Beslis mee over jouw leefomgeving

Op 1 juli 2022 komt er een nieuwe omgevingswet. De wet vervangt bestaande wetten en regelingen die met jouw leefomgeving te maken hebben. Gemeenten zijn druk bezig met het vormgeven van plannen en jij hebt daar invloed op.

Gemeentes maken de komende tijd belangrijke keuzes; waar komen nieuwe woningen, windmolens en wegen? Als veranderaar wil je natuurlijk dat het milieu en het klimaat goed vertegenwoordigd zijn in dit proces. Help je mee?

Help jouw leefomgeving te vergroenen

Je kan een bijdrage leveren aan de omgevingsvisie van jouw gemeente. Sterker nog: gemeenten móeten inwoners om inbreng vragen. Tijdens meepraat-momenten kun jij het belang van een gezonde leefomgeving op de agenda zetten. Dat biedt mogelijkheden om jouw omgeving te vergroenen.

Vraag je gemeente bijvoorbeeld:

  • om natuur beter te beschermen door instelling van een natuurzone;
  • ten minste 25% van de landbouwgrond aan te wijzen voor biologische landbouw;
  • om natuurinclusief en duurzaam bouwen tot de norm te maken;
  • om te investeren in groene energie, zoals meer zonnepanelen op daken;
  • om te streven naar CO2-reductie en naar klimaatneutraliteit in 2050.

Vind tips en tools 

Sinds kort is er de website samenvooronzeleefomgeving.nl. Het is een initiatief van LandschappenNL, Vogelbescherming, Natuurmonumenten, Natuur- en Milieufederaties, IVN, SoortenNL, Natuur & Milieu, IPC Groene Ruimte en Milieudefensie.

De website staat boordevol informatie, tips en tools. Hier vind je wegwijzers en voorbeeldbrieven voor de thema’s natuur, landschap, natuurinclusief bouwen, CO2 & energie(beperking) en natuurinclusieve landbouw.

Je vind hier ook inspirerende verhalen over veranderaars die al ervaring hebben met het beïnvloeden van hun leefomgeving. Wat zijn hun tips? En welke valkuilen moet je vermijden?

> Ook in onze juridische toolkit lees je meer over de nieuwe Omgevingswet en hoe je invloed hebt op jouw leefomgeving.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...