4 redenen om naar de Klimaatmars te komen

Op 12 november is in Amsterdam de Mars voor Klimaat en Rechtvaardigheid. Weet je nog niet zeker of je meedoet? Wij geven je 4 redenen om te komen!

1. Onze eis: 'Geen klimaatplan? Geen cent!'

Niet iedereen wordt gelijk behandeld in onze samenleving. Dat komt omdat de overheid keer op keer niet voor jou en mij kiest, maar voor grote vervuilende bedrijven.

Je kon er niet omheen de afgelopen tijd: de overheid geeft meer dan 46 miljard euro aan fossiele subsidies. Die miljarden komen in de vorm van kortingen, voordelen en steun bij de grote vervuilers terecht. En dat is nog niet alles: een deel van die bedrijven komt óók nog in aanmerking voor nieuwe klimaatsubsidies. Terwijl deze bedrijven niet eens kunnen laten zien hoe ze die subsidies gaan gebruiken om hun CO2-uitstoot te halveren.

Tijdens de Klimaatmars roepen wij de overheid op om grote vervuilende bedrijven niet langer te steunen met allerlei (fossiele) subsidies. Loop met ons mee tijdens de Klimaatmars en laat je horen! Samen zorgen we ervoor dat grote vervuilers geen cent belastinggeld krijgen zonder goed klimaatplan.

2. Je bent niet alleen, we doen dit samen

Niet voor niets organiseren we de Klimaatmars op 12 november. Want op 22 november zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Met tienduizenden mensen sturen wij een krachtig signaal naar bedrijven én naar de politiek: wij staan voor klimaat en rechtvaardigheid.

3. Het gaat de verkeerde kant op met het klimaat

Volgens een gloednieuw KNMI-rapport met klimaatscenario's ziet de toekomst er zorgelijk uit. Met temperaturen tot 50 graden en een zeespiegelstijging tot wel 2,5 meter. Alleen als we drastisch de CO2-uitstoot omlaag brengen, kunnen we het gevaarlijkste scenario nog voorkomen. Daarom moeten we alles op alles zetten om de uitstoot te verlagen.

Want als we over het klimaat praten, hebben we het eigenlijk over de toekomst van de wereld. Hebben onze kinderen en kleinkinderen straks nog een leefbare aarde?  Want het snel opwarmende klimaat heeft grote gevolgen:
• Hittegolven en droogte;
• Zeespiegelstijging en extreme regenbuien;
• Meer klimaatvluchtelingen;
• Verlies van heel veel dier- en plantensoorten.

Als we geen onleefbare wereld willen nalaten, moeten we nu in actie komen!

Lees meer over:
> Klimaatverandering
> De gevolgen van klimaatverandering voor Nederland

4. Samen hebben we invloed

Met de Klimaatmars brengen we een duidelijke boodschap aan de politiek: wij eisen eerlijke en daadkrachtige klimaatoplossingen. Voor iedereen. (Wij noemen dat klimaatrechtvaardigheid.)

Politici zijn heel gevoelig voor wat mensen willen, want ze willen graag dat jij op ze stemt. Laat ze weten dat het klimaat zo belangrijk is voor jou dat je er de straat voor opgaat. Als we dat met heel veel mensen doen, kan de politiek er niet omheen.

In 2019 was er ook een grote Klimaatmars in Amsterdam, met wel 40.000 mensen. Een paar dagen later zei de overheid:  nu gaan de vervuilers betalen. Ze zijn toen aan de slag gegaan met een CO2-heffing voor de industrie. Je stem laten horen heeft dus zin!

Loading...