5 voorbeelden van een onhoudbaar systeem

Je bent bezorgd over klimaatverandering. Maar moet je dan onder een koude douche gaan staan? Nooit meer het vliegtuig pakken? Je schuldig voelen als je de biologische optie niet kan betalen? Jezelf veranderen kan wel erg zinloos en oneerlijk voelen als grote bedrijven tegelijkertijd ongehinderd door kunnen gaan met vervuilen. Dit zijn 5 voorbeelden van onhoudbaar systeem en onze oplossingen.

1. Oneerlijke subsidies voor grote vervuilers

Bedrijven moeten nu écht vergroenen, maar doen ze dat ook? In 2022 onderzochten wij de klimaatplannen van 29 grote vervuilers. En wat blijkt? Géén van deze bedrijven heeft een goed klimaatplan. Om te vergroenen vragen deze bedrijven miljarden bedrijven aan subsidie. Die subsidies worden betaald van ons belastinggeld. Heel oneerlijk, want de vervuiler moet juist betalen en zou ten minste voor de eigen vergroening moeten zorgen.

Onze oplossing:
Stel je voor wat er zou gebeuren als grote bedrijven hun briljante mensen en miljardenkapitaal zou inzetten om klimaatverandering te voorkomen. Dan is de wereld bij wijze van spreken volgend jaar al gered. Wij zeggen dus: stel harde voorwaarden aan subsidies voor vergroening: dus geen geld naar bedrijven zonder goed klimaatplan.

2. De rijksten vervuilen, de armsten betalen de prijs

Rijke Nederlanders veroorzaken de meeste klimaatschade, verminderen hun uitstoot het minst en krijgen tóch de meeste subsidie. Snap jij het nog? Gemiddeld draagt iemand met een groot vermogen tien keer zoveel bij aan de opwarming van de aarde als iemand met een laag inkomen. Absurd, want juist de rijkste mensen hebben de meeste middelen om hun uitstoot te verminderen. Zonder dat zij hoeven in te leveren op basisbehoeften.

Onze oplossing:
De belasting op energie moet veel eerlijker. Zo voorkomen we verdere inkomensongelijkheid en komen de klimaatdoelen weer in zicht. Hoe ziet dat er uit? Denk aan een belastingvrije basisvoorziening die niemand in de kou laat zitten en mensen met lage inkomens ontziet en ontzie de energierekening van huishoudens door zo snel mogelijk de slecht geïsoleerde sociale huurwoningen aan te pakken.

3. Vliegen voor stuntprijzen

Voor een paar tientjes naar de andere kant van Europa vliegen? Bij prijsvechters als EasyJet en Ryanair lijkt dat eerder regel dan uitzondering. En dat terwijl vliegen heel slecht is voor het klimaat. Hoe dat kan? Er hoeft geen belasting betaald te worden over kerosine en tickets. Als je met de trein gaat, betaal je die belasting wel. Daar bovenop krijgt de luchtvaart ook nog eens miljarden subsidie.

Onze oplossing:
8 procent van de bevolking die het meest vliegt, zorgt voor liefst 40 procent van de vervuiling. Juist deze veelvliegers lijken ongevoelig voor een platte belasting op tickets. Dat kan eerlijker namelijk door bijvoorbeeld een veelvliegersheffing die oploopt met het aantal vluchten of gevlogen kilometers. Eerlijker en effectiever.

4. De kiloknaller

Dat de zuivel- en vleesindustrie een verwoestende impact heeft op het klimaat is niet meer te ontkennen. Toch trekt Albert Heijn nog steeds dagelijks miljoenen mensen naar de supermarkt met kiloknallers. Sterker nog, als we uitgaan van de plannen van Ahold dan is de aangerichte klimaatschade van het bedrijf in 2050 opgelopen tot €119 miljard. Het wordt tijd dat de politiek vol inzet op een landbouwsysteem dat rekening houdt met ons klimaat en de natuur.

Onze oplossing:
Samen met de de TAPP Coalitie zetten we ons al jaren in voor eerlijke prijzen voor vlees en zuivel, waarin boeren een eerlijke prijs krijgen maar waarin ook alle externe milieukosten en kosten voor dierenwelzijn en gezondheid een plek krijgen. 

5. Ongelijkheid door energietransitie

Het verduurzamen van een woning is vaak niet haalbaar voor wie daar juist veel baat bij heeft, zoals huurders en huiseigenaren met een laag inkomen. Zij lopen het risico om langdurig in de knel te komen, omdat ze hun energierekening niet structureel kunnen verlagen. Veel informatie is niet bereikbaar en de subsidies en lenigen die worden gegeven zijn eigenlijk alleen voor rijke mensen.

Onze oplossing:
Wij vragen aan de overheid om een warmtefonds in te stellen. Uit dit warmtefonds komt geld om huizen te isoleren. Mensen met een lager inkomen betalen geen cent extra en profiteren wel van deze oplossing. Ook levert ons voorstel tienduizenden groene banen op en een flinke daling van de uitstoot van CO2.

Druk uitoefenen werkt

Alleen als de politiek en grote vervuilende bedrijven meedoen, kunnen we de opwarming van de aarde tot een minimum beperken. Wij spreken hen op die verantwoordelijkheid aan. Door publieke acties en grootschalige petities zorgen we voor druk vanuit de samenleving. En het werkt: wetten worden aangenomen en rechtszaken worden gewonnen. Samen hebben we invloed en veranderen we het systeem.

Foto bovenaan : Luchtfoto van een zonsondergang. Uit de hoge pijpen van een kolencentrale komt zwarte rook.

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...