Waar palmolie is, wordt regenwoud gekapt. Dat gebeurt nog steeds op grote schaal, omdat de vraag groot is. In Nederland gebruiken we veel palmolie. Er zijn alternatieven, maar hoe goed zijn die?
Bedrijven die palmolie gebruiken, zeggen vaak dat palmolie met het RSPO-logo wel duurzaam is. Milieudefensie heeft geen vertrouwen in RSPO (Round Table for Sustainable Palm Oil), omdat:
Daar kun je als klant niet op vertrouwen. Je weet namelijk nooit zeker of een product met het RSPO-logo écht duurzame palmolie bevat.
Massaal overstappen naar een andere soort olie zorgt ook voor regenwoudkap. Om andere olie te verbouwen is er veel land nodig. Soms zelfs nog meer land dan voor palmolie, want palmolie heeft de hoogste opbrengst per hectare.
Toch kunnen we niet door blijven gaan met palmolie. Daarom presenteren we hieronder alternatieven die wel werken. Vooral als we ze combineren.
In Europa kunnen we palmolie in veel gevallen vervangen door alternatieven uit onze eigen regio, zoals olijf-, zonnebloem- of raapzaadolie. Net als vroeger. Dan maken we weer koekjes naar (groot)moeders recept.
Alternatieven kunnen we dichtbij huis op duurzame wijze produceren. In Nederland en soms in Europa. Maar de tropen zijn te ver weg. In de tropen zelf kunnen ze voor eigen gebruik duurzaam palmolie produceren.
Wist je dat palmolie ook als brandstof wordt gebruikt? Van de palmolie die in Europa wordt ingevoerd, belandt de helft als biobrandstof in onze auto's. Ons vervoer moet duurzamer, met palmolie gaat dat niet lukken. Dan wordt het zelfs minder duurzaam.
Hoe lossen we dat op? Door te zorgen voor beter openbaar vervoer, fietsvriendelijke steden en elektrische deelauto's. Dan hebben we de auto minder nodig en dat scheelt brandstof.
Gelukkig vindt de Europese Unie (EU) ook dat palmolie geen duurzame brandstof is. Vanaf 2030 mag palmolie niet meer gebruikt worden als brandstof.
In heel veel bewerkte supermarktproducten zit palmolie. Deze producten zitten in pakjes, zakjes en blik. Verse producten bevatten geen palmolie. Dus als we meer onbewerkte en verse producten eten, hebben we minder olie nodig. De overheid kan hierbij helpen. Door gezonde en milieuvriendelijke keuzes goedkoper te maken en bewerkt eten te ontmoedigen.