Klimaatcrisis-Index: grote vervuilers scoren allemaal een onvoldoende

We lieten de klimaatplannen van 29 grote vervuilers onderzoeken en geen enkel bedrijf scoort een voldoende. Sterker nog: de meeste bedrijven gaan door met vervuilen alsof er geen klimaatcrisis is. Het resultaat is alarmerend. Dit zijn de feiten.

Klimaatcrisis-Index infographic

Het onderzoek werd uitgevoerd door NewClimate Institute, een onafhankelijk en internationaal gerespecteerd bureau.

>> Bekijk hier onze factsheet met meer afbeeldingen en cijfers
>> Lees hier de Nederlandse samenvatting van het onderzoek
>> Lees hier het hele onderzoek (Engels)

Dit zijn de 29 grote vervuilende bedrijven waarvan we hun klimaatplannen lieten onderzoeken: ABN AMRO, ABP, Aegon, Ahold Delhaize, AkzoNobel, Atradius, BAM Groep, Boskalis Westminster, BP, Dow, DSM, ExxonMobil, FrieslandCampina, ING, KLM, LyondellBasell, NN Group, PFZW, Rabobank, RWE, Schiphol, Stellantis, Tata Steel, Unilever, Uniper, Vion, Vitol, Vopak en Yara.

Bedrijven doen nog niet de helft van wat nodig is

De resultaten van de Klimaatcrisis-Index zijn verontrustend en heel erg teleurstellend. Geen van de bedrijven doet voldoende om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Ze blijven allemaal nog veel te veel CO2 uitstoten. Volgens hun plannen zijn de bedrijven in 2030 nog niet eens op de helft van wat nodig is, zoals je op deze afbeelding ziet.

Klimaatcrisis-Index infographic

Dit is de grote boosdoener

De meeste uitstoot van bedrijven en financiële instellingen komt door de indirecte CO2-uitstoot, ook wel ‘scope 3‘ genoemd. En dat is precies de uitstoot die de bedrijven het minst verminderen. We hebben het hier bijvoorbeeld over de CO2 die in de lucht komt door gebruik van een vervuilend product, zoals benzine.

Lees hier meer over hoe het zit met de verschillende scopes.

Voor dit type uitstoot moeten de 29 grote vervuilers echt veel meer verantwoordelijkheid nemen. Zeker de financiële instellingen zouden deze uitstoot redelijk eenvoudig kunnen verminderen. Bijvoorbeeld door niet meer te investeren in de winning en verwerking van olie, kolen en gas en andere vervuilende activiteiten.

Klimaatcrisis-Index infographic

De vervuiler betaalt niet, maar maakt miljarden winst

Op deze afbeeldingen zie je dat grote vervuilende bedrijven heel veel CO2 uitstoten, en tegelijkertijd heel veel winst maken. Toch vragen deze bedrijven miljarden euro's subsidie aan de overheid om te vergroenen. Die subsidies worden betaald van ons belastinggeld. Heel oneerlijk, want de vervuiler moet juist betalen en zou ten minste voor de eigen vergroening moeten zorgen.

Klimaatcrisis-Index infographic

Grote vervuilers, verbeter jullie klimaatplannen snel!

De Klimaatcrisis-Index laat voor het eerst heel scherp zien dat grote vervuilende bedrijven echt hard aan het werk moeten om hun plannen snel te verbeteren. We zijn klaar met de groene praatjes, we willen groene daden.

We hebben nog maar 7 jaar de tijd (tot 2030) om de ergste klimaatrampen te voorkomen. Dus de komende tijd voeren we de druk op bij grote vervuilers. Binnenkort komen we met een vervolg op de Klimaatcrisis-Index. We doen juridisch vooronderzoek omdat we mogelijk een nieuwe rechtszaak starten. Eerder waren we in de rechtbank al succesvol met onze Klimaatzaak tegen Shell. En wat voor Shell geldt, geldt ook voor andere grote vervuilende bedrijven.

Meteoroloog en weervrouw Margot Ribberink is net als wij geschrokken van de slechte klimaatplannen. Bekijk de video:

Zo reageren de bedrijven

Een aantal bedrijven ziet de Klimaatcrisis-Index als steun in de rug. Of als aanmoediging het beter te doen. Andere bedrijven zeggen dat het onderzoek niet klopt en vinden de eigen plannen wel goed. Lees de reacties van de 16 bedrijven die al hebben gereageerd.

Help ons een nieuwe Klimaatzaak winnen

Een beter milieu begint bij de grote vervuilers van Nederland. Daarom vroegen wij 30 grote bedrijven om hun klimaatplannen. Sommige bedrijven doen hun best. Maar de rest blijft doorgaan met vervuilen. We bereiden ons voor op een nieuwe Klimaatzaak tegen een grote vervuiler. Help je mee?

Loading...