Waarom we ons juist bij deze verkiezingen moeten laten horen

We vragen al jaren om eerlijk en daadkrachtig klimaatbeleid. Ondertussen hebben we al veel kabinetten zien komen en gaan. Wat is er dan zo anders aan de verkiezingen op 17 maart? Waarom moeten we echt nú van ons laten horen?

1. 2030 komt steeds dichterbij

Nederland maakte afspraken met andere landen om gevaarlijke gevolgen van klimaatverandering af te remmen. Zoals het Klimaatakkoord van Parijs en de EU-klimaatdoelen. De einddatum voor veel afspraken is 2030. Dat klinkt ver weg, maar dat is het niet. Er moet nog  veel gebeuren!

Daarom is het belangrijk dat het nieuwe kabinet alles doet wat nodig is tegen de klimaatcrisis. Er is geen tijd om te zeggen: dat doet het kabinet na ons wel.

2. Klimaatcrisis kent geen grenzen

De planeet laat steeds meer van zich horen. Elke zomer is heter en droger dan de vorige. En er zijn steeds vaker zware stormen. De keuzes van onze nieuwe overheid bepalen bijvoorbeeld hoeveel last we straks hebben van hoog water. En van te droge, te zoute grond waar voedsel moeilijk op groeit.

In andere landen zijn de problemen vaak nog een stuk heftiger. De keuzes die we hier maken hebben wereldwijd invloed. De klimaatcrisis kent geen grenzen.

3. Wij zijn de laatste generatie die het klimaat kan redden

Jarenlang is ons verteld dat klimaatverandering een langzaam proces is dat zich over decennia of zelfs eeuwen ontvouwt. Dat verhaal klopt niet meer. We hebben niet veel tijd meer om een ecologische en dus ook humanitaire ramp te voorkomen. Sterker nog: wij zijn de laatste generatie die het klimaat kan redden.

In het Living Planet rapport van 2020 licht WWF dit toe. De keuzes die we maken na de coronacrisis zijn bepalend voor hoe wij de aarde doorgeven aan onze kinderen. Daarom is het van groot belang om ons nú te laten horen, zoals we dat bij een noodgeval ook zouden doen.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...