Wat Nederlandse banken met een corruptieschandaal in Indonesië te maken hebben

Corruptie, dat komt in Nederland niet voor. Toch? Maar ondertussen steken Nederlandse banken wel geld in de door-en-door corrupte palmoliesector. Dit weekend werden in Indonesië 2 managers binnen het palmoliebedrijf Golden Agri-Resources gearresteerd. ABN AMRO, ING en Rabobank helpen dit bedrijf al jaren aan geld.

Op 27 oktober arresteerde de Indonesische politie enkele managers van palmoliebedrijven PT SMART en PT Binasawit Abadi Pratama. Deze bedrijven vallen onder Golden Agri-Resources (GAR). ABN AMRO en Rabobank lenen al jaren geld uit aan verschillende onderdelen van GAR. Bovendien bieden de banken aandelen van GAR aan in beleggingsfondsen. Milieudefensie roept banken op om zich terug te trekken uit deze riskante sector.

Op heterdaad betrapt

De managers werden op heterdaad betrapt bij het omkopen van parlementsleden. De verdachten probeerden hiermee onderzoek te voorkomen naar de vergunningen voor palmolieplantages in Centraal-Kalimantan en de afvalverwerking rond deze plantages.

Dit bedrijf kwam al eerder in opspraak

De twee Indonesische bedrijven zijn dochterondernemingen van Golden Agri-Resources (GAR). Dit palmoliebedrijf legt wereldwijd palmolieplantages aan. ABN AMRO en Rabobank hebben aanzienlijke leningen uitstaan bij verschillende onderdelen van GAR. Deze banken, maar ook ING en Robeco bieden fondsen aan met aandelen in GAR. Dit is trouwens niet de eerste keer dat Golden Agri-Resources of een van haar dochterondernemingen in opspraak komt. Uit het Zwartboek Draw the Line bleek dat maar liefst 12 verschillende dochterbedrijven van GAR in verband zijn gebracht met misstanden als ontbossing, landroof, criminalisering, illegale praktijken en conflicten.


Wat is er precies aan de hand?

De Indonesische politie arresteerde Edy Saputra Suradja, vice-directeur van Sinar Mas Agro Resources en Technology (PT SMART Tbk) en Willy Agung Adipradhana, directeur van PT Binasawit Abadi Pratama. Suradja en Adipradhana zijn managers binnen het palmolieconglomeraat ‘Golden Agri-Resources’ (GAR), wat op haar beurt weer onderdeel is van de SINAR MAS groep.

Golden Agri-Resources beschikt over een complex web aan dochterbedrijven, met weer hun eigen dochters. In 2017 had GAR een meerderheidsbelang in maar liefst 186 verschillende bedrijven, daarnaast waren nog eens 14 bedrijven verbonden aan GAR.

Golden Agri-Resources is lid van de Ronde Tafel voor Duurzame Palmolie (RSPO). De RSPO certificeert zogeheten ‘duurzame palmolie’. Ook het dochterbedrijf PT SMART Tbk is lid. Een deel van GAR’s palmolie voldoet aan de duurzaamheidseisen van de RSPO en komt dus als gecertificeerde, “duurzame”, palmolie op de Europese markt. Dit schandaal laat opnieuw zien dat RSPO-lidmaatschap en zelfs certificering geen garantie is op duurzame palmolieproductie.

Eerder dit jaar onthulde Milieudefensie ook al aanhoudende misstanden op GAR’s Liberiaanse plantages van Golden Veroleum Liberia (GVL). Ook de RSPO eist dat GVL actie onderneemt. In reactie hierop zegde GVL het lidmaatschap van de RSPO simpelweg op.

Verschillende Nederlandse banken onderhouden relaties met Golden Agri-Resources. Zo verleent de Rabobank in 2012, 2015 en 2016 verschillende vormen van krediet aan dochters van GAR. Waaronder een lening aan PT SMART Tbk in 2012. Ook ABN AMRO verleende in 2013, 2017 en 2018 krediet aan verschillende onderdelen van GAR, waaronder twee kredietfaciliteiten aan SOCIMAS in 2017. SOCIMAS is een dochterbedrijf van PT SMART Tbk.

Uit een recent SOMO/Milieudefensie-rapport blijkt dat banken nog volop foute palmoliebedrijven opnemen in hun beleggingsfondsen. Zowel ABN AMRO, ING, de Rabobank en ook Robeco bieden fondsen aan met aandelen in Golden Agri-Resources.


Waarom de dialoog met palmoliebedrijven niet werkt

rolf.pngCampagneleider Rolf Schipper: "Dit corruptieschandaal toont opnieuw hoeveel er mis is met de palmolie-industrie. Het zijn twee voorbeelden die toegevoegd kunnen worden aan de lange lijst van misstanden bij dit soort bedrijven. Ook in dit geval gaat het om een bedrijf dat al jaren financiering ontvangt van de Nederlandse banken. Hiermee wordt opnieuw duidelijk dat de gesprekken tussen de banken en palmoliebedrijven niet leiden tot verbetering. Milieudefensie roept daarom de banken op om alle financiële relaties met de palmolie-industrie te verbreken."

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...