3 redenen waarom we doorgaan met de Klimaatzaak tegen ING

De uitspraak in de Shell-zaak biedt veel houvast: bedrijven moeten hun uitstoot verminderen, en bescherming tegen gevaarlijke klimaatverandering is een mensenrecht. Dit geldt ook voor ING. Daarom gaan we door met onze Klimaatzaak tegen ING. We leggen uit waarom.

1. Bedrijven moeten onze mensenrechten beschermen. ING dus ook

De rechter zegt dat gevaarlijke klimaatverandering het grootste probleem is in de wereld nu. En dat de klimaatcrisis veroorzaakt wordt door olie, gas en kolen.

ING:

  • heeft op dit moment nog steeds bijna 30 miljard aan leningen voor olie- en gasbedrijven uitstaan;
  • leende afgelopen jaar zelfs méér geld aan olie- en gasbedrijven dan in 2016, een jaar na het Klimaatakkoord van Parijs.

De rechter zegt heel duidelijk: "Bescherming van gevaarlijke klimaatverandering is een mensenrecht". Grote, vervuilende bedrijven die de klimaatcrisis mede-veroorzaken hebben de plicht om te zorgen dat ze geen mensenrechten schenden van burgers.

Dit geldt voor álle grote vervuilende bedrijven, en dus ook de bank van de klimaatcrisis: ING.

2. Alle bedrijven moeten hun uitstoot verminderen. ING dus ook

In de uitspraak wilde de rechter nog niet zeggen met hoeveel Shell zijn uitstoot moet verminderen. Maar over iets anders was de rechter wel heel duidelijk. Namelijk dat álle bedrijven een plicht hebben om hun CO2-uitstoot te verminderen. Dit geldt dus ook voor ING.

Deze verantwoordelijkheid weegt trouwens nog zwaarder voor 'systeemspelers'. Ofwel: de grote reuzen binnen de sector. ING is als ‘systeembank’ 1 van de 30 grootste en belangrijkste banken ter wereld. ING zegt zelf dat de bank verantwoordelijk is voor 264 megaton aan broeikasgassen — dat is ruim anderhalf keer wat Nederland uitstoot. De uitspraak van de rechter geldt dus ook voor ING. De bank moet zijn uitstoot drastisch verminderen. 

Dit gaat dus over álle uitstoot waar bedrijven verantwoordelijk voor zijn, dus ook als de CO2 wordt uitgestoten bij hun klanten, of door bedrijven waar ze mee samenwerken (dit heet de 'scope 3' uitstoot).
> Lees hier meer over de uitstoot van ING.

3. Vervuilers moeten stoppen met nieuwe olie- en gasvelden. ING dus ook

Het starten van nieuwe olie- en gasvelden is volgens de rechter tegen de afspraken van het Klimaatakkoord van Parijs. Toch steekt ING nog steeds miljarden euro's in bedrijven zoals Shell die nog steeds nieuwe olie- en gasvelden openen. En of je nou zélf de olie uit de grond haalt of betaalt voor het boren, je bent hoe dan ook verantwoordelijk. ING’s beleid om nog bedrijven te financieren die nieuwe olie- en gasvelden starten is dus ook in strijd met het Klimaatakkoord van Parijs.

We gaan door

We gaan dus door met de Klimaatzaak tegen ING. Want zonder Klimaatzaken blijven grote vervuilers treuzelen, en we kunnen niet wachten.

Word vandaag nog mede-eiser in de Klimaatzaak tegen ING. Al meer dan 22.000 mensen doen met ons mee.

 

Foto bovenaan: Winnie Oussoren, Donald Pols en Roger Cox tijdens de aankondiging van onze Klimaatzaak tegen ING. © Edo Landwehr

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...