Duurzame cadeautips voor de feestdagen

Wil jij je familie of vrienden tijdens de feestdagen verrassen met een duurzaam cadeau? En hoe maak je je duurzame cadeau persoonlijk? Wij geven je graag tips voor cadeaus met een kleine voetafdruk. Zo vier je de feestdagen straks met een goed gevoel.

Hier vind je cadeautips voor familie, kinderen, jongeren en collega's. Ben jij milieubewust? Of is degene aan wie je het cadeau geeft dat? Of zoek je iets voor iemand die alles al heeft? We helpen je het perfecte persoonlijke en originele cadeau te vinden:

Cadeau-ideeën voor de feestdagen

Gedurende het jaar komen er veel feestdagen voorbij. Denk bijvoorbeeld aan kerst en Chanoeka, maar ook aan Vaderdag of Moederdag.  Voor veel mensen horen hier cadeaus bij. En cadeautjes geven of krijgen is leuk! Je laat zien dat je iemand waardeert. Maar hoe geef je een cadeau als je ook vindt dat je minder spullen moet kopen? Gelukkig hebben wij hier 5 tips voor duurzame cadeaus tijdens de feestdagen.

1. Geef mooie herinneringen of geef tijd

Voor cadeaus zijn grondstoffen nodig. Die grondstoffen en cadeaus gaan vaak de hele wereld over. Dat belast het milieu enorm. Gelukkig kan je je waardering ook laten blijken zonder spullen te kopen: 

Persoon met lang bruin haar met handen over elkaar op de borst als teken van waardering

 • Geef een voorstelling, uitje of lunch. Maar let op! Als je daarvoor ver moet reizen, is dat weer minder duurzaam. 
 • Help met een klusje waar iemand al een tijd tegenop ziet. Bijvoorbeeld plinten plakken in het nieuwe huis. Een muur verven of snoeien in de tuin. 
 • Kan je elkaar niet zien, bijvoorbeeld vanwege ziekte of omdat iemand ver weg woont, en ben je met een groep: maak een online (pub)quiz. 

2. Geef tweedehands cadeaus

Wil je liever iets direct geven? Geef spullen een tweede (of derde) leven:

 • Geef iets door wat je zelf niet meer gebruikt. Bijvoorbeeld een tijdschrift dat je al uit hebt, een puzzel die je gemaakt hebt of LP's die in de kast liggen te verstoffen. 
 • Geef een stekje van je favoriete plant cadeau.  
 • Struin eens wat kringloopwinkels af. Wie goed zoekt, vindt hele leuke dingen. 
 • Kijk eens op Vinted: een online marktplaats voor tweedehands kleding.
 • Zijn er spullen die je kinderen niet meer hoeven? Wissel cadeaus uit met andere ouders. 

3. Maak zelf iets 

Laat je creativiteit de vrije loop en maak zelf iets. Als je iets maakt van 'afval' of materiaal dat je al hebt liggen, noemen we dat upcyclen. Of ga aan de slag met andere originele ideeën: 
planten en bloemen in verschillende kleuren potten hangen aan een houten schutting. De potten zijn gemaakt van oude verpakkingen van blik en plastic

 • Maak van wat oude plankjes een etagère (open kastje of serveertoren). Maak van blikjes plantenpotten. Of maak van oude glazen kaarsenhouders. Pinterest staat vol met upcycle ideeën. 
 • Ga de keuken in en verzorg een veganistisch etentje. Niks fijner dan samen een zelfgemaakte maaltijd eten. 
 • Geef een compliment cadeau. Een compliment kan iemand meer raken dan een cadeau. (En het is ook nog eens gratis). Vertel wat iemand voor jou betekent en geef een leuke anekdote. Dan heb je een waardevol cadeau, dat niemand snel vergeet.
 • Jouw telefoon zit vast ook helemaal vol met foto's. Kies de mooiste uit, druk hem af, koop een lijstje in de kringloopwinkel en geef het cadeau. Of neem een middag de tijd om een fotoboek vol te plakken. 

4. Koop duurzame cadeaus

Wil je toch iets nieuws kopen? Dan hebben we nog een paar tips:

 • Koop artikelen die biologisch zijn of een Fairtrade label hebben. Cadeaus die dus een stukje beter zijn voor de aarde, de natuur en mensen. 
 • Koop artikelen van gecertificeerde B corporations of B corps. Dat zijn bedrijven die aan hoge eisen voldoen op het gebied van duurzaamheid. Denk aan Tony's Chocolonely, Patagonia en Dopper. Bekijk hier alle B corps
 • Koop een duurzaam bosje bloemen. Wij hebben 5 tips op een rijtje gezet. 
 • Geef een donatie cadeau. Maak een leuk kaartje waarop je schrijft dat je bijvoorbeeld een maaltijd via de voedselbank hebt gesponsord. Doneer een stukje regenwoud. Of geef aan je favoriete milieuclub 😉. 

5. Pak je cadeaus duurzaam in

Is het niet raar dat we nieuw papier kopen om cadeaus in te pakken? En dat we dat papier er even later weer vanaf scheuren en weggooien? Je kan ervoor kiezen om je cadeaus niet meer in te pakken. Of gebruik: 

 • oude kranten,
 • lapjes stof,
 • een lege glazen pot (wel even schoonmaken),
 • een gerecyclede cadeautas,
 • een lintje met een takje lavendel uit je tuin.

Hoe maak ik mijn duurzame cadeau persoonlijk?

Een origineel cadeau geven tijdens de feestdagen is een mooie manier om te laten zien dat je om iemand geeft. Maar hoe doe je dat zonder onnodige dingen te kopen die slecht zijn voor het milieu?

Probeer te bedenken waar je iemand echt blij mee maakt. Dat hoeft niet iets te zijn wat je nieuw in de winkel hebt gekocht. Soms kan je iemand al heel blij maken met een uitnodiging voor een gezamenlijk uitje. Of misschien heb je in je eigen boekenkast nog een boek liggen dat jou inspireerde. Je kan ook je creatieve kant laten zien door zelf iets te maken, zoals een tekening of fotocollage.

Tip: Heb je veganisten in je familie of vriendengroep? Laat zien dat je ook aan hen hebt gedacht en check even of je cadeautje ook vegan is (let bijvoorbeeld op leer en honing). Ook belangrijk: vergeet niet om wat vegan snacks en snoep te kopen en maak een lekker vegan feestmaal.

Beste cadeaus voor jongeren

Ben je op zoek naar een milieuvriendelijk cadeau voor jongeren? Vraag hen eens wat ze echt nodig hebben! Een verrassing is natuurlijk leuk, maar iets krijgen wat al heel lang op je verlanglijstje staat is misschien nog beter.

Denk ook eens aan praktische cadeautjes. Zijn ze net op kamers gegaan? Dan hebben ze vast nog heel veel simpele huishoudelijke dingen nodig: een waterkoker, broodrooster, borden of bestek. En die kan je natuurlijk ook bij de tweedehands winkel halen!

Duurzame kindercadeaus

Het vinden van leuke en duurzame kindercadeaus kan een hele uitdaging zijn. Misschien hebben opa en oma nog oud speelgoed of spelletjes liggen. Oude stripverhalen of boeken zijn ook altijd een goed idee. Een mooie herinnering is ook leuk: bijvoorbeeld een ticket voor een leuk dagje uit.

Het liefst geef je natuurlijk iets waar ze niet na een jaar uitgegroeid zijn, om het vervolgens weg te gooien. Maar als dat dan toch gebeurt: vraag eens aan andere ouders of zij nog kinderen hebben die je misschien blij kan maken met oud speelgoed.

Duurzame cadeaus voor je collega

Aan het eind van het jaar is het altijd leuk om waardering te tonen voor de mensen met wie je samenwerkt. Ben jij op zoek naar een duurzaam cadeau voor een collega of een milieuvriendelijk kerstpakket voor werknemers? Hier zijn wat tips:

 • Met lekker eten maak je iedereen blij. Kies bijvoorbeeld voor een vegan cadeaupakket met producten die lokaal geproduceerd zijn.
 • Heeft je collega groene vingers? Geef een stekje van een plant cadeau!
 • Wil je bloemen geven? Let dan even op of de bloemen wel duurzaam zijn geproduceerd. Je wil natuurlijk geen bos vergif cadeau geven.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...