english

5 tips voor een duurzame kerstboom

Voor veel mensen een gezellig jaarlijks ritueel: het kopen van een kerstboom. Eigenlijk best jammer dat je een kerstboom maar een paar weken kunt gebruiken. Daarom gingen wij voor jou op zoek naar een milieuvriendelijke kerstboom. We hebben 5 creatieve kerstboom-varianten voor je gevonden!

1. Adopteer een kerstboom34999372524_f3727c481d_z.jpg

Elk jaar gaan miljoenen kerstbomen in rook op. Als je ‘t netjes wilt doen, laat je de gemeente je boom ophalen en verbranden. Dit is een stuk beter voor de luchtkwaliteit in je buurt. Andere mensen steken hun boom tijdens oudejaarsavond zelf in de fik. Dat is niet bepaald duurzaam. Bij adopteereenkerstboom.nl huur je een biologische kerstboom, die in januari weer wordt teruggeplant. Elke boom heeft een uniek nummer zodat je volgend jaar dezelfde boom kunt adopteren. Een adoptieboom kan tot wel 5 keer opnieuw gebruikt worden.

Maar let op: dit is alleen een duurzame optie als de boer of tuinder waar je de boom haalt niet te ver rijden is. Er blijft weinig over van de milieuwinst als je er jaarlijks een half uur voor onderweg bent. Besparen op autoritjes is altijd een goed idee voor het klimaat.

Wil je meer van dit soort tips ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief! Je ontvangt nu tijdelijk gratis recepten voor een (h)eerlijk vegan kerstmenu, samengesteld door Lisa goes Vegan.

2. Koop een tweedehands kunstboom

Koop een tweedehands kunstboom, bijvoorbeeld via de kringloopwinkel of Marktplaats. Of vraag eens rond. Misschien ligt er bij je buurman nog een kunstboom op zolder stof te vangen. Deze boom is toch al gemaakt, dus fijn als het een tweede leven krijgt. Als je toch kiest voor een nieuwe kunstboom, kies er één van goede kwaliteit. Dan kun je de boom jaren gebruiken. Om milieuvriendelijker te zijn dan een echte boom, moet je hem minimaal 9 tot 17 jaar gebruiken. Wist je dat er in Nederland jaarlijks 2,5 miljoen kerstbomen worden gekocht? Hier liggen veel kansen voor milieuwinst.

3. Maak je eigen kerstboomIMG_20161113_102219.jpg

Voor alle knutselaars: maak een kerstboom van je favoriete materiaal. Bijvoorbeeld van resthout. Zo’n boom gaat jaren mee en je kunt hem naar eigen smaak verven en versieren. Maar je kan ook een boom op de muur maken met washi tape, zoals in het plaatje. Of nog sneller gepiept: teken met krijtstift een boom op het raam. Gezellig!

4. Een kerstboom kopen en na kerst in je tuin planten

Vind je de dennengeur onweerstaanbaar met Kerst? Dan kan je ook kiezen voor een echte kerstboom met kluit. Na de kerst plant je de boom gewoon in je tuin. Kies voor een boom op pot en met een grote kluit. Geef de boom veel water en zet hem niet naast de verwarming. Zo heb je een goede kans dat je boom de Kerst overleeft.

5. De kerstboom adventskalender

Hou je van design én tel je graag af naar Kerst? Dan is de kerstboom adventskalender van IXXI echt iets voor jou. Elke dag een nieuw vakje omdraaien: zo tover je vanzelf een kerstboom tevoorschijn. Het is niet de goedkoopste optie, maar je slaat wel twee vliegen in één klap: adventskalender en kerstboom in één. En volgend jaar? Dan gebruik je hem gewoon weer.

0103-CS05-XMAS-Advent-calendar-Studio-Boot-04.jpg

Wat is nu duurzamer: kerstboom of kunstboom?

Dat is een goede vraag. Zelfs de kerstboom-specialisten van Milieu Centraal weten dat nog niet helemaal. Maar hier vind je een berekening van de klimaatimpact van kerstbomen. Je verwacht het misschien niet, maar het autoritje om je kerstboom te halen is nog het meest vervuilend. Bekijk op deze kaart of de lucht in jouw straat gezond is. 

Tip voor een schitterende kerst 

Tot slot: Gebruik ledlampjes in je boom: deze zijn het goedkoopst in energieverbruik en hebben de minste milieubelasting. Met wat creativiteit maak je Kerst zo een stukje duurzamer. Fijne feestdagen!

Gratis vegan kerstrecepten

Kun jij nog wel wat inspiratie gebruiken voor je kerstdiner? Schrijf je nu in voor onze nieuwsbrief en ontvang gratis vegan kerstrecepten, samengesteld door Lisa goes Vegan. Eet smakelijk!

Steun ons in het Hoger Beroep tegen Shell

Op 26 mei wonnen we onze Klimaatzaak tegen Shell. De rechter oordeelde dat Shell zijn CO2-uitstoot in 2030 teruggebracht moet hebben met 45%. Een fantastische overwinning. Helaas gaat Shell tegen deze beslissing in hoger beroep. Wij nemen het op tegen een van de machtigste en rijkste bedrijven ter wereld, daarom hebben we jouw hulp nodig. Help ons nog een keer te winnen van Shell. Doe je mee?

Loading...