Eid al-Fitr (Suikerfeest) is een feest van verbinding, maar ook van duurzaamheid!

Afgelopen maand was de Ramadan. En na zo'n maand vasten volgt Eid al-Fitr (Suikerfeest)! Onze eigen Nadima vierde dit samen met haar familie. Ik ben benieuwd hoe zij de Ramadan en Eid al-Fitr beleeft. En wat het ons vertelt over hoe we omgaan met de wereld.

Nadima werkt met ons jongerentraject Fair Future Generators aan een eerlijke en groene toekomst. Daar wil ik graag meer over weten. Dus ga ik met Nadima in gesprek over Eid al-Fitr en duurzaamheid. 

Een mooi moment van samenkomen

Wat betekent Eid al-Fitr voor jou? "Verbinding. Het is voor mij een van de leukste feestdagen die er zijn. Na een maand lang vasten, bidden en zelfreflectie vieren we Eid al-Fitr. Lekker eten, feestelijkheid en zorg voor elkaar en de planeet. Als kind kreeg ik ook altijd cadeautjes van mijn ouders. Maar de nadruk ligt bij ons vooral op een mooi moment van samenkomen. Na de ramadan smaakt alles net iets lekkerder en waardeer je de mensen om je heen nog iets meer. Eid al-Fitr is in Nederland vooral bekend als het Suikerfeest, maar het heeft eigenlijk weinig met suiker te maken. 
 
Mijn moeder maakt ook altijd eten om langs te brengen bij de buren, ook al waren die niet per se moslim. Dat voelt verbindend, en zo hebben we met de hele buurt een leuke dag."

Niet meer gebruiken dan je nodig hebt

Je zet je in voor het klimaat en je bent moslim. Hoe komen die twee samen? "Islam en duurzaamheid horen echt bij elkaar. Wat mijn ouders mij van jongs af aan meegeven, komt echt uit die hoek. Geen voedsel verspillen en niet meer gebruiken dan je nodig hebt. Water wordt als een kostbaar geschenk gezien binnen de Islam, en zo gaan we er ook mee om. Als ik eens te lang onder de douche sta dan staat mijn moeder alweer op de deur te kloppen.

Duurzaamheid komt duidelijk terug in ons geloof en onze cultuur. Verantwoordelijk omgaan met mens, dier en natuur staat daarin centraal. Tijdens de ramadan wordt er nog meer nadruk op gelegd: ik denk nog meer dan normaal over hoe ik de wereld een stukje beter kan maken. Wat kan ik lokaal doen? Activiteiten in de wijk, eten uitdelen aan dak- en thuislozen of doneren aan een goed doel."

Dat moet echt anders

Wat mooi dat duurzaamheid zo veel terugkomt. Wat kun jij als veranderaar vertellen over hoe je Eid al-Fitr duurzamer maakt? "We gooien nooit eten weg. Ook als er te veel wordt gemaakt. We geven het weg of bewaren het. Waar wij nu veel meer op letten is dat we dit al voor zijn en gewoon niet te veel onnodige zaken kopen. Als we eten aan andere mensen geven dan doen we dit niet meer op plastic servies.

Vroeger kocht ik wel altijd nieuwe kleding, maar nu besef ik dat ik kleding heb die ik weinig draag. Eid al-Fitr is dan een mooi moment om die kast door te spitten en kleding of andere spullen weg te geven of te doneren. Weggeven of hergebruiken is ook beter dan het kopen van iets nieuws. Wat ook echt beter kan is minder plastic gebruiken. Ik zie soms zo veel plastic bordjes en bekers voorbij komen. Dat moet echt anders. Gebruik servies, of ga voor een duurzaam en herbruikbaar alternatief. Zoals van bamboe. Samen maken we Eid al-Fitr steeds duurzamer."

Hoopvol

Wat zou jij andere mensen willen meegeven? "Een nieuw begin is hoopvol. Zo ervaar ik de periode na de ramadan. Door de ramadan sta ik een maand lang stil bij wat echt belangrijk is. Lief en behulpzaam zijn voor anderen, geen nieuwe spullen kopen en meer doneren aan goede doelen. Ik leef bewuster. Eid al-Fitr viert het einde van deze bijzondere maand, maar het geeft ook weer nieuwe inzichten om door te gaan hiermee."

Headerfoto: Robert Elsing

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...