Deze bedrijven doen het wél goed

Er zijn heel veel bedrijven waar winst maken het belangrijkste is, ten koste van alles en iedereen. Gelukkig zijn er ook bedrijven die met hun producten de wereld wel een stukje mooier willen maken. Laat je inspireren!

Deze duurzame bedrijven proberen geen mensenrechten te schenden, willen geen CO2 uitstoten en spreken zich uit voor een betere wereld:

Patagonia: 'We‘re in business to save our home planet'

Patagonia actie.jpg

Ooit een advertentie gezien met de oproep 'koop ons product niet'? Dat kan alleen Patagonia zijn. Kleding- en outdoorbedrijf Patagonia loopt voorop als het gaat om duurzame kleding. Het bedrijf is niet bang zich uit te spreken over dingen die slecht zijn voor het milieu. Dus waarom een nieuwe jas kopen als je oude jas je nog warm houdt?  
 
Vanaf 2025 wil Patagonia helemaal CO2-neutraal zijn met behulp van zonne-energie. Ook komen er nog strengere standaarden voor materiaal en grondstoffen. In september 2022 maakte de oprichter van Patagonia bekend, dat hij zijn bedrijf weggeeft aan een aantal fondsen en non-profitorganisaties. Zo wordt alle winst die Patagonia maakt, voortaan ingezet om klimaatverandering tegen te gaan.

Auping: 'Met liefde'

Matrassen zitten vol met materialen die erg slecht zijn voor het milieu. Gelukkig is er een paar jaar geleden een einde gekomen aan het verbranden van matrassen. Maar ook bij recycling worden de producten na 1 of 2 keer hergebruik alsnog verbrand.

Daarom gaat de Nederlandse beddenfabrikant Auping een stap verder. Het bedrijf wil alle onderdelen van een product oneindig hergebruiken voor nieuwe producten. Zo introduceerde Auping recent het eerste volledig circulaire matras ter wereld. In 2030 moeten alle Auping-producten circulair zijn. 

Tony ‘s Chocolonely: 'Together we can make chocolate 100% slave-free'

768_90_90_kar_slavefree-button.pngChocolade en slavernij, ze blijken onlosmakelijk verbonden. Dat ontdekte journalist Teun van de Keuken toen hij reportages wilde maken op cacaoplantages. Jouw chocoladereep is meestal illegaal gemaakt door kinderhandjes en moderne slavernij. Van de Keuken gaf zichzelf aan als chocoladecrimineel en probeerde een slaafvrije chocoladereep te maken. Dit was het begin van Tony's Chocolonely, dat kort daarna uitgroeide tot een bedrijf. 

De prijs van een Tony-reep hangt samen met sociale omstandigheden zoals kinderarbeid en met milieuschade. Ook gebruikt het bedrijf geen palmolie en compenseren en verminderen ze hun CO2-uitstoot. Helemaal slaafvrij is de chocolade nog niet.

Triodos Bank: 'Volg je hart, gebruik je hoofd'

Geld is voor veel mensen ontzettend belangrijk. Het wordt maar al te vaak verkeerd besteed. Ook door banken die bijvoorbeeld investeren in olie, kolen en gas. Of in palmolieplantages waarvoor oerwoud wordt gekapt.

Gelukkig kan je geld ook gebruiken om goede dingen te doen. Neem bijvoorbeeld de Triodos Bank. Deze bank gebruikt het geld van zijn klanten om de wereld een stukje beter te maken. Door te investeren in duurzame en mensgerichte bedrijven en organisaties. En door geen schandalig hoge bonussen uit te keren. En het goede nieuws: overstappen naar een duurzame bank is gemakkelijker dan je denk.

Fairphone: 'Change is in your hands'

Fairphone-3-officieel.jpgWist jij dat er goud zit in jouw mobieltje? En nog heel veel andere kostbare grondstoffen. Deze mineralen zijn schaars. Ze komen uit mijnen waar mensen onder slechte omstandigheden werken. Met de opbrengst van die mijnbouw worden zelfs oorlogen betaald. Het Nederlandse bedrijf Fairphone wil het anders doen. 

Fairphone probeert stap voor stap een eerlijkere telefoon te maken. Zo gebruiken ze 'conflictvrije' mineralen uit Congo en hebben de fabrieksmedewerkers recht op een eerlijk loon en veilige werkomstandigheden. En is er iets kapot aan je Fairphone? Geen probleem, want bij deze telefoon kan je kapotte onderdelen makkelijk zelf vervangen. 

Niet elk bedrijf doet het goed

Helaas zijn er ook veel bedrijven betrokken bij milieuvervuiling, klimaatschade, uitbuiting van werknemers en landroof. En daar komen ze vaak ongestraft mee weg. Deze bedrijven kunnen een voorbeeld nemen aan bovenstaande inspirerende bedrijven.

We lieten de klimaatplannen van 29 grote vervuilers onderzoeken. De resultaten staan in de Klimaatcrisis-Index. Het is alarmerend: alle bedrijven op de lijst scoren een onvoldoende. Ze doen allemaal veel te weinig om gevaarlijke klimaatverandering te voorkomen.

Samen stoppen we grote vervuilers

Alleen als íedereen meedoet, kunnen we de grootste klimaatrampen nog voorkomen. Samen zorgen we ervoor dat grote vervuilers veranderen. Help je mee? Sluit je aan.

Word lid van Milieudefensie

Terwijl de klimaatcrisis steeds zichtbaarder wordt, laten politici en grote vervuilers het afweten. In je eentje los je dat niet op. Dankzij onze leden lukt dat wel. We hebben invloed en krijgen veel voor elkaar. Met meer leden kunnen we meer doen. Doe je mee?

Loading...