Wat jij kan doen tegen hitte en droogte in je tuin

Gebarsten grond, geel gras en planten die schreeuwen om water. Het lijkt nu misschien nog mee te vallen, maar vaak is het voor de zomer begint al te droog in Nederland. Wat kan je zelf doen tegen hitte en droogte in je tuin? Ik geef je 4 tips die je nu alvast kan gebruiken zodat jouw tuin straks goed voorbereid is op het warme weer.

1. Bedek de grond

Door je tuingrond te bedekken - te mulchen - bescherm je de bodem van je tuin tegen droogte. Bij mulchen bedek je de aarde met een laag organisch materiaal. Tussen de planten in je tuin leg je bijvoorbeeld een laag houtsnippers. Ook kun je gemaaid gras na het grasmaaien op je gazon laten liggen.

Door de aarde te bedekken met een laag organisch materiaal naar keuze, droogt de grond minder uit. En je bent gelijk je tuinafval kwijt. Of wat dacht je van een laag kiezels en schelpen in je tuin? Het staat leuk en ook dit zorgt voor een minder droge grond.

gebarsten grond.jpg

2. Vang je regenwater op

Het is niet altijd verstandig om je planten in droge periodes veel water te geven. Daar worden ze lui van. Planten hebben tijd nodig om zich aan te passen aan droge omstandigheden. De meeste planten kunnen dit prima door hun wortels dieper de grond in te laten groeien. Heb je geel gras? Gewoon zo laten. Het gras herstelt zichzelf prima zodra de droogte weer voorbij is.

Wil je waterverspilling voorkomen? Gebruik een regenton! Want ondanks de droogte, valt er ook méér regen in Nederland. Hoe dit kan? De regen die er valt verdampt te snel weer uit de grond, waardoor we alsnog droge gebarsten grond krijgen. Een goed opvangsysteem voor het regenwater is daarom handig en duurzaam! En nog een tip. Het water waarin je pasta hebt gekookt, kun je ook hergebruiken voor je tuin. In het water zitten goede voedingsstoffen die planten zeer waarderen. 

3. Weg met die tegels

Doe jij ook mee met het NK tegelwippen? De competitie loopt van het voorjaar tot de herfst en je kan nog meedoen! Want ook jouw tuin heeft baat bij minder tegels. Tegels houden de hitte makkelijker vast. Ook wordt het regenwater minder goed afgevoerd.

Door tegels uit je tuin te halen en meer groen toe te voegen, blijft je tuin lekker koel in de zomer. En ook  vogels, vlinders en insecten zijn je dankbaar.

4. Kies de juiste planten

Wordt de droogte of hitte je planten toch te veel? Of heb je tegels gewipt en ben je op zoek naar mooie planten? Plaats dan vooral planten die goed tegen hitte en droogte kunnen. Bijvoorbeeld lavendel, klimop, vlinderstruik, wolfsmelk of de blauwe spirea.

Ook sommige bomen doen het goed bij warme omstandigheden. Denk aan de Franse esdoorn, de vijgenboom en de boomhazelaar. Door bomen te planten, zorg je gelijk voor beschutting en schaduw. Dit is extra voordelig, omdat wind en zon voor extra droogte aan de grond zorgen.

Elk jaar weer droger

Het steeds warmere weer heeft niet alleen invloed op onze tuin. Over de hele wereld zullen we steeds meer gaan merken van klimaatverandering. Zuid-Europa zal met zekerheid steeds droger worden. Maar ook Nederland zal meer gevolgen ondervinden.

De aarde warmt razendsnel op. Gelukkig kunnen we de ergste problemen nog voorkomen. Maar dan zullen vervuilende bedrijven wel hun verantwoordelijkheid moeten gaan nemen. Dat is wel zo eerlijk, want zij dragen uiteindelijk het meeste bij aan de opwarming!


Foto bovenaan: een man en een jongen zijn aan het werk is een moestuin.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...