Dit is waarom wij de straat op gaan

6 November is hét moment om te laten zien hoe belangrijk en urgent eerlijke klimaatoplossingen zijn. Wij hebben een concrete oproep: voer een wettelijke klimaatplicht in voor grote vervuilers. Doe je met ons mee?

De kracht van demonstreren

Heeft zo’n Klimaatmars eigenlijk wel zin? Jazeker. Demonstraties zijn een goede manier om te laten zien wat jij belangrijk vindt. Je gaat niet zomaar op je vrije dag demonstreren. Dan moet het écht belangrijk zijn.

Hoe meer mensen naar de Klimaatmars komen, hoe duidelijker de roep voor eerlijke klimaatoplossingen. Dat verhoogt de druk op de politiek om hiermee aan de slag te gaan. 

Zo’n effect zagen we na de vorige Klimaatmars in 2019. Toen liepen ondanks de hevige regen 40.000 mensen mee! 3 dagen later kondigde Rutte aan dat er een CO2 heffing in het Klimaatakkoord zou komen. 

Demonstreren heeft niet alleen zin, het gééft ook zin! Tijdens de Klimaatmars loop je met duizenden mensen die hetzelfde willen als jij. Dat is ongelooflijk inspirerend. We zijn niet alleen. Dat voelen wij, en de politiek ook.

Lopen voor een klimaatplicht

Tijdens de Klimaatmars gaan wij de straat op voor een klimaatplicht voor grote vervuilers. We voeren campagne voor een wet die álle grote vervuilers verplicht om zich aan het Klimaatakkoord van Parijs te houden. Niet alleen Shell.  

De Tweede Kamer bespreekt nu al een wet waarmee dit kan: de wet Internationaal Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen (IMVO). Samen zorgen we ervoor dat hij wordt aangenomen én dat er een klimaatplicht voor vervuilers in komt. 

Waarom juist nu?

De Klimaatmars valt midden in de VN Klimaattop. Wereldleiders komen samen in Glasgow om te onderhandelen over klimaatbeleid. 6 november is daarom een mondiale actiedag. Overal ter wereld gaan mensen de straat op om van hun overheid daadkrachtige en eerlijke klimaatoplossingen te eisen.

In Nederland is het een extra belangrijk moment vanwege de formatieonderhandelingen. Samen zorgen we ervoor dat klimaat hierin centraal staat. Want Nederland loopt flink achter in Europa op het gebied van klimaat. In 10 jaar Rutte is er maar heel weinig gedaan om onze CO2 uitstoot te verminderen. Dit moet anders in het volgende kabinet. De tijd is nu!

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...