Klimaatzaken zijn een onmisbaar middel in de strijd tegen gevaarlijke klimaatverandering. Hieronder 5 manieren waarop onze Klimaatzaak tegen Shell mensen inspireert om ook in actie te komen tegen grote vervuilers.
8 jaar geleden lanceerden wij onze Klimaatzaak tegen Shell. Met elke stap die wij zetten met deze zaak werden steeds meer mensen zich bewust van de invloed van grote bedrijven zoals Shell op ons klimaat. In Nederland en wereldwijd. De bewustwording maakte een sprong vooruit toen de rechter Shell in 2021 verantwoordelijk hield voor zijn bijdrage aan de klimaatcrisis. In 1 klap brak het besef door dat bedrijven wel degelijk juridisch kunnen worden aangesproken op hun rol in de klimaatcrisis.
Op de dag van de uitspraak in het hoger beroep hield Radio 1 een peiling onder Nederlanders. 61% van de luisteraars vond dat het zeker zin heeft om vervuilers via de rechter aan te pakken! Goed nieuws dus dat de rechter in de uitspraak in hoger beroep vaststelde dat Shell verplicht is om gevaarlijke klimaatverandering te bestrijden.
Onze Klimaatzaak heeft veel mensen en organisaties laten zien dat juridische stappen tegen een grote vervuiler kansrijk zijn. Het is een krachtige manier om klimaatverandering tegen te gaan. Daarom maken we al onze juridische strategieën en documenten openbaar. Zo kan iedereen die een soortgelijke zaak tegen een bedrijf of overheid overweegt, leren van onze Klimaatzaak.
Onze Klimaatzaak tegen Shell heeft internationaal veel aandacht getrokken. Steeds meer mensen en juristen in andere landen zijn geïnspireerd om vergelijkbare rechtszaken aan te spannen tegen grote bedrijven of overheden. Het toont aan dat juridische acties niet beperkt hoeven te blijven tot 1 land of regio, maar dat klimaatzaken zorgen voor internationale samenwerking.
Niet alleen internationaal, maar ook lokaal heeft de Klimaatzaak voor inspiratie gezorgd. Het heeft bedrijven, organisaties en bezorgde mensen geïnspireerd om grote vervuilers op te roepen zich te houden aan het klimaatakkoord van Parijs. Honderden organisaties, van goed doel tot sportvereniging, hebben deze oproep al ondertekent.
Onze Klimaatzaak heeft de klimaatbeweging versterkt, door te laten zien dat mensen samen zelfs machtige bedrijven tot de orde kunnen roepen. Dit heeft veel jonge mensen, bezorgde mensen en organisaties gemotiveerd om door te gaan met hun werk en misschien zelf juridische stappen te zetten tegen grote vervuilers. Het heeft bijgedragen aan het gevoel dat er nog veel meer manieren zijn om grote vervuilers aan te spreken. Al die kleine en grotere acties versterken elkaar. Zoals ook Gerrit Hiemstra laat zien:
We hebben samen al veel bereikt. En we gaan door tot alle vervuilers groen zijn. Daar ben jij juist nu heel hard bij nodig. Want: grote vervuilers zijn sterk, met z'n allen zijn wij sterker.
Dit is het moment. Doe je mee?
Foto bovenaan: medewerkers van Milieudefensie voor het gerechtshof in Den Haag. © Edo Landwehr
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?