english

5 tips voor een duurzaam bosje bloemen

Wist je dat de meeste bloemen een flinke impact op het klimaat hebben? Ze komen van ver met het vliegtuig. Uit een verwarmde en verlichte kas. Of er zijn veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. We geven je 5 tips voor een duurzaam bosje bloemen.

1. Koop Nederlandse bloemen van het seizoen

Wil je een grote roos geven aan je geliefde? Of je moeder verrassen met een bosje gerbera's? Dat kan origineler en klimaatvriendelijker. Neem de volgende keer een mooie bos tulpen mee in het voorjaar of zonnebloemen in het najaar. Ben je ook benieuwd hoe jouw favoriete bloemen scoren op klimaat? Bekijk de bloemenkalender van Milieucentraal.

2. Haak je boeket

Bruidsboeket gebreid.jpgVerras iemand met een zelfgemaakt boeketje van haakwerk. Het ziet er leuk uit én het vergaat niet. Zo kan het een blijvende plek krijgen bij je geliefde op de salontafel. Is een heel boeket te veel werk? Begin dan met 1 bloem. Google maar eens op “patroon roos haken” en je krijgt genoeg voorbeelden.

3. Adopteer een plant

Ken jij het plantenasiel al? Op steeds meer plekken komen er plantenasiels in Nederland bij waar jij een plant kan adopteren. Van cactussen tot orchideeën: er zit vast een plant bij die je mooi vindt. Zit er geen plantenasiel bij jou in de buurt? Kijk dan eens op Marktplaats. Wie weet scoor je wel een mooie plant bij je buren.

4. Zaai of plant je eigen bloemen

Zaai de lievelingsbloemen in potjes. Het vergt wel wat voorbereiding, maar je geniet er langer van. Zo is het belangrijk om de juiste bloempot uit te kiezen voor de bloemen die je zaait. En de pot heeft een of meer gaten nodig in de bodem, zodat teveel water weg kan. Afhankelijk van het soort bloem dat je gezaaid hebt kan je binnen 1 tot 4 weken plantjes ontdekken. 

5. Droogbloemen

Droogbloemen klimaatvriendelijk.jpgToch een mooi (maar klimaatonvriendelijk) bosje bloemen gekocht? Zorg dat ze wat langer meegaan en droog ze. Je kan losse bloemen drogen door elke bloem voor 3 weken tussen de bladzijden van een zwaar boek te drogen. Een boeket bloemen droog je door de bloemen in kleine bosjes met een elastiek vast te maken. Hang ze vervolgens ondersteboven op een donkere maar goed geventileerde plek. Afhankelijk van de omstandigheden duurt het 1 tot 8 weken om ze te drogen.

Meer van dit soort tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

Help ons de rechtszaak van de eeuw te winnen

Ondanks de klimaatcrisis blijft Shell doorgaan met vervuilen. Dat moet stoppen. Daarom klagen we Shell aan. In december begint onze rechtszaak. Wij nemen het op tegen een van de machtigste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons met wat je kan missen. Doe je mee?

Loading...