Waarom het nú tijd is voor een klimaateconomie

De klimaatcrisis stormt op ons af. Het is nu of nooit! Toch steekt de overheid nog steeds veel meer geld in vervuiling dan in vergroening. We moeten nu overstappen op een klimaateconomie waarin duurzaam wonen, reizen en eten centraal staat. En... de vervuiler betaalt.

In onze huidige economie krijgen vervuilende bedrijven alle ruimte om te blijven vervuilen. Sterker nog, de overheid helpt daarbij met financiële steun en subsidies. Zo gaat er 2 x zoveel subsidie naar olie, kolen en gas als naar duurzame energie. Ook de Nederlandse landbouw (wereldwijd de op 1 na grootste exporteur) wordt nog steeds groter en groter. Terwijl daardoor de vervuiling en het dierenleed alleen maar toeneemt.

De klimaatcrisis: wat is er nu echt aan de hand?
Er wordt nu vaak gesproken over gevaarlijke klimaatverandering. Maar wat houdt dat precies in? Dat zit zo: de wereld warmt op door de broeikasgassen die de mens al 200 jaar in grote hoeveelheden de lucht inblaast. Als we nu onmiddellijk zouden stoppen met het uitstoten van broeikasgassen, blijft het klimaat gewoon verder opwarmen. Wat we nu uitstoten heeft dus pas over een tijdje effect. Het is een beetje als met een heel groot schip, dat verandert ook maar heel traag van koers. Hoe hard je ook aan het roer sleurt.

Het lijkt misschien of we nog tijd genoeg hebben om de klimaatcrisis aan te pakken, maar dat is niet zo. We hebben juist enorme haast. Als de CO2-uitstoot niet heel snel omlaag gaat, vliegen we uit de bocht. Dan warmt de aarde misschien wel 3 of 4 graden op. Als dat gebeurt, worden grote delen van de wereld onleefbaar.

Een ander soort economie

We hebben iedereen nodig om de klimaatcrisis op de lossen. De overheid moet andere keuzes gaan maken. En snel ook. Samen met jou vragen wij daarom de overheid om te kiezen voor een klimaateconomie. In zo'n gezonde, toekomstbestendige economie wordt vervuiling belast en vergroening beloond. Met extra aandacht voor duurzaam wonen, reizen en eten. 

Wij vragen van de overheid:
1. Een lagere energierekening door woningisolatie voor iedereen (door een warmtefonds in te stellen)
2. Een veelvliegerstaks. En minder geld naar asfalt en juist meer geld naar OV, fiets en autoluwe straten
3. Goedkoper groente en fruit, een eerlijke vleesprijs en een 100% biologische veehouderij

Wie gaat dat betalen, denk je nu misschien. Het korte antwoord is: de vervuiler betaalt. Wil je weten hoe dit precies zit? Dat komt goed uit, we hebben onderzoeksbureau CE Delft gevraagd onze 3 plannen door te rekenen. Na het Warmtefonds en ons slimme vervoersplan, hebben we nu ook de doorrekening van onze derde oplossing binnen: ons Landbouwtransitiefonds.

Warmtefonds

Wij vragen aan de overheid om een warmtefonds in te stellen. In dit fonds komt geld om huizen te isoleren. Mensen met een lager inkomen betalen geen cent extra en profiteren wel van deze oplossing. Ook levert ons voorstel tienduizenden groene banen op en een flinke daling van de uitstoot van CO2.

En wie gaat dat betalen? Door een energiebelasting voor grote bedrijven in te voeren, betalen zij voortaan ook voor hun vervuiling. Dat doen ze nu namelijk nog niet. De opbrengsten van deze energiebelasting worden ingezet voor dit warmtefonds. Wel zo eerlijk!

> Bekijk de brochure waarin we het warmtefonds uitleggen
> Bekijk de doorrekening van het warmtefonds

Slim vervoersplan

Door een veelvliegerstaks en kilometerheffing in te voeren, kan de overheid files en vervuiling verminderen. De vervuiler betaalt in dit plan. Wie weinig vervuilt betaalt ook weinig. Dat is eerlijk.

Dit zorgt voor 7,5 tot 9 miljoen ton minder uitstoot van broeikasgassen. Ook staan autorijders maar liefst 30% minder in de file. En er wordt 23% minder gevlogen. Mensen reizen 20 tot 30% meer met het OV.

Ons plan levert geld op. Dat gaat direct terug naar de burgers. Mensen met lage en midden inkomens gaan er zo financieel zelfs op vooruit!

> Bekijk de brochure waarin we ons slimme vervoersplan uitleggen
> Bekijk de doorrekening van ons slimme vervoersplan

Landbouwtransitiefonds

In 2030 kan al het vlees en zuivel in Nederland biologisch geproduceerd worden. De boer krijgt een eerlijke prijs. En door een lagere btw op groente en fruit eten we gezonder. Boeren die de overstap niet kunnen maken worden ruimhartig uitgekocht.

Ons landbouwtransitiefonds zorgt voor 16 miljoen ton minder uitstoot van CO2 en methaan. Er komen 300 miljoen meer bomen, en 60% minder landbouwdieren. Zo stoppen we stankoverlast en mestoverschot. Het Nederlands landschap komt zo weer tot leven.

Ons landbouwtransitiefonds wordt betaald door de eerlijke vleesprijs, belasting op landbouwgif en Europese landbouwsubsidies. Ook verhogen we de vermogensbelasting. Mensen met meer dan €1 miljoen betalen 3% meer. Mensen met lage en midden inkomens krijgen juist een inkomenscompensatie.

> Bekijk de brochure waarin we ons Landbouwtransitiefonds uitleggen
> Bekijk de doorrekening van ons Landbouwtransitiefonds

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...