english

5 redenen om naar de Klimaatmars te komen

Op 6 november demonstreren we in Amsterdam voor een klimaatplicht voor grote vervuilers tijdens de Klimaatmars. Weet je nog niet zeker of je meedoet? Wij geven je 5 redenen om te komen!

1. De klimaatcrisis snakt naar een klimaatplicht voor bedrijven

Niet iedereen wordt gelijk behandeld in onze samenleving. Dat komt omdat de overheid keer op keer niet voor jou en mij kiest, maar voor grote vervuilende bedrijven.

Miljardensteun aan KLM. Subsidies aan Shell. Maar zelfs Nederlandse staatsbedrijven veroorzaken klimaatschade in het buitenland. Als dat niet verandert, maakt de klimaatcrisis de ongelijkheid alleen maar groter.

Tijdens de Klimaatmars roepen wij de overheid op om een klimaatplicht voor grote vervuilende bedrijven in te voeren. Dat kan met een wet die bedrijven verplicht om wereldwijd maatschappelijk verantwoord te ondernemen. Loop met ons mee tijdens de Klimaatmars en laat je horen voor zo'n wet! Samen zorgen we ervoor dat die wet er komt.

2. Je bent niet alleen, we doen dit samen

Niet voor niets organiseren we de Klimaatmars in het eerste weekend van November. Van 31 oktober tot en met 12 november vindt namelijk de COP26, een belangrijke internationale klimaatconferentie van de Verenigde Naties, plaats in Glasgow. Wereldleiders komen samen om te overleggen over het Klimaatakkoord van Parijs. 

Over de hele wereld worden op 6 november klimaatdemonstraties georganiseerd. Met honderdduizenden mensen wereldwijd sturen wij een krachtig signaal naar de wereldleiders op de COP26: wij eisen klimaatrechtvaardigheid. Nu!

3. Het is code rood voor de mensheid

Volgens het onlangs uitgebrachte IPCC-rapport is het code rood voor de mensheid. De komende jaren moeten we alles op alles om de gevolgen van gevaarlijke klimaatverandering zoveel mogelijk te voorkomen.

Want als we over het klimaat praten, hebben we het eigenlijk over de toekomst van de wereld. Hebben onze kinderen en kleinkinderen straks nog een leefbare aarde?  Als we niks doen, stijgt de temperatuur deze eeuw waarschijnlijk al met 1,1 tot 6,4 graden ten opzichte van 1980-1999. 

Dat lijkt weinig, maar deze temperatuurstijging heeft grote gevolgen:
• Hittegolven en droogte;
• Zeespiegelstijging en extreme regenbuien;
• Meer klimaatvluchtelingen;
• Verlies van heel veel dier- en plantensoorten.

Als we geen onleefbare wereld willen nalaten, moeten we nu in actie komen!

Lees meer over:
> Klimaatverandering
> De gevolgen van klimaatverandering voor Nederland

4. Samen hebben we invloed

Met de Klimaatmars brengen we een duidelijke boodschap aan de politiek: wij eisen een eerlijke en daadkrachtige klimaatoplossingen. Voor iedereen. (Wij noemen dat klimaatrechtvaardigheid.)

Politici zijn heel gevoelig voor wat mensen willen, want ze willen graag dat jij op ze stemt. Laat ze weten dat het klimaat zo belangrijk is voor jou dat je er de straat voor opgaat. Als we dat met heel veel mensen doen, kan de politiek er niet omheen.

In 2019 was er ook een grote Klimaatmars in Amsterdam, met wel 40.000 mensen. Een paar dagen later zei de overheid:  nu gaan de vervuilers betalen. Ze zijn toen aan de slag gegaan met een CO2-heffing voor de industrie. Je stem laten horen heeft dus zin!

5. Meelopen met de Klimaatmars is leuk!

Er lopen heel veel verschillende mensen mee: scholieren en studenten, buschauffeurs, ondernemers, boeren, werknemers, ouders met kinderen, gelovigen en natuurbeschermers. Iedereen met zijn of haar eigen geluid en protestbordje. Het belooft daarom niet alleen een mooie en strijdvaardige dag te worden, maar ook een gezellige en leuke dag!

Overtuigd? Meld je aan!

Kom je naar de Klimaatmars op 6 november in Amsterdam? Laat het ons weten en meld je aan! Maak een mooi protestbordje en neem je vrienden mee. We zien je daar! 

De Klimaatmars is een initiatief van de Klimaatcrisis Coalitie. Dit is een samenwerkingsverband van: Milieudefensie, FNV, Greenpeace, DeGoedeZaak, Extinction Rebellion, Code Rood, Fridays For Future, Fossielvrij NL, Oxfam Novib, De Woonbond en Grootouders voor het Klimaat. De Klimaatcrisis Coalitie nodigt iedereen uit zich bij hen aan te sluiten.

 

Loading...