Nederland: een van Europa's grootste veroorzakers van klimaatverandering

Nederland is een klein land. Maar een klein land kan ook groot zijn. Denk aan de Olympische spelen, de export van bloemen, schaatsen, het bouwen van waterwerken. Waar Nederland ook groot in is, is het veroorzaken van klimaatverandering. 5 punten waarop ons land slecht scoort.

  1. Nederland is de grootste vleesexporteur van de Europese Unie
  2. Nederland heeft het grootste private oliebedrijf van de wereld
  3. Nederland is kampioen fossiele energie
  4. Nederland heeft de grootste benzinehaven ter wereld
  5. Nederland grootste im- en exporteur van palmolie in de Europese Unie

1. Nederland grootste vleesexporteur EU

Ons land exporteert niet alleen meer vlees dan landen als Spanje en Duitsland. Ook houden we de meeste dieren per vierkante kilometer ter wereld. Onze vleesproductie zorgt niet alleen voor veel dierenleed, het heeft ook een enorme impact op ons klimaat. Met name rundvlees. De wereldwijde veehouderij is verantwoordelijk voor 14,5 procent van alle uitstoot van broeikasgassen. Nederland heeft hier een aanzienlijk aandeel in.

dieren.png

2. Nederland heeft het grootste private oliebedrijf van de wereld

Shell is het grootste oliebedrijf van de EU en stoot 9 keer meer CO2 uit dan heel Nederland bij elkaar. Alleen de staatsoliebedrijven van China en Saudi Arabië zijn groter qua omzet. In het klimaatakkoord van Parijs werd jaren geleden al gezegd dat we zoveel mogelijk olie, kolen en gas in de grond moeten laten zitten, willen we de klimaatdoelen halen. Shell weigert dit advies op te volgen en ziet zelfs nog de kans om te groeien in bijvoorbeeld Nigeria en Brazilië.

Om het op te kunnen nemen tegen een rijk en machtig bedrijf als Shell hebben we je hulp nodig. Steun ons met een donatie.

3. Nederland is kampioen fossiele energie

Nederland bungelt al jaren onderaan de lijst als het gaat om het gebruik van hernieuwbare energie. Slechts 8,7 % van de energie werd opgewekt door bijvoorbeeld zonne- en windenergie. In 2019 kwam nog 90 % van onze energie uit olie, kolen en gas.

duurzaam.jpeg

4. Nederland heeft de grootste benzinehaven ter wereld

Dit gaat niet over Rotterdam maar Amsterdam! Gek genoeg rijdt half Amerika op benzine uit Amsterdam. Vanuit onze hoofdstad sturen we jaarlijks zo’n 40 miljoen ton benzine en gasolie de wereldzeeën over. En zo’n 25 miljoen ton wordt aan- en afgevoerd per binnenschip.

5. Nederland grootste im- en exporteur van palmolie in de EU

Om palmolieplantages aan te leggen verdwijnen er wereldwijd grote stukken regenwoud. En juist dat regenwoud hebben we nodig om de opwarming van de aarde af te remmen. Bij het winnen van die palmolie worden op grote schaal mensenrechten geschonden. Ondanks dat is Nederland de grootste im- en exporteur van palmolie binnen de EU.

Nederlandse politiek en bedrijven aan zet

Hoewel Nederland een klein land is, leveren we dus een enorme bijdrage aan de wereldwijde CO2-uitstoot en het veroorzaken van klimaatverandering. Het goede nieuws is dat we het tij nog kunnen keren als we nú ingrijpen.

Als de veestapel kleiner wordt. Als bedrijven ophouden met het gebruik van palmolie. Als Shell zich neerlegt bij de uitspraak van de rechter in de klimaatzaak. Als het nieuwe kabinet eindelijk komt met een regeerakkoord dat extreem ambitieuze klimaatdoelen bevat.

Steun onze klimaatzaak tegen Shell

In onze rechtszaak tegen Shell eisen we dat het bedrijf zijn CO2-uitstoot in 2030 met 45 % heeft teruggebracht. In mei gaf de rechter ons gelijk en eiste dat Shell moet vergroenen. Shell gaat echter in beroep tegen deze beslissing.

Om het op te kunnen nemen tegen een rijk en machtig bedrijf als Shell hebben we je hulp nodig. Steun ons met een donatie en help een einde te maken aan de klimaatvernietiging door Shell.

Word mede-eiser in onze nieuwe Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...