english

5 tips voor een duurzaam bosje bloemen

Wist je dat de meeste bloemen een flinke impact op het klimaat hebben? Ze komen van ver met het vliegtuig. Uit een verwarmde en verlichte kas. Of er zijn veel bestrijdingsmiddelen gebruikt. We geven je 5 tips voor een duurzaam bosje bloemen aan je Valentijn.

1. Koop Nederlandse bloemen van het seizoen

Laat die roos met Valentijnsdag maar zitten. Origineel is het niet en ook niet klimaatvriendelijk. Tulpen uit Nederland scoren met Valentijn veel beter. Ben je ook benieuwd hoe jouw favoriete bloemen scoren op klimaat? Bekijk de bloemenkalender van Milieucentraal.

2. Haak je boeket

Verras je Valentijn met een zelfgemaakt boeketje van haakwerk. Het ziet er leuk uit én het vergaat niet. Zo kan het een blijvende plek krijgen bij je geliefde op de salontafel. Is een heel boeket te veel werk? Begin dan met 1 bloem. Google maar eens op “patroon roos haken” en je krijgt genoeg voorbeelden.

3. Adopteer een plant

Ken jij het plantenasiel al? Op steeds meer plekken komen er plantenasiels in Nederland bij waar jij een plant kan adopteren. Van cactussen tot orchideeën: er zit vast een plant bij die je geliefde mooi vindt. Zit er geen plantenasiel bij jou in de buurt? Kijk dan eens op Marktplaats. Wie weet scoor je wel een mooie plant bij je buren.

4. Zaai of plant je eigen bloemen

Zaai de lievelingsbloemen van je Valentijn in potjes. Het vergt wel wat voorbereiding, maar je geniet er langer van. Zo is het belangrijk om de juiste bloempot uit te kiezen voor de bloemen die je zaait. En de pot heeft een of meer gaten nodig in de bodem, zodat teveel water weg kan. Afhankelijk van het soort bloem dat je gezaaid hebt kan je binnen 1 tot 4 weken plantjes ontdekken. 

5. Droogbloemen

Toch een mooi (maar klimaatonvriendelijk) bosje bloemen gekocht? Zorg dat ze wat langer meegaan en droog ze. Je kan losse bloemen drogen door elke bloem voor 3 weken tussen de bladzijden van een zwaar boek te drogen. Een boeket bloemen droog je door de bloemen in kleine bosjes met een elastiek vast te maken. Hang ze vervolgens ondersteboven op een donkere maar goed geventileerde plek. Afhankelijk van de omstandigheden duurt het 1 tot 8 weken om ze te drogen.

Meer van dit soort tips ontvangen? Schrijf je in voor onze nieuwsbrief!

 

Operatie Klimaat

De aarde warmt steeds sneller op. Toch is het nog niet te laat. Als we het samen doen, kunnen we klimaatverandering stoppen. Alleen: is jou ooit iets gevraagd door de plannenmakers in Den Haag? Daar brengen wij verandering in met Operatie Klimaat. Doe je mee? Dan gaan we samen op zoek naar eerlijke klimaatoplossingen.

Loading...