Een mijlpaal: Schaliegas is nu echt verleden tijd in Nederland. Minister Wiebes heeft schaliegasbedrijf Cuadrilla in juli 2019 laten weten dat hun oude vergunning om te boren naar schaliegas in de Noordoostpolder en Boxtel nooit meer gebruikt mag geworden. Wij zijn heel blij met dit succes. Milieudefensie voerde, samen met mensen uit het hele land, jarenlang campagne tegen schaliegas. Deze stappen gingen er aan vooraf.
Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat besluit in juli 2019 dat de winning van schaliegas in Boxtel niet wordt toegestaan. Hiermee komt er een einde aan bijna 10 jaar ophef over schaliegas in Nederland. In al die tijd is er nooit een boor de grond in gegaan. De visie op schaliegas en aardgas is in de afgelopen tien jaar radicaal veranderd. Steeds meer mensen zijn het er mee eens dat we moeten stoppen met kolen, olie en gas. Toch investeren Nederlandse Banken, Verzekeraars en Pensioenfondsen in bedrijven die schaliegas winnen in bijvoorbeeld de VS en Argentinië. Dat moet anders.
Teken de petitie: stop foute investeringen
In 2009 vraagt een aantal bedrijven toestemming aan de Nederlandse overheid om naar schaliegas of steenkoolgas te zoeken. Deze bedrijven krijgen een vergunning voor 5 jaar en mogen in grote delen van Nederland proefboringen doen.
De meeste bedrijven vertrekken al snel vanwege de grote ophef die ontstaat over het zogenoemde fracken. Fracken is een boortechniek waarbij water met chemische stoffen in de grond wordt geperst om de bodem open te splijten.
Alleen het Britse bedrijf Cuadrilla, dat in de Noordoostpolder en Brabant een vergunning kreeg, maakt echt werk van de zoektocht. In het Brabantse Boxtel wordt zelfs een stuk grond gehuurd om een boortoren te kunnen plaatsen. Maar er is nooit echt een boor de grond in gegaan.
Minister Wiebes van Economische Zaken en Klimaat besluit in juli 2019, op grond van de nieuwe mijnbouwwet, dat de winning van schaliegas niet wordt toegestaan. Wat ging hieraan vooraf?