Palmolie: slechte en goede alternatieven

Waar palmolie is, wordt regenwoud gekapt. Dat gebeurt nog steeds op grote schaal, omdat de vraag groot is. In Nederland gebruiken we veel palmolie. Er zijn alternatieven, maar hoe goed zijn die?

Slechte alternatieven voor palmolie

1. Gecertificeerde (RSPO) "duurzame" palmolie

duurzame palmolie 225x162.jpgBedrijven die palmolie gebruiken, zeggen vaak dat palmolie met het RSPO-logo wel duurzaam is. Milieudefensie heeft geen vertrouwen in RSPO (Round Table for Sustainable Palm Oil), omdat:

  • de RSPO vaak geen goede afspraken kan maken met producenten die wel goed bezig zijn;
  • de RSPO slecht of niet controleert of de producenten zich aan de afspraken houden;
  • RSPO-gecertificeerde bedrijven toch vaak in opspraak komen.

Daar kun je als klant niet op vertrouwen. Je weet namelijk nooit zeker of een product met het RSPO-logo écht duurzame palmolie bevat.

2. Massaal overstappen op een andere olie

Alternatieven palmolie 225x162.jpgMassaal overstappen naar een andere soort olie zorgt ook voor regenwoudkap. Om andere olie te verbouwen is er veel land nodig. Soms zelfs nog meer land dan voor palmolie, want palmolie heeft de hoogste opbrengst per hectare.

Toch kunnen we niet door blijven gaan met palmolie. Daarom presenteren we hieronder alternatieven die wel werken. Vooral als we ze combineren. 

Goede alternatieven voor palmolie

1. Gebruik regionale  olie

Zonnebloemolie 225x162.jpgIn Europa kunnen we palmolie in veel gevallen vervangen door alternatieven uit onze eigen regio, zoals olijf-, zonnebloem- of raapzaadolie. Net als vroeger. Dan maken we weer koekjes naar (groot)moeders recept.

Alternatieven kunnen we dichtbij huis op duurzame wijze produceren. In Nederland en soms in Europa. Maar de tropen zijn te ver weg. In de tropen zelf kunnen ze voor eigen gebruik duurzaam palmolie produceren.

2. Geen palmolie als brandstof

palmolie brandstof 225x162.jpgWist je dat palmolie ook als brandstof wordt gebruikt? Van de palmolie die in Europa wordt ingevoerd, belandt de helft als biobrandstof in onze auto's. Ons vervoer moet duurzamer, met palmolie gaat dat niet lukken. Dan wordt het zelfs minder duurzaam. 

Hoe lossen we dat op? Door te zorgen voor beter openbaar vervoer, fietsvriendelijke steden en elektrische deelauto's. Dan hebben we de auto minder nodig en dat scheelt brandstof.

Gelukkig vindt de Europese Unie (EU) ook dat palmolie geen duurzame brandstof is. Vanaf 2030 mag palmolie niet meer gebruikt worden als brandstof.

3. Onbewerkt en verser eten bevat geen palmolie

Verse groenten 225x162.jpg In heel veel bewerkte supermarktproducten zit palmolie. Deze producten zitten in pakjes, zakjes en blik. Verse producten bevatten geen palmolie. Dus als we meer onbewerkte en verse producten eten, hebben we minder olie nodig. De overheid kan hierbij helpen. Door gezonde en milieuvriendelijke keuzes goedkoper te maken en bewerkt eten te ontmoedigen.

 

Zij steunen deze campagne

''Mijn generatie kijkt vanuit de schoolbanken toe hoe grote banken ons geld in de palmoliesector pompen. Ik ben het zat. Ook wij kunnen in actie komen. Daarom steun ik Milieudefensie in hun strijd tegen ontbossing.''
"Het is tijd dat we in actie komen! Laten we met z’n allen deze Nederlandse banken onder druk zetten. De palmolie-industrie is niet alleen schadelijk voor de natuur, ook mens en dier worden verjaagd van hun land. Dit moet stoppen!"
"Niets doen en zwijgen betekent goedkeuren. Banken gebruiken jouw en mijn geld om de natuur en leefgebieden van mensen aan de andere kant van de wereld te slopen. Als het in jouw achtertuin gebeurt, zou je toch ook in actie komen?''
''Banken moeten hun verantwoordelijkheid nemen en stoppen met geld steken in het vernietigen van de regenwoud, voordat het te laat is. Met deze campagne van Milieudefensie kunnen wij hier in Nederland het verschil maken.''
''Ik doe mee met deze campagne, omdat ik niet wil dat mijn geld bijdraagt aan ontbossing, het uitsterven van de orang-oetan en de schending van mensenrechten. Zo simpel is het.''
''Banken gebruiken ons geld om het regenwoud zoveel geweld aan te doen. Dat moet stoppen! Zij moeten ons geld gebruiken voor duurzame oplossingen in plaats van de palmoliesector, die alles juist kapot maakt.'
"Zonder regenwoud is er geen plek voor orang-oetans en andere beschermde dieren. De lokale bevolking wordt van hun land verdreven en heeft geen bron van inkomsten meer. De kaalslag heb ik in Borneo en Kameroen met eigen ogen gezien. Een van de grootste veroorzakers: de palmolie-industrie. Hulde aan Milieudefensie; zij zetten met acties en gesprekken druk op de Nederlandse en Europese politiek en openen de ogen van de Nederlandse bevolking."
Loading...