Maximumsnelheid 130 moet omlaag

Nederland beschermt de natuur niet voldoende tegen stikstof. Dat constateerde de rechter onlangs. Wij onderzochten die uitspraak. En wat blijkt? Één van de oorzaken, de maximumsnelheid van 130 km per uur, is in strijd met de wet. Lees hoe het zit en wat wij eraan doen.

Harder rijden veroorzaakt meer stikstof

Hoe harder je rijdt, hoe meer stikstof je uitstoot. Zo simpel is het. Van 120 naar 130 km per uur veroorzaakt al een behoorlijke schade aan de natuur: 12% meer stikstof. Van 100 naar 130 km per uur is nog veel schadelijker: 40% meer stikstof. Teveel stikstof is slecht voor de natuur: planten en dieren raken in de problemen. En juist de rijkdom aan planten en dieren (de biodiversiteit) is zo belangrijk om de aarde leefbaar te houden.

Snelheidsverhogingen terugdraaien

De regelgeving voor stikstof valt onder de wet Natuurbescherming. De snelheidsverhogingen naar 130 op allerlei trajecten zijn zonder vergunning uitgevoerd. Ongelooflijk. Op 2 september werd bekend dat geplande snelheidsverhogingen voorlopig niet doorgaan. Dat is mooi nieuws. Maar als het aan ons ligt, worden ook de verhogingen die al zijn doorgevoerd teruggedraaid. Wel zo logisch toch?

Door de uitspraak over stikstof zijn al meerdere schadelijke projecten stilgelegd. Zoals de verbreding van de A27/A12.

Minister: hou je aan de wet

Het ministerie van Landbouw Natuur en Voedselkwaliteit (LNV) is verantwoordelijk voor het handhaven van de wet  Natuurbescherming. Wij hebben daarom een handhavingsverzoek ingediend bij LNV. Wat staat daarin? Dat Nederland zich aan de wet moet gaan houden. Alleen op die manier zorgen we ervoor dat de klimaatcrisis stopt en dat de biodiversiteit wordt beschermd.

Handhavingsverzoeken werken goed. Milieudefensie Westerveld verzocht eerder succesvol om handhaving tegen gasbedrijf Vermilion. Dit bedrijf wilde een proefboring doen zonder vergunning.

Help mee aan een eerlijke en groene wereld

Milieudefensie houdt het beleid op gebied van klimaat, milieu en natuur al tientallen jaren goed in de gaten. Daardoor hebben we invloed. En we maken de wereld eerlijker en groener. Help je mee?

Ja, ik word lid van Milieudefensie

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...