Veelgestelde vragen over de Klimaatcrisis-Index

Op deze pagina vind je de meest gestelde vragen over de Klimaatcrisis-Index, en de antwoorden daarop.

 1. Wat is de Klimaatcrisis-Index?
 2. Hoe is de Klimaatcrisis-Index opgesteld?
 3. Waarom hebben jullie de Klimaatcrisis-Index opgesteld?
 4. Hoe gaat het nu verder met de Klimaatcrisis-Index?
 5. Hoe kan ik helpen?

1. Wat is de Klimaatcrisis-Index?

De Klimaatcrisis-Index is een ranglijst. Deze laat voor het eerst heel scherp zien in hoeverre de klimaatplannen van 29 grote vervuilers voldoen aan internationale afspraken om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Zoals het klimaatakkoord van Parijs en het doel om de aarde niet op te laten warmen met meer dan 1,5 graad.

De resultaten zijn heel teleurstellend en verontrustend: geen enkel bedrijf doet genoeg. Geen enkel bedrijf zit in het groen. Sterker: de 29 bedrijven liggen op ramkoers met het klimaat.

>> Lees ons nieuwsbericht over de Klimaatcrisis-Index
>>
Bekijk onze factsheet met de belangrijkste cijfers en verduidelijkende afbeeldingen

2. Hoe is de Klimaatcrisis-Index opgesteld?

De Klimaatcrisis-Index is gebaseerd op onderzoek van het onafhankelijke en internationaal gerenommeerde NewClimate Institute. Tijdens het onderzoek is gekeken naar 4 dingen:

 • Of het bedrijf weet en onderzoekt wat zijn eigen uitstoot is;
 • Of het bedrijf doelen stelt om die eigen uitstoot voldoende te verminderen;
 • Of het bedrijf plannen heeft die goed genoeg zijn om de doelen te halen;
 • Of het bedrijf voldoende investeert in klimaatoplossingen en daarbij niet teveel leunt op compensatie, zoals het planten van bomen.

Deze 4 onderdelen zijn vervolgens onderzocht en beoordeeld op:

 • Transparantie 
 • Betrouwbaarheid

Transparantie gaat over de (publieke) beschikbaarheid van informatie. Communiceren bedrijven helder en duidelijk over hun aanpak en doelen? Betrouwbaarheid gaat over kwaliteit, dus de vraag of ze hun eigen doelen ook echt gaan halen.

>> Lees de Nederlandse samenvatting van het onderzoek
>> Bekijk
het hele onderzoek (alleen Engels)

3. Waarom hebben jullie de Klimaatcrisis-Index opgesteld?

Voor het eerst kunnen we nu heel scherp aantonen en onderbouwen dat grote vervuilers nog veel te weinig doen om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen. Stap 1 naar een duurzamere wereld is het hebben van een goed klimaatplan. Deze Klimaatcrisis-Index laat bovendien kraakhelder zien dat de bedrijven vooral groene praatjes verkopen en maar weinig groen doen.

Het beperken van klimaatopwarming is van groot belang. Voor ons, hier en nu. Voor mensen verder weg, die vaak nu al hard getroffen worden door de klimaatcrisis. En voor toekomstige generaties. Elke tiende van een graad opwarming die we kunnen voorkomen, is belangrijk. Dat kan alleen als óók grote vervuilende bedrijven gaan meedoen.

De rechter bepaalde in onze Klimaatzaak tegen Shell: bedrijven hebben een eigen verantwoordelijkheid om klimaatverandering te beperken. Dat geldt dus niet alleen voor Shell, maar voor alle bedrijven. Daarom vroegen wij de klimaatplannen van 29 andere grote vervuilers op en lieten die onderzoeken. Door dit onderzoek komen ze onder druk te staan om meer te doen en sneller.

>> Lees meer over onze succesvolle Klimaatplannen campagne
>> Lees verder over de 29 grote vervuilers

4. Hoe gaat het nu verder met de Klimaatcrisis-Index?

We hebben contact met alle 29 bedrijven. En we blijven de druk bij hen opvoeren om met een beter klimaatplan te komen. In 2023 publiceren we een vervolg op de Klimaatcrisis-Index, met daarin hopelijk verbeterde plannen en de eerste bedrijven die groen scoren. Wat denk jij, krijgen we een groep voorlopers?

Tegelijkertijd starten we met een juridisch vooronderzoek. Want we sluiten niet uit dat we mogelijk een nieuwe rechtszaak beginnen. Eerder waren we in de rechtbank al succesvol met onze Klimaatzaak tegen Shell. En het vonnis dat voor Shell geldt, geldt natuurlijk voor alle bedrijven. Achterblijvers moeten zich zorgen maken.

>> Schrijf je in op onze nieuwsbrief voor updates en het laatste nieuws.
>> Lees hier alles wat je moet weten over onze Klimaatplannen-campagne tot nu toe (met tijdlijn)

5. Hoe kan ik helpen?

Het is tijd om grote vervuilers nú aan te pakken. Want zij gaan gewoon door met vervuilen alsof er geen klimaatcrisis is. Terwijl de wereld gevaarlijk opwarmt.  

Alleen als grote vervuilers óók mee gaan doen, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Teken onze oproep aan klimaatminister Rob Jetten: geen subsidie naar grote vervuilers zonder goed klimaatplan.

Loading...