5 vragen over de gaswinning in Groningen

Gaswinning veroorzaakt aardbevingen in Groningen. Ook draagt het bij aan klimaatverandering. Gelukkig is er goed nieuws: de gaskraan gaat dicht. Maar hoe en wanneer? En wat gaat dit voor ons betekenen? Op deze pagina 5 vragen over de winning van aardgas in Nederland.

1. Wat hoor ik nu: gaat de gaskraan dicht?
2. Nederland heeft het gas toch nodig?
3. Hoe gaan we in Nederland van het gas af?
4. Wat zijn groene alternatieven voor gas?
5. Ik wil mijn huis graag duurzaam verwarmen. Maar wie gaat mij helpen als ik dat niet kan betalen?

1. Wat hoor ik nu: gaat de gaskraan dicht?

Klopt! Nederland halveert zo snel mogelijk de winning van aardgas uit Groningen. In 2022 wil de regering de gaswinning verminderd hebben tot 12 miljard kuub. In 2030 moet Nederland helemaal van het Gronings gas af zijn. Minister Wiebes besloot dit in april 2018.

Goed nieuws. Wel vragen we de regering om zo veel mogelijk duurzame energie zelf op te wekken. Dus geen gas importeren uit het buitenland. 7 miljoen huishoudens moeten overschakelen op duurzame alternatieven. Dat is een enorme klus. Als we een beetje ons best doen, gaat dat lukken. Met goede isolatie, zon en windenergie kunnen we er warmpjes bijzitten, maar we moeten wel nu beginnen. Er gaat dus best wat veranderen, maar in je dagelijks leven ook weer niet zo heel veel.

2. Nederland heeft het gas toch nodig?

Het lijkt soms alsof wij niet zonder gas kunnen. Gas heeft ons land rijk gemaakt, maar ook lui. Het duurde lang voor we na begonnen te denken over duurzame energie. Maar klimaatverandering zet door. En Groningen wordt getroffen door steeds sterkere aardbevingen.

De Nederlandse overheid heeft lang verdiend aan de gaswinning, maar het levert steeds minder op. Langer doorgaan met gaswinning betekent nog meer schade en hogere kosten.

Het goede nieuws is: juist Nederland kan heel goed overstappen op duurzame alternatieven. We hebben als land de technische en financiële middelen om van olie, gas en kolen over te stappen op duurzame energie. Als we ons best doen, kunnen in 2030 onze huizen gasvrij zijn.

3. Hoe gaan we in Nederland van het gas af?

Minder gas betekent meer duurzame energie. We moeten hard aan het werk zodat we straks geen gas meer nodig hebben. Nu zijn 7 miljoen huizen nog aangesloten op gas. We willen natuurlijk allemaal een warm huis. En ’s avonds willen we warm eten op ons bord.

Dat kan met aardwarmte, restwarmte of elektrische warmtepompen. En goede isolatie voor onze huizen. De Nederlandse overheid moet met een plan komen om zo snel mogelijk van het gas af te gaan. Wijk voor wijk, huis voor huis.

Niet alleen huizen moeten duurzaam koken en stoken. Ook bedrijven moeten verduurzamen. En de export van gas moet naar beneden. Nederland levert nu veel gas aan België en Duitsland. Met deze landen is afgesproken dat zij steeds minder gas zullen krijgen.

4. Wat zijn groene alternatieven voor gas?

Er zijn veel duurzame alternatieven. We zetten de belangrijkste alternatieven voor je op een rijtje.

5. Ik wil mijn huis graag duurzaam verwarmen. Maar wie gaat mij helpen als ik dat niet kan betalen?

Je huis duurzaam maken is niet goedkoop. Veel Nederlanders hebben geen geld voor zonnepanelen, warmtepompen en isolatie. Dat moet veranderen. Milieudefensie wil dat de overheid jou helpt om je huis duurzaam te maken. Want samen stoppen we klimaatverandering. Iedereen moet mee kunnen doen, ook mensen met een kleinere portemonnee. Wij noemen dat eerlijk omschakelen.

Loading...