Deze gevolgen van klimaatverandering zijn echt bizar

De negatieve gevolgen van klimaatverandering kennen we allemaal: overstromingen, extreem weer en hongersnood door droogte. Maar wist je dat er ook hele rare dingen gebeuren door klimaatverandering? Ik heb 7 bizarre gevolgen van klimaatverandering voor je op een rijtje gezet.

1. Zeesnot in de Turkse zee

Als je naar de Zee van Marmara gaat in Turkije kom je daar grote wolken grijzig slijm tegen: zeesnot. Hele kleine algen die in vlokvorm door het water dwarrelen. De groei van deze algen versnelt zich door de jarenlange vervuiling en opwarming van de aarde. Niet alleen wil niemand meer zwemmen in deze 'snot', ook verstikt het een groot deel van het koraal en zeedieren die er leven. 

2. Pizzly's in Canada

Foto door Stefan David

Met een pizzly, grolar bear of ijsgrizzly bedoelen we hetzelfde beest: een kruising tussen een grizzly beer en een ijsbeer. Normaal mijden grizzly’s en ijsberen elkaar. Door klimaatverandering trekt de grizzly meer naar het noorden en de ijsbeer meer naar het zuiden. Zo komen ze elkaar vaker tegen.

3. Nederlanders worden prikkelbaarder 

Nederlanders prikkelbaarder

Als de temperatuur stijgt, nemen agressie en geweld toe. Een hogere buitentemperatuur zorgt voor een hogere lichaamstemperatuur. Je hartslag en bloeddruk stijgen, je zweet en je ademhaling wordt zwaarder. Oftewel je wordt prikkelbaarder. Vaak schrijf je dit toe aan een andere oorzaak (‘De kinderen zijn zo klierig vandaag’). Maar dan weet je nu dat het gewoon aan het weer kan liggen.

4. Kledingwinkel failliet door warme zomer

Begin 2019 vroeg kledingwinkel CoolCat faillissement aan. De reden die ze aangaven: de zeer warme en lange zomer in 2018 en de extreem zachte winter van 2019. Als het maandenlang boven de 20 graden is, koopt niemand herfstkleding. Oude collecties werden niet verkocht en daarmee was er geen geld om nieuwe collecties aan te schaffen. 

5. Extreem veel vrouwelijke zeeschildpadden

Meer vrouwelijke zeeschildpadden

Door de opwarming van de aarde worden er bij zeeschildpadden veel meer vrouwtjes dan mannetjes geboren. De warmte van het zand waarin de eieren gelegd worden bepaalt de sekse van een zeeschildpad. Wetenschappers deden onderzoek in Australië. Ze vonden daar een extreme verhouding: 1 mannetje op 116 vrouwtjes zeeschildpadden.

6. Meer mensen met suikerziekte

Meer suikerziekte

Het aantal diabetespatiënten stijgt per jaar, en de gemiddelde temperatuur op aarde ook. Volgens onderzoekers van het LUMC is dat niet toevallig. Zij zien dat we bij koudere buitentemperaturen beter glucose verbranden. Daardoor gaan je bloedsuikerwaarden omlaag. Bij hogere buitentemperaturen zien onderzoekers juist hogere bloedsuikerwaarden. Dit vergroot de kans op suikerziekte.

7. Meer vogelpoep in havens

In de winter van 2019 teisterden aalscholvers de haven van Urk. Honderden vogels bezetten het strand en vogelpoep lag overal. De oorzaak: de aalscholver trekt normaal in de winter naar het zuiden. Maar door de warme winter bleven de vogels gewoon in Nederland. 

Meer weten over klimaatverandering?
Lees hier alles over oorzaken en gevolgen van de opwarming van de aarde.

> Wil je gelijk in actie komen tegen klimaatverandering? Word lid van Milieudefensie vanaf €3 per maand. 

 

Headerfoto: Nicole McLachlan (CC)

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...