De overheid neemt allerlei maatregelen om de coronacrisis te bestrijden. Dat is mooi. Maar zijn die maatregelen ook groen en eerlijk? Dít is het moment om daarvoor te zorgen. Hier lees je hoe wij denken over een duurzaam herstel.
Op dit moment steunt de overheid de fossiele industrie met € 8,3 miljard per jaar. Bij het oplossen van de coronacrisis kunnen we kiezen: doorgaan op de oude weg, of investeren in de toekomst. Als het aan ons ligt, kiezen we voor groene en eerlijke oplossingen. Zoals zonnepanelen, lokaal voedsel, openbaar vervoer, onderwijs en zorg. Daarmee komen we verder. Daarmee wordt onze wereld een stuk mooier. Voor iedereen.
We kunnen ons belastinggeld maar 1 keer uitgeven. Hieronder staan 5 oplossingen waar de overheid direct mee aan de slag kan.
Daarbij volgen we deze uitgangspunten:
De coronacrisis laat haarfijn zien welke beroepen vitaal zijn voor onze samenleving. Denk aan de zorg en het onderwijs. En juist die beroepen zijn nog te vaak ondergewaardeerd. Ook mensen met een onzeker inkomen hebben het nu moeilijk. Het is daarom belangrijk dat de overheid hen in deze moeilijke tijd helpt. Aandeelhouders en CEO’s van grote bedrijven hebben die hulp niet nodig. Die kunnen hun eigen broek ophouden.
Vanwege de coronacrisis komt de overheid met een steunpakket voor de luchtvaart. Wij zeggen: verbind daaraan groene en sociale voorwaarden. Het is bijvoorbeeld echt de hoogste tijd dat vliegmaatschappijen belasting gaan betalen voor kerosine. En als de overheid miljarden uittrekt voor steun, mogen deze bedrijven natuurlijk niet alsnog duizenden werknemers ontslaan.
Iedereen moet duurzaam en gezond kunnen eten. Dat begint met: meer boeren en minder vee. En verder bijvoorbeeld: lokaal produceren, minder kunstmest gebruiken, rekening houden met de natuurlijk kringloop en megastallen sluiten. Natuurlijk helpen we de grote industriële boeren bij de omschakeling en worden ze waar nodig gecompenseerd.
Iedereen moet in een duurzaam en comfortabel huis kunnen wonen. Energiebesparing is daarbij het belangrijkste. Dat kan door huizen goed te isoleren. En door aardgas te vervangen door duurzame energie. Denk verder aan zonnepanelen, windmolens en warmtepompen. Het gebruik van waterstof, biogas of biomassa is geen goed idee. Want dat is er lang niet genoeg.
Iedereen moet op een duurzame en prettige manier kunnen reizen. De goede bereikbaarheid van werk, familie, boodschappen en recreatie staat hierbij centraal. Dat betekent meer ruimte voor openbaar vervoer, elektrische deelauto's, wandelen en fietsen. En minder ruimte voor vieze auto’s en busjes. Ook krimp van de luchtvaart is noodzakelijk. En een oplopende tickettax is een goed idee: hoe meer je vliegt, hoe meer je betaalt.
Door de coronacrisis staat alles even stil en denken we na over onze manier van leven. Hoe willen we verder? Milieudefensie roept de overheid op om te kiezen voor duurzame en eerlijke oplossingen. Voor iedereen.
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.