Slim vervoersplan - wie minder vervuilt betaalt ook minder

Door een veelvliegerstaks en kilometerheffing in te stellen, kan de overheid files en vervuiling verminderen. De vervuiler betaalt in dit pakket. Wie weinig vervuilt betaalt ook weinig. Dat is wel zo eerlijk.

02063social_tile_mobiliteit-2048.pngDat ons slimme vervoersplan veel oplevert, blijkt uit de doorrekening die onderzoeksbureau CE Delft heeft uitgevoerd. Ons plan zorgt voor:

  • 7,5 tot 9 miljoen ton minder uitstoot van broeikasgassen.
  • 30% minder file,
  • 23% minder vliegverkeer, en
  • 20 tot 30% meer reizen met het OV.

Veelvliegerstaks en kilometerheffing

De vervuiler betaalt hiervoor. Autorijders betalen voortaan per kilometer afhankelijk van het tijdstip. Wie vliegt betaalt voortaan een heffing op vliegtickets. Wie meer vliegt, betaalt meer. 8 procent eist 40% van de vluchten op. Door de heffing op vliegtickets te laten oplopen bij elke vlucht die iemand boekt, betalen vooral veelvliegers veel meer. Mensen die zelden vliegen betalen veel minder aan de heffing.

Klimaatbonus

Ons plan levert ook geld op. Dit wordt teruggegeven aan alle Nederlanders in de vorm van een klimaatbonus. Die wordt jaarlijks op de bankrekening wordt gestort. Voor lage inkomen en middeninkomens is dat €1000 per jaar en voor hogere inkomens €450. Mensen met een lager inkomen gaan er flink op vooruit.

#klimaateconomie

Milieudefensie stelt deze zomer een aantal maatregelen voor op het gebied van wonen, verkeer en voedsel. Onderzoeksbureau CE Delft heeft al deze maatregelen voor ons doorgerekend. Na ons voorstel voor een eerlijk Warmtefonds, publiceren wij nu de doorrekening van ons slimme vervoersplan.

Benieuwd naar de complete doorrekening van dit vervoersplan?
Lees dan hier het rapport van CE Delft

Download publicatie
Brochure Vervoersplan.pdf — 528 KB
Loading...