5 gezonde, goedkope en verantwoorde alternatieven voor vlees

Veel mensen weten al dat elke dag vlees eten niet nodig is. Steeds meer kiezen ze ervoor om vegetarisch of veganistisch te eten. Dat is niet alleen lekker en gezond, maar ook beter voor het milieu. Wij geven je 5 alternatieven voor vlees.

Vleesvervangers

In elke supermarkt kan je  kant-en-klare vlees- en visvervangers vinden. Bekende merken zijn bijvoorbeeld: vegetarische slager, vivera, quorn en goodbite. Veel supermarkten hebben tegenwoordig ook een eigen lijn met vleesvervangers. Je kan van alles krijgen: van een hamburger tot een rookworst, en van gehaktballetjes tot zalmfilet. Zelf maken kan natuurlijk ook. Op een heleboel websites kan je recepten vinden om zelf een vegaburger te maken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op deze website ter inspiratie.

vleesvervanger-1A.jpg

Tofu of tempeh

Eén van de bekendste vleesvervangers is toch wel tofu. Je kan er alle kanten mee op. Het wordt gemaakt van de sojaboon. Uit de boon haal je sojamelk, en als je dat kookt met zout  krijg je tofu. Goed om te weten: tofu is lactose- én glutenvrij. Dus geschikt voor iedereen. Tenzij je een allergie voor soja hebt natuurlijk. Inspiratie nodig over hoe je dit moet bereiden? Kijk eens op deze website.

tofu-2A.jpg

Bonen of peulvruchten

Er bestaan veel soorten bonen en peulvruchten. Ze bevatten veel vitamines en je kan ze goed gebruiken als vleesvervanger. Denk bijvoorbeeld aan falafel, helemaal gemaakt van kikkererwten. En stel je nou eens voor dat je burrito's maakt. Laat dan een keer dat gehakt weg en doe er wat extra bonen bij. Zo simpel kan het zijn. Meer heerlijke vegetarische recepten met bonen vind je bijvoorbeeld hier

bonen-3A.jpeg

Noten en zaden

Noten en zaden zijn rijk aan energie en voedingsstoffen en daardoor zijn ze erg belangrijk voor vegetariërs. Noten zijn er in allerlei soorten en smaken. Je kan ze voor een snack eten, in je ontbijt en ook in je avondmaaltijd past perfect. Wil je meer lezen over noten en inspiratie om er lekker eten mee te maken. Neem een kijkje op deze website.

noten-4A.jpeg

Zeewier (algen)

Zeewier is nog vrij onbekend maar zeker eentje die je eens moet proberen. De meeste mensen denken alleen aan sushi, maar je kan er nog veel meer mee. Je hebt verschillende soorten zeewier en elk weer met zijn eigen kwaliteiten. Steeds meer mensen ontdekken zeewier als smakelijk alternatief. Het belast het milieu weinig en het is gezond. Wat wil je nog meer! Op deze website kan je meer lezen over zeewier en lekkere recepten met zeewier ontdekken.

zeewier-5A.jpg

Ons eten beïnvloedt het klimaat     

Wat we eten heeft een grote impact op het milieu. Weet je bijvoorbeeld dat ons eten meer bijdraagt aan klimaatverandering dan het verkeer of het verwarmen van onze woningen? Goed kiezen wat je op je bord legt, maakt dus een groot verschil.

Milieudefensie zet zich in voor eerlijk en gezond eten. Eerlijk voor het milieu, eerlijk voor de boer en eerlijk voor jou. Wil je op de hoogte blijven van wat we daar voor doen? Meld je dan hieronder aan voor onze nieuwsbrief.

 

Geef tegengas: stuur Shell een sms

Shell moet van de rechter zijn uitstoot met 45% verminderen in 2030. Toch wil Shell vanaf 2024 boren naar gas onder de Wadden. Samen met de Waddenvereniging roepen wij Shell op het unieke waddengebied te beschermen. Doe je mee?

Loading...