Nieuwe strategie Shell: meer geld naar gas, minder naar zon en wind

Shell zet de komende jaren meer in op brandstoffen als gas. En heeft in 2023 minder in zonne- en windenergie geïnvesteerd. Maar juist nu verwacht je klimaatactie van vervuilende bedrijven. Vind jij dat ook? Teken dan ons manifest.

De nieuwe strategie van Shell laat zien dat het bedrijf mensenlevens in gevaar blijft brengen en de klimaatcrisis blijft verergeren. Terwijl de klimaatcrisis aan alle kanten zichtbaarder en gevaarlijker wordt.

De nieuwe jaarcijfers en strategie van Shell in het kort:

1. Meer geld naar gas

Shell heeft in zijn strategie voor het eerst de ambitie geformuleerd om de absolute uitstoot door het gebruik van zijn olieproducten terug te dringen. Goed nieuws, zou je denken. Maar tegenover deze ambitie staat een enorme groei in gas. Hoogstwaarschijnlijk zorgt dat niet voor minder CO2-uitstoot. De ambitie op gas laat zelfs ruimte voor groei en past binnen Shell's strategische keuze om leider te worden in de gasmarkt.

2. Minder geld naar zon en wind 

Shell heeft 6,5% (1.467 miljoen euro) van zijn omzet (22,4 miljard euro) geïnvesteerd in zonne- en windenergie en 11,5 miljard euro in olie in 2023. In 2022 was dat nog 8% (2.667 miljoen euro).

RS1751_HH01782675windopzee-ZEKERGEBRUIKEN-scr(1).jpg

Fotograaf: Michiel Wijnbergh. Offshore windpark tussen Egmond aan Zee en IJmuiden.

Shell trapt op het gaspedaal

3 jaar geleden wilde Shell nog (relatief) 20% minder CO2 uitstoten in 2030. Dit doel was al schandalig laag en liet ruimte voor groei.  En nu wordt dat doel nog verder verlaagd naar tussen de 15 en 20% minder CO2-uitstoot ten opzichte van 2016. Bovendien heeft Shell het doel voor 2035 losgelaten. Dit is ronduit bizar.

Ook het jaarverslag over 2023 bevestigt dat Shell gas en olie wil blijven oppompen. Daarin is te lezen dat Shell in 2023 ongeveer 13 keer zoveel geld uitkeerde aan de aandeelhouders dan in totaal werd geïnvesteerd in zonne- en windenergie.

Nine de Pater, campagneleider van Milieudefensie: “Shell trapt, aan de vooravond van het hoger beroep, letterlijk op het gaspedaal. Zelfs de schamele investeringen in zonne- en windenergie zijn gedaald ten opzichte van het jaar ervoor.”

Nu is het tijd voor klimaatrechtvaardigheid

Hittegolven, bosbranden en overstromingen teisteren de wereld. Juist nú verwacht je klimaatactie. Maar grote vervuilende bedrijven zoals Shell gaan gewoon door met vervuilen. De overheid blijft vervuiling subsidiëren. En jij betaalt de rekening. Dat moet anders. Eis klimaatrechtvaardigheid!

Foto bovenaan: gasfornuis brander

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...