Wat jij kan doen tegen hitte en droogte in je tuin

Gebarsten grond, geel gras en planten die schreeuwen om water. Al ruim voor de zomer begon, was het ook dit jaar weer te droog in Nederland. Wat kan je zelf doen tegen hitte en droogte in je tuin? Ik geef je 4 tips.

1. Bedek de grond

Door je tuingrond te bedekken - te Mulchen - bescherm je de bodem van je tuin tegen droogte. Bij mulchen bedek je de aarde met een laag organisch materiaal. Tussen de planten in je tuin leg je bijvoorbeeld een laag houtsnippers. Ook kun je gemaaid gras na het grasmaaien op je gazon laten liggen.

Door de aarde te bedekken met een laag organisch materiaal naar keuze, droogt de grond minder uit. En je bent gelijk je tuinafval kwijt. Of wat dacht je van een laag kiezels en schelpen in je tuin? Het staat leuk en ook dit zorgt voor een minder droge grond.

gebarsten grond.jpg

2. Vang je regenwater op

Het is niet altijd verstandig om je planten in droge periodes veel water te geven. Daar worden ze lui van. Planten hebben tijd nodig om zichzelf aan te passen aan droge omstandigheden. De meeste planten kunnen dit prima door hun wortels dieper de grond in te laten groeien. Heb je geel gras? Gewoon zo laten. Het gras herstelt zichzelf prima zodra de droogte weer voorbij is.

Wil je waterverspilling voorkomen? Gebruik een regenton! Want ondanks de droogte, valt er ook méér regen in Nederland. Hoe dit kan? De regen die er valt verdampt te snel weer uit de grond, waardoor we alsnog droge gebarsten grond krijgen. Een goed opvangsysteem voor het regenwater is daarom handig en duurzaam! En nog een tip. Het water waarin je jouw pasta hebt gekookt, kun je ook hergebruiken voor je tuin. In het water zitten goede voedingsstoffen die planten zeer waarderen. 

3. Weg met die tegels

Heb jij ook meegedaan met het NK tegelwippen? De competitie loopt de hele zomer en je kan nog meedoen! Want ook jouw tuin heeft baat bij minder tegels. De tegels houden de hitte makkelijker vast. En ook het regenwater wordt minder goed afgevoerd.

Door tegels uit je tuin te halen en meer groen toe te voegen, blijft je tuin lekker koel. En ook de vogels, vlinders en insecten zijn je dankbaar.

4. Kies de juiste planten

Is de droogte of hitte je planten toch te veel geworden? Of heb je tegels lopen wippen en ben je op zoek naar mooie planten? Plaats dan vooral planten die goed tegen hitte en droogte kunnen. Bijvoorbeeld lavendel, klimop, vlinderstruik, wolfsmelk of de blauwe spirea.

Ook sommige bomen doen het goed bij warme omstandigheden. Denk aan de Franse esdoorn, de vijgenboom en de boomhazelaar. Door bomen te planten, zorg je gelijk voor beschutting en schaduw. Dit is extra voordelig, omdat wind en zon voor extra droogte aan de grond zorgen.

Elk jaar weer droger

Het steeds warmere weer heeft niet alleen invloed op onze tuin. In de hele wereld zullen we steeds meer gaan merken van klimaatverandering. Zuid-Europa zal met zekerheid steeds droger worden. Maar ook Nederland zal meer gevolgen ondervinden.

De aarde warmt razendsnel op. Gelukkig kunnen we de ergste problemen nog voorkomen. Maar dan zullen vervuilende bedrijven wel hun verantwoordelijkheid moeten gaan nemen. Dat is wel zo eerlijk, want zij dragen uiteindelijk het meeste bij aan de opwarming! De overheid kan bedrijven met regels in beweging brengen.

Geef tegengas: stuur Shell een sms

Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas onder de Wadden. Samen met de Waddenvereniging roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Doe je mee?

Loading...