5 tips voor een duurzaam bosje bloemen

Wist je dat de meeste bloemen een flinke impact op het klimaat hebben? Ze komen van ver met het vliegtuig. Uit een verwarmde en verlichte kas. Of er zijn veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. Gelukkig zijn er meer opties. We geven je 5 tips voor een duurzaam bosje bloemen.

1. Koop Nederlandse bloemen van het seizoen

Wil jij je jouw moeder met Moederdag verrassen met een bosje rozen? Of iemand graag in het zonnetje zetten met een fleurige bos bloemen? Dat kan klimaatvriendelijker! Vind een natuurminnende kwekerij via SlowFlowers en haal je boeketje duurzame bloemen van het seizoen. 

2. Haak je boeket

Bruidsboeket gebreid.jpgExtra origineel: verras iemand met een zelfgemaakt boeketje van haakwerk. Het ziet er leuk uit én het vergaat niet. Zo kan het een blijvende plek krijgen bij je geliefde op de salontafel. Is een heel boeket te veel werk? Begin dan met 1 bloem. Google maar eens op “patroon roos haken” en je krijgt genoeg voorbeelden.

3. Adopteer een plant

Ken jij het plantenasiel al? Op steeds meer plekken in Nederland komen er plantenasiels waar jij een plant kan adopteren. Van cactussen tot orchideeën: er zit vast een plant bij die je mooi vindt. Zit er geen plantenasiel bij jou in de buurt? Kijk dan eens op Marktplaats. Wie weet scoor je wel een mooie plant bij je buren.

4. Zaai of plant je eigen duurzame bloemen

Zaai de lievelingsbloemen in potjes. Het vergt wel wat voorbereiding, maar je geniet er langer van. Zo is het belangrijk om de juiste bloempot uit te kiezen voor de bloemen die je zaait. De pot heeft één of meer gaten nodig in de bodem, zodat teveel water weg kan. Afhankelijk van het soort bloem dat je zaait kan je binnen 1 tot 4 weken plantjes ontdekken. Op tijd beginnen is dus 

5. Droogbloemen

Droogbloemen klimaatvriendelijk.jpgToch een mooi bosje bloemen gekocht of gekregen? Zorg dat ze wat langer meegaan en droog ze. Je kan losse bloemen drogen door elke bloem 3 weken tussen de bladzijden van een zwaar boek te drogen. Een boeket bloemen droog je door de bloemen in kleine bosjes met een elastiek vast te maken. Hang ze vervolgens ondersteboven op een donkere maar goed geventileerde plek. Afhankelijk van de omstandigheden duurt het 1 tot 8 weken om ze te drogen.

Je kan in plaats van bloemen ook een ander milieuvriendelijk cadeau geven. Bekijk hier de beste tips voor een duurzaam cadeau.

Loading...