english

Duurzaam de kerst door met deze 7 tips

Kerst is heerlijk maar heeft soms wat véél van alles. Veel eten, veel kado's, veel bling-bling. Dat kan leuker, creatiever en duurzamer. Minder is vaak meer, behalve bij sneeuw :-). Ik heb 7 duurzame kersttips voor je op een rij gezet.

1. Go vegan

Vlees is niet duurzaam, dat weet iedereen inmiddels wel. Het is niet goed voor ons klimaat. Durf jij het dit jaar aan om een veganistisch kerstmaal te koken? Vegan is het nieuwe vega, dus doe je ekoschort voor en stap uit je comfortzone. We hebben al wat tips voor de feestdagen voor je op een rijtje gezet. Ook Lisa goes vegan helpt je op weg met haar 10 vegan kerstrecepten.

2. Gebruik de rest voor een derde kerst

Met kerst denk je vaak aan gezelligheid en véél eten. Tijdens de feestdagen slaan veel mensen vaak meer boodschappen in dan normaal. Zonde als je dan teveel overhoudt en wat weg moet gooien. Door slim te kopen, koken en bewaren voorkom je dat je voedsel verspilt. Bij Stichting Samen Tegen Voedselverspilling vind je een hoop tips om het 'restjesprobleem' te voorkomen of op te lossen. 

3. Adopteer een kerstboom

Miljoenen kerstbomen verdwijnen elk jaar in de verbrandingsoven. Dat is niet nodig. Bij adopteereenkerstboom.nl huur je een biologische kerstboom, die in januari weer wordt teruggeplant. Elke boom heeft een uniek nummer zodat je volgend jaar dezelfde boom kunt adopteren. En we hebben nog veel meer tips voor een duurzame kerstboom.

4. Upcycle

Nieuwe dingen kopen om kado te doen is best onpersoonlijk. Upcycling is veel leuker. theupcylcle.nl neemt dat vrij letterlijk: zij maken van schrootfietsen leuke design producten. Liever zelf aan de slag? Steek je neus in je kast, ga naar de kringloopwinkel en maak iets nieuws van oude dingen. Het charmante blog van de Belgische Kelly biedt je inspiratie. Wil je tips over hoe je de plastic soep kan tegengaan? Lees ons artikel '8 stukken plastic waar je vandaag nog mee kunt stoppen'.

 

[Untitled].jpg

 

5. Pak in!

Je geupcyclede kado's doe je natuurlijk niet in een saai papiertje. Nee, die pak je in in een leuke oude poster, wegenkaart, oude kalender of een pagina uit de Donald Duck. Of je doet je kadootje in een glazen pot of een restje mooie stof.

6. Ga los in het bos

De winkels liggen vol met kerstversieringen. Laat je niet verleiden en ga voor iets veel mooiers, wandel in plaats van winkel: ga naar het bos en verzamel mooie blaadjes, takjes, kastanjes en dennenappels en maak je huis op een natuurlijke manier mooi. Hou je uiteraard aan de regels van de bosbeheerder; beschadig niets. 

7. Ruil je ballen

Of ruil je kerstversiering voor een jaartje met je beste vriend(in). Zo ga je dit jaar voor een paars uitgedoste boom in plaats van voor die eeuwige rode ballen. Win-win! Hetzelfde kan je doen met je feestelijke outfit. Als je tenminste dezelfde maat hebt. En anders kan je altijd nog naar de kledingbibliotheek.

Ik wens je een hele fijne én duurzame kerst.

Foto door Kira auf der Heide 

Grote vervuilers, kom met een klimaatplan

Het is de hoogste tijd dat de grote vervuilers met een klimaatplan komen. Dat ze laten zien hoe ze hun CO2-uitstoot zo snel mogelijk afbouwen. Want ze maken de wereld ziek. Alleen zo voorkomen we de ergste klimaatrampen nog. Samen zorgen we dat ze kiezen voor een gezonde bedrijfsvoering die wel houdbaar is. Dit is onze laatste kans. Doe je mee?

Wil je meer weten?

Loading...