De EU wil er alles aan doen om ontbossing te stoppen. Zeggen ze. Waarom is de wereldwijde ontbossing tussen 2014 en 2018 dan met 43% gestegen? Wat gaat er mis en wat moet er veranderen?
In 2018 verdween wereldwijd 3,6 miljoen hectare primair tropisch regenwoud. Een gebied zo groot als België. Oorzaak: de komst en groei van de industriële landbouw. Onze landbouw is wereldwijd uitgegroeid tot de grootste bedreiging voor het regenwoud en de mensen die er wonen en van afhankelijk zijn.
Wat is industriële landbouw?
In de intensieve of industriële landbouw wordt bij de productie gebruikgemaakt van machines en chemicaliën zoals kunstmest en bestrijdingsmiddelen om een zo groot mogelijke opbrengst te krijgen. Daarbij is winst de belangrijkste drijfveer.
Tussen 2000 en 2010 was de landbouw wereldwijd verantwoordelijk voor 80% van alle ontbossing. Bijna de helft van die ontbossing vond plaats om ruimte te maken winstgevende landbouwproducten zoals palmolie, soja en rundvee.
De EU is 1 van de grootste importeurs van landbouwproducten. In 2018 was de EU verantwoordelijk voor 41% van de wereldwijde rundvlees-import, 25% van wereldwijd palmolie-import en 15% van de wereldwijde soja-import.
De EU heeft geprobeerd voor elk probleem rondom ontbossing een aparte oplossing te vinden. Bij het tegengaan van ontbossing werd bijvoorbeeld niet gedacht aan de rechten van de bewoners van het regenwoud. Terwijl onderwerpen zoals landroof, mensenrechten en ontbossing juist onderling met elkaar verbonden zijn.
Als we ontbossing echt willen stoppen, zullen we onze landbouw moeten veranderen. Wij kiezen voor een systeem dat het regenwoud beschermt en de rechten van de mens voorop stelt.
De Europese Commissie die de wetten maakt, kan vandaag al beginnen met verbeteringen. Met deze 4 acties kunnen ze gelijk aan de slag:
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.