Veelgestelde vragen over de schikking met Shell en hoe die uitpakt

Na een rechtszaak die 15 jaar duurde, ontvangen 4 Nigeriaanse boeren en hun gemeenschappen een schadevergoeding van 15 miljoen euro. Het gaat om olievervuiling, veroorzaakt door lekken in pijpleidingen van Shell. Lees de veelgestelde vragen over deze schikking.

  1. Hoe is de hoogte van de schadevergoeding bepaald?
  2. Is 15 miljoen genoeg?
  3. Hoeveel mensen krijgen een schadevergoeding?
  4. Gaat de uitspraak nieuwe lekkages voorkomen?
  5. Voorkomt het lek-detectiesysteem nieuwe lekkages?
  6. Is de olievervuiling nu opgelost?
  7. Gaat Milieudefensie een nieuwe rechtszaak voeren over olielekkages in Nigeria?
  8. Wie heeft de proceskosten betaald?
  9. Er loopt nog een rechtszaak tegen Shell, hoe zit het daarmee?
  10. Is de afloop met champagne gevierd?


1. Hoe is de hoogte van de schadevergoeding bepaald?

Wij hebben op verzoek van de gemeenschappen over de schikking onderhandeld met Shell. De Nigeriaanse boeren en hun gemeenschappen hebben met de schikking ingestemd.

2. Is 15 miljoen genoeg?

Je kan je natuurlijk altijd afvragen of geld voldoet. Wij hebben op verzoek van de gemeenschappen over de schikking onderhandeld met Shell. De Nigeriaanse boeren en hun gemeenschappen hebben met de schikking ingestemd.

3. Hoeveel mensen krijgen een schadevergoeding?

De dorpsgemeenschappen hebben ervoor gekozen om de schikking aan iedereen ten goede te laten komen. Dat gaat om 7.000 mensen. Een flink deel van het geld wordt ingezet voor gemeenschapsprojecten.

4. Gaat de uitspraak in deze zaak nieuwe lekkages voorkomen?

De uitspraak zorgt voor een precedent. Andere mensen in soortgelijke situaties kunnen zich nu beroepen op deze uitspraak en dezelfde behandeling vragen. Shell en andere bedrijven voelen daardoor de dreiging van nieuwe rechtszaken. Ze voelen dat ze steeds minder makkelijk wegkomen met vervuiling, mensenrechtenschendingen en klimaatschade. Dat is, naast een financiële schikking voor de gedupeerden, de winst van deze zaak.

Bovendien gaat het lek-detectiesysteem, dat Shell van de rechter aan moest leggen, de gevolgen van lekkages beperken. Je kan je voorstellen dat andere dorpen nu ook zo‘n systeem willen.

5. Voorkomt het lek-detectiesysteem nieuwe lekkages?

Shell heeft op last van de rechter een lek-detectiesysteem aangelegd. Dat systeem spoort lekken veel sneller op. Daardoor worden de gevolgen beperkt.

6. Is de olievervuiling nu opgelost?

Deze rechtszaak ging over 4 lekkages bij 3 dorpen. Daar is nu een schikking voor getroffen en er is een lek-detectiesysteem aangelegd. Er zijn echter nog duizenden andere dorpen in Nigeria waar de situatie precies hetzelfde is. Daar verandert deze rechtszaak helaas niet direct iets aan. Als gevolg van de olievervuiling krijgen vrouwen in de Nigerdelta 2x zo vaak een miskraam als in de rest van het land. De kindersterfte is er dubbel zo hoog. Boeren en vissers konden vroeger prima rondkomen, maar staan door de vervuiling al tientallen jaren met lege handen. Maar op termijn kan deze zaak wel degelijk meer mensen helpen.

>Lees meer over de olievervuiling en de gevolgen

7. Gaat Milieudefensie een nieuwe rechtszaak voeren over olielekkages in Nigeria?

Dat is op dit moment niet aan de orde.

Eiser Eric Dooh toont de ruwe olie die de oevers van de kreek door zijn dorp Goi heeft aangetast. Meerdere lekkages in een pijpleiding van Shell hebben de kreek over een lengte van vele kilometers zwaar verontreinigd, waardoor vis en ander leven uit het getijdengebied zijn verdwenen.

Foto: Eiser Eric Dooh toont de ruwe olie die de oevers van de kreek door zijn dorp Goi heeft aangetast. Meerdere lekken in een pijpleiding van Shell hebben de kreek in 2004 over een lengte van vele kilometers zwaar verontreinigd, waardoor vis en ander leven uit het getijdengebied zijn verdwenen.

8. Wie heeft de proceskosten betaald?

Milieudefensie heeft veel eigen geld in de zaak gestoken. Dat geld is afkomstig van leden, donateurs en giftgevers. De proceskosten zijn betaald uit de schikking. Uiteindelijk gaat er bijna 15 miljoen euro naar de gemeenschappen.

9. Er loopt nog een rechtszaak tegen Shell, hoe zit het daarmee?

Dat klopt. In mei 2021 won Milieudefensie de Klimaatzaak van Shell. Shell moet van de rechter zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45% verminderen (ten opzichte van 2019). Dat was een historische uitspraak. Inmiddels is Shell daartegen in hoger beroep gegaan. Dat hoger beroep dient waarschijnlijk in 2023 of begin 2024.

>Lees meer over de Klimaatzaak

10. Is de afloop met champagne gevierd?

We zijn blij dat de zaak eindelijk is afgerond en dat er voor de mensen in Oruma, Goi en Ikot Ada Udo een vorm van gerechtigheid is gekomen. We kijken met trots terug op een periode van 15 jaar, waarin de boeren, hun gemeenschappen en Milieudefensie elkaar nooit hebben losgelaten. Daar gaan we zeker bij stilstaan, misschien wel met champagne.

Steun dit belangrijke werk

Dit belangrijke werk is alleen mogelijk dankzij de steun van onze leden en donateurs. Steun ons daarom duurzaam door nu lid te worden. Dan blijven we succesvol.

Foto bovenin: de Nigeriaanse boeren, een medewerker van de ambassade van Nigeria en een advocaat van de 4 eisers staan tijdens de eerste zitting voor de rechtbank.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...