Op 31 mei om 14.00 uur maken we samen een vuist tegen grote vervuilers tijdens de Klimaatmars op de Zuidas in Amsterdam. Maar waarom gaan we juist hier demonstreren? Hier vind je het antwoord op deze en andere veelgestelde vragen over deze Klimaatmars.
16. Wat betekenen de streepjes op deze polsbandjes?
17. Waarvan is het polsbandje gemaakt?
18. Waarom geen bandje van katoen of linnen?
19. Waarom vragen jullie een financiële bijdrage voor het actiepakket?
20. Hoe lang duurt het voordat ik het actiepakket ontvang?
21. Past het pakket door de brievenbus?
De aarde warmt op en we kunnen niet wachten. 2023 was het warmste jaar ooit. Het is de hoogste tijd voor actie. Terwijl de urgentie duidelijk is, gaan grote vervuilende bedrijven vrolijk door met het uitstoten van CO2, alsof er geen klimaatcrisis is. Wij vinden het tijd dat bedrijven verantwoordelijkheid nemen om hun uitstoot te verminderen. Vooral nu steeds duidelijker wordt dat grote vervuilende bedrijven hun beleid bijna niet veranderen. En dat zij nog steeds geen goede klimaatplannen hebben.
Zonder actie van grote bedrijven kunnen we de klimaatcrisis niet oplossen. Daarom kiest de Klimaatcrisis Coalitie (KCC) voor een Klimaatmars op juist deze plek, de Zuidas in Amsterdam. Hét symbool van grote, vervuilende bedrijven. Om grote vervuilende bedrijven aan te sporen een eerlijk en daadkrachtig klimaatplan op te stellen.
>Lees meer over waarom de Klimaatmars op de Zuidas is.
Dat is heel makkelijk! Vul op deze pagina je gegevens in, druk op de knop 'Ja, ik kom ook!' en je bent er klaar voor. Nu nog even je protestbordje maken en iedereen die je kent uitnodigen. ;-)
Vrijdag 31 mei is een paar dagen voor de Europese verkiezingen. Zo laten we van ons horen aan de Europese politiek: houd grote vervuilers verantwoordelijk.
En we kiezen voor een vrijdag, omdat we op de Zuidas demonstreren. Doordeweeks zijn er mensen aanwezig in de kantoren die onze boodschap kunnen horen. In het weekend is zelfs de Zuidas leeg.
We willen aantonen dat de Klimaatcrisis een verantwoordelijkheidscrisis is, en dat grote vervuilende bedrijven een grote verantwoordelijkheid dragen. Zij blijven echter doorgaan met vervuilen alsof er geen klimaatcrisis is. Zij worden almaar rijker en delen hun miljardenwinsten uit aan (groot)aandeelhouders. Maar ze hebben nog niet eens een behoorlijk klimaatplan. Dit is niet eerlijk. Zij kunnen met al die miljarden makkelijk voor hun eigen verduurzaming betalen, maar dat doen ze niet. Daarvoor mag de belastingbetaler opdraaien. Milieudefensie heeft een paar jaar geleden netjes brieven gestuurd naar grote vervuilers, maar zij bewegen niet snel genoeg. Vandaar dat we op 31 mei van ons laten horen, en eisen dat zij zelf betalen voor het vergroenen van hun bedrijf. Met het geld dat zo wordt uitgespaard, helpen we echt iedereen om te verduurzamen. Dat noemen wij klimaatrechtvaardigheid.
De mars wordt georganiseerd door de Klimaatcrisis Coalitie. Dat is een samenwerkingsverband van allerlei maatschappelijke organisaties, die eerdere Klimaatmarsen ook samen hebben georganiseerd. De coalitie bestaat naast Milieudefensie uit: Oxfam Novib, Fridays For Future, Greenpeace, Extinction Rebellion, FNV, Fossielvrij NL en DeGoedeZaak, en wordt gesteund door veel andere organisaties.
Meld je je aan voor de Klimaatmars? Dan houden we je op de hoogte van samenreis-events, de route, het programma en meer. En sturen we je voorafgaand tips over hoe je mensen om je heen kan uitnodigen, zodat de middag extra impactvol én gezellig gaat worden. Ook sturen we je de laatste praktische informatie voorafgaand aan de dag.
Met jouw aanwezigheid laat je met duizenden anderen zien dat we niet kunnen wachten. Bedrijven moeten in beweging komen, en dat doen ze helaas niet uit zichzelf. Vorig jaar, toen we met 85.000 mensen de straat op gingen, stond klimaat vlak voor de verkiezingen weer bovenaan de agenda! Dat succes smaakt naar meer. Samen voeren we de druk opnieuw op!
Ja, tijdens het podiumprogramma is er een gebarentolk aanwezig om de speeches en andere optredens live te vertalen.
Je kan overwegen om alleen het eerste deel van de Klimaatmars aanwezig te zijn. Je zou ook alleen naar het afsluitende podiumprogramma kunnen komen. Op die manier laat je toch je stem horen en hoef je niet mee te lopen met de Klimaatmars zelf.
Dit wordt de route van de Mars:
Vertrekpunt: Gustav Mahlerplein
Sla vanaf het Gustav Mahlerplein linksaf naar de Gustav Mahlerlaan
Aan het einde van de straat sla rechtsaf om de Beethovenstraat op te gaan
Sla vervolgens rechtsaf naar De Boelelaan
Daarna rechtsaf over de Lex van Deldenbrug naar het George Gershwinplein
Sla linksaf naar de George Gershwinlaan
Vervolgens rechtsaf naar de Benjamin Brittenstraat en weer rechtsaf naar de Gustav Mahlerlaan
Sla dan linksaf naar Aaron Coplandstraat.
En sla tot slot rechtsaf naar de Claude Debussylaan om weer op het Gustav Mahlerplein te komen
Eindpunt: Gustav Mahlerplein
Je kan bij ons een actiepakket bestellen, waar onder andere stickers, een polsbandje en posters in zitten. Hang de poster op een goed zichtbare plek achter je raam of deel de stickers uit aan familie of vrienden. Ook door het dragen van het polsbandje laat je zien dat je de Klimaatmars op de Zuidas ondersteunt.
Op de dag zelf is er een livestream van 13:45 tot 16:00 uur. Dit wordt gestreamd op YouTube en op de website klimaatmars.nl/live.
De Klimaatmars op de Zuidas is aangevraagd bij de gemeente Amsterdam. De organisatie heeft toestemming gekregen voor deze demonstratie. Je wordt dus niet gearresteerd als je vreedzaam deelneemt. De politie is wel aanwezig om te zorgen dat de Klimaatmars goed verloopt.
Je kan inderdaad samen met andere mensen naar de klimaatmars reizen! Wij regelen bussen vanuit verschillende plekken in het hele land naar de Zuidas. Meereizen is gratis! Je kan je aanmelden tot donderdag 30 mei om 14.00 uur.
In het klimaatactiepakket vind je Climate Stripes-polsbandjes, een poster van Milieudefensie, een poster van de Klimaatmars-organisatie en stickers. Je kan helaas geen actiepakketten meer bestellen.
Dit zijn de zogenaamde ‘climate stripes’. Het plaatje is ontwikkeld door de Britse wetenschappers Professor Ed Hawkins, Ellie Highwood en Joan Sheldon. De streepjes laten zien hoe de gemiddelde temperatuur op aarde is opgelopen vanaf het jaar 1850 tot 2022. De streepjes laten zien dat de temperatuur in de afgelopen 40 jaar heel hard is gestegen ten opzichte van de 130 jaar ervoor. Wanneer mensen je vragen naar de betekenis van je polsbandje, kun je dus erbij vertellen dat het gaat over de opwarming van de aarde. Die opwarming is duidelijk gekoppeld aan de opkomst van de zware industrie. Vandaag de dag leveren bedrijven als Tata Steel, Shell en Vion nog steeds een grote bijdrage aan deze opwarming.
RPET. Dat is gerecycled PET, dus plastic flessen die zijn omgezet in nieuw bruikbaar materiaal. In dit geval textiel. Belangrijk om te realiseren is dat de polsbandjes dus niet zijn gemaakt van nieuw plastic (ook wel ‘virgin plastic’). We hebben deze bandjes zo duurzaam mogelijk laten produceren, met RPET en ‘NewLifeTM’ garen, van gerecyclede plastic flessen, in een fabriek in Nederland die draait op 100% groene stroom. Dit bedrijf, E&E Labels (Heeze, Brabant) is de meest duurzame labelproducent van Europa.
Producten van katoen lijken misschien duurzamer dan plastic, maar zijn dat qua CO2-uitstoot niet ten opzichte van het gebruikte gerecyclede PET. Milieudefensie staat voor klimaatrechtvaardigheid. Daarom vinden we het heel belangrijk dat de materialen onder goede arbeidsomstandigheden zijn geproduceerd, en dat de grondstoffen op een eerlijke manier zijn gewonnen. Dit is ook een zwaarwegende factor geweest in de keuze voor materiaal en de leveranciers van deze bandjes.
Om zoveel mogelijk mensen mee te kunnen laten doen, vragen we je om een bijdrage. Voor € 6 (inclusief verzendkosten) dek je de kosten die wij maken voor het actiepakket. Betaal je meer dan dek je ook de kosten voor het pakket van een ander. En je helpt ons bij ons werk voor een groenere en eerlijkere toekomst. Heb je weinig te besteden? Dan kun je het pakket ook bestellen voor een kleiner bedrag (€ 1).
We zorgen ervoor dat je binnen 1 week je pakket hebt ontvangen. Dit is echter niet alleen van ons afhankelijk, maar ook van de drukte bij de bezorgers. Maar houd vooral je brievenbus in de gaten, zodat je meteen aan de slag kan!
Hoewel er natuurlijk verschillende formaten brievenbus zijn, passen alle pakketten door de brievenbus (standaard formaat 26,5x3,2 cm).
Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.