Hoe staat het met het klimaat na 3 kabinetten Rutte? Niet al te best blijkt uit ons rapport “Business as usual”. Nederland bungelde onderaan de Europese ranglijsten bij aanvang van Rutte I en doet dat nog steeds aan het einde van Rutte III.
Nederland doet het extreem slecht als het aankomt op CO2-reductie. Minder welvarende landen als Kroatië, Roemenië en Italië doen het beter dan wij. Tussen 2009 en 2019 daalde onze CO2-uitstoot maar met 7 %. Hiermee ligt de Nederlandse uitstootdaling flink onder het Europees gemiddelde. Denemarken en Engeland doen het veel beter en verminderden hun CO2-uitstoot met ruim 23%.
Dat de kabinetten Rutte nauwelijks ingrepen op de zwaar vervuilende industrie blijkt uit het volgende: de uitstoot van huishoudens daalde, maar de uitstoot van de zware industrie en de lucht- en scheepvaart nam zelfs toe.
Dankzij het beleid van 3 kabinetten Rutte presteert Nederland onder het Europees gemiddelde wat betreft de opwekking van duurzame energie. Ook hier blijven landen als Albanië en Letland ons ruim voor. Slechts 8,7 % van de energie werd opgewekt door bijvoorbeeld zonne- en windenergie. In 2019 werd nog 90 % van onze energie opgewekt uit olie kolen en gas.
Er is geen land ter wereld dat meer dieren per km2 in gevangenschap houdt dan Nederland. Met alle nadelen van dien. Dieren leven in kleine ruimtes. De stikstofuitstoot veroorzaakt door intensieve veeteelt is extreem hoog. Ook hebben we in het verleden gezien dat het houden van dieren op kleine oppervlaktes de verspreiding van ernstige ziektes vergroot. 3 kabinetten Rutte hebben de intensieve veehouderij niet aan banden gelegd, waardoor de intensieve landbouw ongestoord door kon gaan met het uitstoten van broeikasgassen.
Wat de kabinetten onder Rutte kenmerkt is dat er nauwelijks regels zijn voor grote vervuilers. Dit heeft ervoor gezorgd dat er in de lucht- en scheepvaart en de vlees- en zuivelindustrie nauwelijks iets is veranderd. Hierdoor heeft Nederland in Europa nog steeds een groene achterstand.
Het volgende kabinet zal haar uiterste best moeten doen om Nederland te verduurzamen. Hiervoor zijn regels voor bedrijven noodzakelijk én drastische ingrepen. Als er eerder was begonnen met effectief klimaat- en natuurbeleid, hadden ze een stuk minder drastisch hoeven zijn.
Het hele rapport, Business as usual, lees je hier
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.