.

Dit is hoe wij reageerden op de argumenten van Shell

RS70870_FVBF020424-0004-web(2).jpg

Directeur Donald Pols voor de rechtbank in Den haag. Fotograaf: Frank van Beek.

Shell gaat door met greenwashing

Ook ging Shell door met greenwashing in de rechtszaal. Het bedrijf zegt de grootste investeerder in de Nederlandse energietransitie te zijn. Maar het bedrijf verzwijgt zijn enorme jaarlijkse investeringen in olie en gas. De feiten laten zien dat Shell helemaal niet zo groen is. Shell blijft volop investeren in gas en heeft zijn investeringen in zon en windenergie vorig jaar zelfs verminderd. Daarnaast hebben ze meer dan 800 nieuwe olie en gasprojecten op de planning staan.

De rechter moet nu ingrijpen

Het is duidelijk dat de overheid grote bedrijven zoals Shell niet goed kan reguleren. En Shell gaat niet uit zichzelf minder olie en gas verkopen. Daarom is het zo belangrijk dat de rechter nu ingrijpt. Want er staat veel op het spel. Zoals onze advocaat Roger Cox in de rechtszaal zei:

“Rondom Florida werden watertemperaturen van 38˚C gemeten; oceaanwater zo warm als een jacuzzi. Zuid Europa ging gebukt onder hittegolven waarin het dagen aaneen meer dan 40 graden werd, waardoor buiten werken ondragelijk was. In Marokko werd het voor het eerst boven de 50°C. In Canada brandde 18 miljoen hectare land af, dat is 4,5 keer de oppervlakte van Nederland. In Pakistan werden 33 miljoen mensen getroffen door overstromingen. En in Bangladesh werden 7 miljoen mensen getroffen door moessonregens.”

RS70875_FVBF020424-0029-web(1).jpg

Campagneleider Nine de Pater en hoofd onderzoeker Sjoukje van Oosterhout van Milieudefensie overleggen in de rechtszaal. Fotograaf: Frank van Beek.

Shell moet zijn verantwoordelijkheid nemen

Willen we nog ergere gevolgen van de klimaatcrisis voorkomen moet het vonnis uit 2021 overeind blijven staan. Shell moet zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% verminderen (ten opzichte van 2019). Zoals directeur Donald Pols stelt:

“We nemen het op tegen een bedrijf, dat als we die zijn gang laten gaan het ten koste kan gaan van onze wereld. Deze zittingsdagen gaan wij de rechter ervan overtuigen dat Shell zijn verantwoordelijkheid moet nemen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen”

Wat gebeurt er nu?

Het hoger beroep is verdeeld over 4 dagen. Op 3 april zijn Shell en Milieu & Mens aan het woord. Op 4 april zijn wij de hele dag aan de beurt om aan de rechters te laten zien dat Shell zich aan het klimaatakkoord van Parijs moet houden. En op 12 april, de allerlaatste zittingsdag, presenteren alle partijen hun slotpleidooien.

Foto bovenaan: de advocaten van Milieudefensie gaan zitten voordat zittingsdag 1 van het hoger beroep van start gaat. Fotograaf: Frank van Beek.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...