Geschiedenis van aardgas in Groningen

Ongeveer 70 jaar geleden was Nederland heel blij met de ontdekking van het grootste gasveld van Europa, in ons eigen Groningen. Was dit aardgas een zegen of een vloek? Hier een korte geschiedenis van ons aardgas.

In de jaren 50 wordt bij Slochteren (provincie Groningen) het grootste gasveld van Nederland ontdekt. Koken en stoken gebeurt tot dan toe met hout en kolen. Door de vondst van de gasbel worden alle huizen aangesloten op aardgas.

In 1963 begint de eerste boring. Binnen tien jaar na de ontdekking bij Slochteren, is al driekwart van Nederland aangesloten op het Groningse gas. Nederland stapt massaal over van kolen op aardgas.

In de jaren 70 gaat de overheid ook op veel andere plekken in Nederland op zoek naar aardgas. Om zo onze voorraad gas op peil te houden.

De overheid besluit in de jaren 90 om van Nederland een 'gasdoorvoerland' te maken. We leveren bijvoorbeeld gas aan België, Frankrijk en Duitsland.

In 1986 is in Groningen de eerste aardbeving. Lang houdt de politiek vol dat de gaswinning geen aardbevingen kan veroorzaken.

Gas terug Groningen - copyright Chantal Bekker

In 2012 wordt Groningen opgeschrikt door een zware aardbeving: 3,6 op de schaal van Richter, bij Huizinge.

De NAM (Nederlandse Aardolie Maatschappij) geeft eindelijk toe dat boren naar gas aardbevingen veroorzaakt. Groningers eisen schadevergoeding en minder gaswinning, zodat de aardbevingen verminderen en het gebied veiliger wordt.

Tot maart 2018 zijn er in totaal ruim 1.400 aardbevingen geweest. Op 8 januari 2018 was er weer een zware aardbeving: 3,4 op de schaal van Richter.

In februari 2018 luistert de regering naar het advies van het Staatstoezicht op de Mijnen (SodM) om de gaswinning te halveren. De regering wil de gaswinning zo snel mogelijk verlagen naar maximaal 12 miljard kuub per jaar.

In april 2018 komt minister Wiebes met een nieuw plan voor de gaswinning. Uiterlijk in 2022 wordt minder dan 12 miljard kuub gas per jaar gewonnen in Groningen. Daarna wordt de gaswinning geleidelijk afgebouwd naar nul. De regering wil in 2030 helemaal van het Gronings gas af zijn. 

Er is een stap in de goede richting gezet met het verlagen van de gaswinning, maar we zijn er nog niet. Wij roepen de regering op om zo veel mogelijk eigen duurzame energie op te wekken en geen gas te importeren. En we vragen de regering om duurzame alternatieven zoals zonnepanelen, warmtepompen en isolatie voor iedereen betaalbaar en beschikbaar te maken.

Loading...