5 tips voor een duurzame kerstboom

Voor veel mensen een gezellig jaarlijks ritueel: het kopen van een kerstboom. Eigenlijk best jammer dat je een kerstboom maar een paar weken kunt gebruiken. Daarom gingen wij voor jou op zoek naar een milieuvriendelijke kerstboom. We hebben 5 creatieve kerstboom-varianten voor je gevonden!

1. Huur een kerstboom34999372524_f3727c481d_z.jpg

Elk jaar gaan miljoenen kerstbomen in rook op. Als je ‘t netjes wilt doen, laat je de gemeente je boom ophalen en verbranden. Dit is een stuk beter voor de luchtkwaliteit in je buurt. Andere mensen steken hun boom tijdens oudejaarsavond zelf in de fik.

Bij BeterBoompje pakken ze het anders aan. Zij organiseren rond de feestdagen pick-up points gevestigd door heel Nederland. Je huurt een kerstboom en na de feestdagen breng je de boom weer terug en wordt die teruggeplant.

Maar let op: dit is alleen een duurzame optie als de boer of tuinder waar je de boom haalt niet te ver rijden is. Er blijft weinig over van de milieuwinst als je er jaarlijks een half uur voor onderweg bent. Besparen op autoritjes is altijd een goed idee voor het klimaat.

Wil je meer van dit soort tips ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief

2. Koop een tweedehands kunstboom

Koop een tweedehands kunstboom, bijvoorbeeld via de kringloopwinkel of Marktplaats. Of vraag eens rond. Misschien ligt er bij je buurman nog een kunstboom op zolder stof te vangen. Deze boom is toch al gemaakt, dus fijn als het een tweede leven krijgt.

Als je toch kiest voor een nieuwe kunstboom, kies er één van goede kwaliteit. Dan kun je de boom jaren gebruiken. Om milieuvriendelijker te zijn dan een echte boom, moet je hem minimaal 9 tot 17 jaar gebruiken. Wist je dat er in Nederland jaarlijks 2,5 miljoen kerstbomen worden gekocht? Hier liggen veel kansen voor milieuwinst.

3. Een tiny kerstboom of maak er zelf eenTiny-Trees duurzame kerstboom.jpg

Ken je de Tiny Tree van Suseela Gorter al? Ideaal! Het is een kerstboom op stof voor aan de muur, met echte kerstlichtjes erin. En gemaakt in Nederland.

Voor alle knutselaars: maak een kerstboom van je favoriete materiaal. Bijvoorbeeld van resthout. Zo’n boom gaat jaren mee en je kunt hem naar eigen smaak verven en versieren. Maar je kan ook een boom op de muur maken met washi tape. Of nog sneller gepiept: teken met krijtstift een boom op het raam. Gezellig!

4. Een kerstboom kopen en na kerst in je tuin planten

Vind je de dennengeur onweerstaanbaar met Kerst? Dan kan je ook kiezen voor een echte kerstboom met kluit. Na de kerst plant je de boom gewoon in je tuin. Kies voor een boom op pot en met een grote kluit. Geef de boom veel water en zet hem niet naast de verwarming. Zo heb je een goede kans dat je boom de Kerst overleeft.

No Dennenboom, wat wordt de wereld wonderschoon
Wil jij je huis graag gezellig aankleden voor de feestdagen, maar heb je toch iets tegen een echte kerstboom? Hang dan een grote poster van No Denneboom in jouw woonkamer. Voor elke verkochte “No Dennenboom” wordt een echte boom geplant.

5. De kerstboom adventskalender

Tel je graag af naar Kerst en ben je creatief? Maak dan je eigen kerstboom adventskalender. Hang bijvoorbeeld allemaal envelopjes aan de muur in de vorm van een kerstboom. Stop er wat lekkers in of een briefje met een mooie wens. Of bestel deze kerstboom adventskalender. Versier en vul hem op jouw manier! Zo sla je 2 vliegen in één klap: adventskalender en kerstboom in één. En volgend jaar? Dan gebruik je hem gewoon weer.

Kerstboom_adventskalender (1).jpg

Wat is nu duurzamer: kerstboom of kunstboom?

Dat is een goede vraag. Zelfs de kerstboom-specialisten van Milieu Centraal weten dat nog niet helemaal. Maar hier vind je een berekening van de klimaatimpact van kerstbomen. Je verwacht het misschien niet, maar het autoritje om je kerstboom te halen is nog het meest vervuilend. Bekijk op deze kaart of de lucht in jouw straat gezond is. 

Tip voor een schitterende kerst 

Tot slot: Gebruik ledlampjes in je boom: deze zijn het goedkoopst in energieverbruik en hebben de minste milieubelasting. Met wat creativiteit maak je Kerst zo een stukje duurzamer. Fijne feestdagen!

Je duurzame kerstboom staat. En nu?

Hoe geef jij onze aarde door? Die vraag stellen wij aan jou maar ook aan grote vervuilers en politici. Want de toekomst van onze kinderen staat op het spel door de klimaatcrisis. Dus blijf niet aan de kant staan: doe met ons mee. Samen pakken we de grote vervuilers aan!

Help ons een nieuwe Klimaatzaak winnen

Een beter milieu begint bij de grote vervuilers van Nederland. Daarom vroegen wij 30 grote bedrijven om hun klimaatplannen. Sommige bedrijven doen hun best. Maar de rest blijft doorgaan met vervuilen. We bereiden ons voor op een nieuwe Klimaatzaak tegen een grote vervuiler. Help je mee?

Loading...