english

Deze gevolgen van klimaatverandering zijn echt bizar

De negatieve gevolgen van klimaatverandering kennen we allemaal: overstromingen, extreem weer en hongersnood door droogte. Maar wist je dat er ook hele rare dingen gebeuren door klimaatverandering? Ik heb 5 bizarre gevolgen van klimaatverandering voor je op een rijtje gezet.

1. Een flamingo babyboom in Europa

Foto door Adrian Pingstone

De extreme hittegolf van 2018 zorgde in Groot-Brittannië, Nederland en Spanje voor een opmerkelijke babyboom. Flamingo’s kregen door het warme weer zin om zich voort te planten. Een groep flamingo’s in Groot-Brittannië legde zelfs voor het eerst in vijftien jaar (!) eieren. Ook in het Nederlandse Avifauna waren er 20 kuikens. Het vorige record stond op 14.

2. Pizzly's in Canada

Foto door Stefan David

Met een pizzly, grolar bear of ijsgrizzly bedoelen we hetzelfde beest: een kruising tussen een grizzly beer en een ijsbeer. Normaal mijden grizzly’s en ijsberen elkaar. Door klimaatverandering trekt de grizzly meer naar het noorden en de ijsbeer meer naar het zuiden. Zo komen ze elkaar vaker tegen.

3. Nederlanders worden prikkelbaarder 

Nederlanders prikkelbaarder

Als de temperatuur stijgt, nemen agressie en geweld toe. Een hogere buitentemperatuur zorgt voor een hogere lichaamstemperatuur. Je hartslag en bloeddruk stijgen, je zweet en je ademhaling wordt zwaarder. Oftewel je wordt prikkelbaarder. Vaak schrijf je dit toe aan een andere oorzaak (‘De kinderen zijn zo klierig vandaag’). Maar dan weet je nu dat het gewoon aan het weer kan liggen.

4. Meer mensen met suikerziekte

Meer suikerziekte

Het aantal diabetespatiënten stijgt per jaar, en de gemiddelde temperatuur op aarde ook. Volgens onderzoekers van het LUMC is dat niet toevallig. Zij zien dat we bij koudere buitentemperaturen beter glucose verbranden. Daardoor gaan je bloedsuikerwaarden omlaag. Bij hogere buitentemperaturen zien onderzoekers juist hogere bloedsuikerwaarden. Dit vergroot de kans op suikerziekte.

5. Extreem veel vrouwelijke zeeschildpadden

Meer vrouwelijke zeeschildpadden

Door de opwarming van de aarde worden er bij zeeschildpadden veel meer vrouwtjes dan mannetjes geboren. De warmte van het zand waarin de eieren gelegd worden bepaalt de sekse van een zeeschildpad. Wetenschappers deden onderzoek in Australië. Ze vonden daar een extreme verhouding: 1 mannetje op 116 vrouwtjes zeeschildpadden.

Meer weten over klimaatverandering?
Lees hier alles over oorzaken en gevolgen van de opwarming van de aarde.

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Wil je meer weten?

Loading...