Maak gezond en duurzaam eten makkelijk en betaalbaar

In een gezonde wereld kiezen we vaker voor groente en fruit en wordt vlees iets duurder. Samen met jou zetten wij dit op de agenda van de politiek.

Teken voor een eerlijke vleesprijs

MDwebiconFossielesubsidie-03-512.pngAls we goed en gezond willen leven, hebben we een gezonde aarde nodig. Een aarde met veel soorten leven, zowel op als onder de grond. Landbouw kan die soortenrijkdom (biodiversiteit) respecteren en versterken. Daarbij is het belangrijk dat boeren een goed belegde boterham verdienen met het duurzaam produceren van gezond voedsel.

Zo ver zijn we nu helaas nog niet. Boeren die duurzaam willen boeren, hebben een steuntje in de rug nodig. Consumenten die willen kiezen voor gezond en duurzaam voedsel, zullen dit makkelijker doen als de prijs omlaag gaat. En die prijs kan omlaag! Wat ook omlaag kan: de hoeveelheid vlees die de gemiddelde Nederlander eet. Door vlees wat duurder te maken en groente goedkoper, komen we dichterbij een voedselsysteem dat de aarde niet overbelast.

De schaduwzijde van onze top-3 positie
Nederland is na de Verenigde Staten de grootste landbouw-exporteur ter wereld. Wat betreft de export van vlees staan we in de top-3. Dat is extra bijzonder als je beseft dat Nederland maar een heel klein landje is. Daarnaast importeren we ook nog eens veel (goedkoop) vlees uit Argentinië en Brazilië. De veevoer- en vleesverwerkende industrie hebben de touwtjes in handen en verdienen er goed aan, niet de boeren. Het aantal boeren neemt noodgedwongen af, terwijl het aantal dieren dat in onnatuurlijke omstandigheden wordt gehouden, toeneemt.

De ware prijs van ons voedsel

Milieudefensie zet zich samen met veel andere organisaties in voor gezond voedsel en een betere positie van de boer. Dit doen we in de True Animal Protein Price Coalitie (TAPP). Samen vragen we de overheid een eerlijke vleesprijs in te voeren. Dat is hard nodig voor de gezondheid van mens, dier, milieu en klimaat.

In Nederland eten we jaarlijks zo'n 40 kilo vlees per persoon (rund, varken en kip samen). Eén kilo rundvlees eten staat qua uitstoot van broeikasgassen gelijk aan 180 kilometer autorijden.

De intensieve veehouderij die al dat vlees produceert:

  • stoot broeikasgassen uit;
  • verbruikt veel water;
  • veroorzaakt oerwoudkap (voor de soja in het veevoer wordt volop oerwoud gekapt in Zuid-Amerika);
  • veroorzaakt veel uitstoot van ammoniak (belangrijke veroorzaker van de stikstofcrisis in Nederland)

De vleesmarkt wordt nu gedomineerd door grote bedrijven (veevoerindustrie, intensieve veehouderijen en slachterijen). Deze partijen hebben vooral oog voor het maken van winst. Zij letten nauwelijks op de gevolgen voor het klimaat, milieu, boeren en burgers.

Wat is de oplossing?

Door meer groente, fruit en vleesvervangers en minder vlees te eten, krimpt de vleessector. Dat levert een enorme winst op voor het klimaat, milieu, de biodiversiteit en onze gezondheid. De overheid kan dit versnellen door mensen te helpen om de gezonde keuze te maken. Zo kan de btw op groente, fruit en vleesvervangers omlaag en de prijs van vlees juist omhoog (door accijnsverhoging). Daarmee maken we samen (overheid, producenten en consumenten) de hele wereld een stuk gezonder.

Hoe ziet een eerlijke vleesprijs eruit?

Vlees wordt in dit voorstel niet van de ene op de andere dag veel duurder. In het voorstel van de TAPP-coalitie, zal de prijs van vlees langzaam stijgen. Uiteindelijk betalen we dan in 2030 voor onze kip 20 cent per ons meer. Voor varkensvlees gaat het om een stijging van 45 cent en voor rundvlees 57 cent. Deze meerprijs hangt af van de milieukosten van het vlees. → Lees meer over de meerprijs en hoe deze is opgebouwd.

In de eerlijke vleesprijs is rekening gehouden met het compenseren van huishoudens die minder te besteden hebben. Boeren die verduurzamen kunnen aanspraak maken op subsidie.

Is duurder vlees eerlijk voor mensen met lage inkomens?

Mensen die minder te besteden hebben, profiteren van de verlaging van het btw-tarief op groente en fruit. De allerlaagste inkomens krijgen directe financiële compensatie.

De klimaatimpact van een eerlijke vleesprijs
Bij de invoering van de eerlijke vleesprijs zullen consumenten (veel) minder vlees gaan eten. Dat levert in 2030 een besparing op van 4,2 miljoen ton CO2, waarvan 2,7 miljoen ton in Nederland. Als de landbouw en veehouderij met hulp van subsidies verduurzaamt, wordt nog eens 2 à 3 miljoen ton CO2 per jaar bespaard.

Waarom een eerlijke vleesprijs nodig is

Meer dan de helft (52%) van de Nederlanders is bereid een hogere prijs voor vlees te willen betalen, als we de opbrengst gebruiken om groente en fruit goedkoper te maken en boeren te helpen verduurzamen. 

Slimme invoering van een eerlijke vleesprijs zorgt ervoor dat:

  • duurzaam en gezond eten beter bereikbaar is voor mensen met lage inkomens;
  • boeren, die duurzaam produceren een betere boterham kunnen verdienen.

Wat jij kan doen

Jij kan meedoen. Door te laten weten dat jij een eerlijke vleesprijs wilt. Doe je mee?

Teken voor een eerlijke vleesprijs

Word mede-eiser in onze Klimaatzaak tegen ING

Wij klagen ING aan in een baanbrekende nieuwe Klimaatzaak. Nooit eerder werd een bank in Nederland aangeklaagd omdat zijn klimaatbeleid tekortschiet. En jij kan meedoen. Sluit je aan bij deze nieuwe rechtszaak en word mede-eiser.

Loading...