english

Nog 1 keer naar de rechter voor gezonde lucht

We zijn er bijna. Na 3 jaar en 3 zittingen, gaan we op 18 februari 2019 voor de laatste keer naar de rechter. Voor gezonde lucht. Gaat het ons lukken?

Heb je de petitie al getekend? Doe dat nog even, dan staan we sterker voor de rechter.

Teken de petitie voor recht op gezonde lucht 

Hoe zat het ook alweer met de rechtszaken?

Jaarlijks overlijden 12.000 mensen aan vieze lucht. Tienduizenden worden ernstig ziek. Daarom stapten we naar de rechter voor het recht op gezonde lucht. Onze rechtszaak bestaat eigenlijk uit 2 rechtszaken: een kort geding (spoedprocedure) en een bodemprocedure (uitgebreide rechtszaak).

Het kort geding wonnen we, maar de Nederlandse Staat ging in hoger beroep. De belangrijkste onderdelen van het vonnis bleven toen overeind, maar de rechter gaf de Staat ook een beetje gelijk.

De bodemprocedure loopt nog. De rechter gaf na de eerste zitting het voordeel aan de Staat, dus gingen wij in hoger beroep. Onze inzet is dat Nederland ten minste aan de Europese luchtnormen voldoet en de mensenrechten respecteert. Daarvoor moet de luchtkwaliteit flink verbeteren.

Op 18 februari is de zitting van het hoger beroep in de bodemprocedure. Dat is de laatste zitting. Spannend.

> Op deze tijdlijn zie je precies wat er is gebeurd. 

Wil je de laatste zitting bijwonen?

Ga je mee naar de rechtbank? De zitting is openbaar, maar we vinden het fijn als je even laat weten of je komt. Want het aantal plekken is beperkt. Stuur snel een mailtje naar: verkeer@milieudefensie.nl.

Vergeet niet je identiteitsbewijs mee te nemen naar de rechtszaal. Op deze website vind je alle huisregels van het Paleis van Justitie. Na de zitting drinken we gezamenlijk een kop koffie.

Wanneer: 18 februari, 9:30 uur (deuren gaan iets eerder open)
Waar: Paleis van Justitie, Prins Clauslaan 60, Den Haag

Samen voor gezonde lucht

We zijn er bijna. En we zijn zover gekomen dankzij mensen zoals jij:

  • Onze mede-eisers bij de rechtbank
  • Onze crowdfunders die voor het geld zorgden om naar de rechter te kunnen gaan
  • Onze Luchtwachters die onderzoek doen, in gesprek gaan met politici en de straat opgaan
  • Iedereen die de petitie heeft ondertekend


Samen maken we onze lucht weer gezond.

> Lees meer. Bijvoorbeeld over fopnormen. Dat zijn normen die ons moeten beschermen tegen vieze lucht, maar dat niet doen.

Het klimaatmanifest - Voor en door jongeren

De klimaatcrisis stormt op ons af. Maar er gebeurt nog steeds veel te weinig. Het klimaatbeleid bepaalt of jongeren straks nog een toekomst hebben. Daarom zijn Jongeren Milieu Actief en 6 politieke jongerenorganisaties samen in actie gekomen. Samen met Jan Terlouw stelden zij een klimaatmanifest op. Hierin roepen de jongerenorganisaties de grote politieke partijen op om tijdens de formatie te kiezen voor eerlijk en ambitieus klimaatbeleid. Help jij mee?

Loading...