Voor veel mensen is het een gezellig jaarlijks ritueel: het kopen van een kerstboom. Eigenlijk best jammer dat je een kerstboom maar een paar weken kunt gebruiken. Daarom gingen wij voor jou op zoek naar een milieuvriendelijke kerstboom. We hebben 5 creatieve kerstboom-varianten voor je gevonden!
Elk jaar gaan miljoenen kerstbomen in rook op. Als je ‘t netjes wilt doen, laat je de gemeente je boom ophalen en verbranden. Dit is een stuk beter voor de luchtkwaliteit in je buurt. Andere mensen steken hun boom tijdens oudejaarsavond zelf in de fik.
Bij BeterBoompje pakken ze het anders aan. Zij organiseren rond de feestdagen pick-up points gevestigd door heel Nederland. Je huurt een kerstboom en na de feestdagen breng je de boom weer terug en wordt 'ie teruggeplant.
Maar let op: dit is alleen een duurzame optie als de boer of tuinder waar je de boom haalt niet te ver rijden is. Er blijft weinig over van de milieuwinst als je er jaarlijks een half uur voor onderweg bent. Besparen op autoritjes is altijd een goed idee voor het klimaat.
Wil je meer van dit soort tips ontvangen? Schrijf je in voor de nieuwsbrief!
Koop een tweedehands kunstboom, bijvoorbeeld via de kringloopwinkel of Marktplaats. Of vraag eens rond. Misschien ligt er bij je buurman nog een kunstboom op zolder stof te vangen. Deze boom is toch al gemaakt, dus fijn als het een tweede leven krijgt.
Als je toch kiest voor een nieuwe kunstboom, kies er één van goede kwaliteit. Dan kun je de boom jaren gebruiken. Om milieuvriendelijker te zijn dan een echte boom, moet je hem minimaal 9 tot 17 jaar gebruiken. Wist je dat er in Nederland jaarlijks 2,5 miljoen kerstbomen worden gekocht? Hier liggen veel kansen voor milieuwinst.
Ken je de Tiny Tree van Suseela Gorter al? Ideaal! Het is een kerstboom op stof voor aan de muur, met echte kerstlichtjes erin. En gemaakt in Nederland.
Voor alle knutselaars: maak een kerstboom van je favoriete materiaal. Bijvoorbeeld van resthout. Zo’n boom gaat jaren mee en je kunt hem naar eigen smaak verven en versieren. Maar je kan ook een boom op de muur maken met washi tape. Of nog sneller gepiept: teken met krijtstift een boom op het raam. Gezellig!
Vind je de dennengeur onweerstaanbaar met Kerst? Dan kan je ook kiezen voor een echte kerstboom met kluit. Na de kerst plant je de boom gewoon in je tuin. Kies voor een boom op pot en met een grote kluit. Geef de boom veel water en zet hem niet naast de verwarming. Zo heb je een goede kans dat je boom de Kerst overleeft.
No Dennenboom, wat wordt de wereld wonderschoon
Wil jij je huis graag gezellig aankleden voor de feestdagen, maar heb je toch iets tegen een echte kerstboom? Hang dan een grote poster van No Denneboom in jouw woonkamer. Voor elke verkochte “No Dennenboom” wordt een echte boom geplant.
Tel je graag af naar Kerst en ben je creatief? Maak dan je eigen kerstboom adventskalender. Hang bijvoorbeeld allemaal envelopjes aan de muur in de vorm van een kerstboom. Stop er wat lekkers in of een briefje met een mooie wens.
Of maak deze kerstboom adventskalender, gemaakt van lege WC-rollen. Lekker duurzaam én leuk om te doen! En volgend jaar? Dan gebruik je hem gewoon weer.
Dat is een goede vraag. Zelfs de kerstboom-specialisten van Milieu Centraal weten dat nog niet helemaal. Maar hier vind je een berekening van de klimaatimpact van kerstbomen. Je verwacht het misschien niet, maar het autoritje om je kerstboom te halen is nog het meest vervuilend.
Veel mensen merken elk jaar weer dat als de boom is opgetuigd, er nog een hele doos met versiering over is. Herkenbaar? Organiseer dan een versieringruil. Zet ergens in de wijk een kast of tafel neer waarop jij en je buurtgenoten alle kerstversiering kunnen leggen die jullie zelf niet meer gebruiken. Mensen die het wat minder breed hebben en andere mensen die nieuwe versiering zoeken, die kunnen daar dan leuke nieuwe versieringen vandaan halen. En wie weet zie je zelf ook nog wel een leuke nieuwe hanger voor in je boom.
Tot slot: Als je nieuwe lampjes moet kopen voor in de boom, kies dan voor ledlampjes. Deze zijn het goedkoopst in energieverbruik en hebben de minste milieubelasting. Met wat creativiteit maak je Kerst zo een stukje duurzamer. Fijne feestdagen!
Maak je kerstversiering compleet met een kaartenslinger of een vensterbank vol kerstkaarten. Stuur jij ook een kerstkaart naar vrienden en familie? Stuur dan gelijk een klimaatkaart naar de bestuurders van ABN AMRO, Ahold Delhaize, KLM en Unilever. Met duizenden mensen vragen wij hen: houd je aan het Klimaatakkoord en halveer je CO2 uitstoot uiterlijk 2030!
Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?