5 gezonde, goedkope en verantwoorde alternatieven voor vlees

Veel mensen weten al dat elke dag vlees eten niet nodig is. Steeds meer kiezen we ervoor om vegetarisch of veganistisch te eten. Dat is niet alleen lekker en gezond, maar ook beter voor het milieu. Wij geven je 5 alternatieven voor vlees.

Vleesvervangers

In elke supermarkt kan je veel kant-en-klare vlees- en visvervangers vinden. Bekende merken zijn bijvoorbeeld De Vegetarische Slager, Garden Gourmet, Vivera, Heura en Beyond Meat. Veel supermarkten hebben tegenwoordig ook een eigen lijn met vleesvervangers. Je kan van alles krijgen: van een hamburger tot een rookworst, en van gehaktballetjes tot "zalmfilet". Zelf maken kan natuurlijk ook, bijvoorbeeld van bonen of groente. Je bent er iets langer mee bezig, maar vaak is het wel gezonder. Op een heleboel websites kan je recepten vinden om zelf een vegaburger te maken. Neem bijvoorbeeld eens een kijkje op deze website ter inspiratie.

vleesvervanger-1A.jpg

 

Tofu of tempeh

Eén van de bekendste vleesvervangers is toch wel tofu. Je kan er alle kanten mee op. Het wordt gemaakt van de sojaboon. Uit de boon wordt sojamelk gehaald, en als dat gekookt wordt met zout ontstaat tofu. Goed om te weten: tofu is lactose- én glutenvrij. Dus geschikt voor iedereen, tenzij je een allergie voor soja hebt natuurlijk. Mensen willen tofu nog wel eens als saai bestempelen, maar dat hoeft helemaal niet. Goed laten uitlekken en marineren is belangrijk bij tofu. Geen tijd of geduld voor? Tempeh is nog makkelijker te bereiden. Kijk eens op deze website.

tofu-2A.jpg

 

Bonen of peulvruchten

Er bestaan veel soorten bonen en peulvruchten: bruine bonen, kidneybonen, linzen, kikkererwten... De lijst is lang. Ze bevatten veel vitamines en je kan ze goed gebruiken als vleesvervanger. Denk bijvoorbeeld aan falafel, gemaakt van kikkererwten. Is het taco-dag? Laat dan een keer het gehakt weg en doe er extra zwarte bonen of kidneybonen bij. Zo simpel kan het zijn. Meer heerlijke vegetarische recepten met bonen vind je hier

bonen-3A.jpeg

 

Noten en zaden

Noten en zaden zijn prima vleesvervangers. Ze zijn rijk aan energie en voedingsstoffen en daardoor erg belangrijk voor vegetariërs. Noten zijn er in allerlei soorten en smaken. Je kan ze als snack eten, maar ook in grote maaltijden werkt het prima. Denk bijvoorbeeld aan havermout met amandelen als ontbijt of een vegetarische curry met pinda's als avondeten. Op deze website vind je de lekkerste inspiratie voor recepten met noten.

noten-4A.jpeg

 

Zeewier (algen)

Zeewier is nog iets minder bekend als vleesvervanger, maar zeker iets om een keer te proberen. De meeste mensen denken hierbij vooral aan sushi, maar je kan er nog veel meer mee. Je hebt verschillende soorten zeewier, elk met eigen kwaliteiten. Steeds meer mensen ontdekken zeewier als smakelijk alternatief. Het belast het milieu weinig en het is gezond. Op deze website kan je meer lezen over zeewier en lekkere recepten ontdekken.

zeewier-5A.jpg

 

Ons eten beïnvloedt het klimaat     

Wat we eten heeft een grote impact op het milieu. Wist je bijvoorbeeld dat ons eten meer bijdraagt aan klimaatverandering dan het verkeer of het verwarmen van onze woningen? Goed kiezen wat je eet, maakt dus een groot verschil.

Milieudefensie zet zich in voor eerlijk en gezond eten. Eerlijk voor het milieu, eerlijk voor de boer en eerlijk voor jou. Wil je op de hoogte blijven van wat wij daar voor doen? Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief.

 

Afbeelding bovenin: 2 kommen noodlesoep met groenten en tofu.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...