Nederlanders kiezen natuur boven alle schadelijke bouwprojecten

Als je het Nederlanders vraagt, dan weten ze het wel. Die kiezen natuur boven weer een nieuwe woonwijk, stal of weg. Gelukkig is er Europese wetgeving die precies daarvoor zorgt. Ons land probeerde daar echter met wat gesjoemel onderuit te komen. Hoe zit dat? En waarom gaan al die projecten nu toch niet door?

Teveel stikstof is slecht voor natuur en milieu

Landbouw, verkeer en industrie stoten veel stikstof* uit. Je kunt het niet zien, maar er zit veel van in onze lucht, te veel. Dat is niet goed voor onze gezondheid en niet goed voor de natuur. Volgens de Europese wet moeten we natuurgebieden dan ook beschermen tegen stikstofuitstoot. Het merendeel van de natuurgebieden in Nederland kampt nu met een te veel aan stikstof.

Waarom te veel stikstof niet goed is
Stikstof zweeft door de lucht. Als er minder stikstof in de lucht zit, is de lucht minder vervuild. Duizenden mensen worden jaarlijks ziek door de vieze lucht die ze elke dag inademen. Stikstof blijft bovendien niet hangen in de lucht. Het komt ook in de natuur terecht. Daardoor verdwijnen beschermde soorten planten en dieren. Gewassen als gras en brandnetels groeien door te veel stikstof bijvoorbeeld extra hard, maar juist daardoor verdwijnen heel veel andere planten.

Nederland sjoemelde met stikstof

Om bouwprojecten toch door te kunnen laten gaan, bedacht de overheid het Programma Aanpak Stikstof (PAS). Sinds 2015 zijn zo duizenden projecten goedgekeurd. Nederland toetste alleen aan dit eigen beleid om stikstof terug te dringen. Maar het Europese Hof en de hoogste rechter van ons land (Raad van State) trapten daar niet in. Nederland moet meer doen om stikstof te verminderen.

Het gevolg? Veel projecten gaan niet door

Veel bouwprojecten moeten nu stilgelegd worden, zolang de natuur onvoldoende beschermd is:

  • Het plan om de snelwegen A12 en A27 te verbreden gaat niet meer door.
  • Een geplande woonwijk in Roermond komt er niet, omdat deze schadelijk kan zijn voor het aangrenzende natuurgebied.
  • En gasbedrijf Vermilion mag voorlopig geen nieuwe boorput slaan in het Friese Noordwolde.

Groene en eerlijke oplossingen mogelijk

Meer dan de helft van de Nederlanders heeft er begrip voor dat (bouw-)projecten moeten worden uitgesteld of niet doorgaan. Dit blijkt uit onderzoek dat I&O Research deed in opdracht van Milieudefensie. Ze vinden natuur en milieu belangrijker dan schadelijke bouwprojecten. Dat zou onze overheid ook moeten vinden! Laten we investeren in duurzame landbouw, beter openbaar vervoer voor iedereen en slimmer fietsverkeer om het klimaat en de natuur te sparen.

I&O ondervroeg 1280 Nederlanders in een representatieve peiling over het PAS. Lees hier het hele onderzoek naar het stikstofbeleid.

 


*Als we spreken over schadelijke stikstof, dan bedoelen we stikstofoxides en ammoniak. Voor de leesbaarheid van de tekst gebruiken het begrip stikstof.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...