Bescherm de natuurbeschermer

Wereldwijd worden elke week 3 mensen vermoord omdat zij hun land, bos en water proberen te beschermen. Een veelvoud van die mensen krijgt te maken met bedreigingen, intimidaties en fysiek geweld. In 2016 startte IUCN NL samen met Milieudefensie en Global Witness het project Bescherm de natuurbeschermer.

Met steun van de Nationale Postcode Loterij zetten wij ons in om geweld tegen natuurbeschermers te signaleren, te voorkomen en te bestraffen. In 2017 eisten 32.000 mensen bij de Tweede Kamer betere bescherming van natuurbeschermers.

Doelen

Milieudefensie zette een publiekscampagne op. Er moest meer aandacht komen voor het toenemende geweld tegen natuurbeschermers, ook onder het Nederlandse publiek. Samen met duizenden mensen geven we de politiek een krachtig signaal om in actie te komen.

We vragen de Tweede Kamer om natuurbeschermers beter te beschermen via een internationaal mensenrechtenverdrag voor bedrijven. Dat verdrag moet er voor zorgen dat bedrijven ter verantwoording geroepen worden als zij misstanden veroorzaken. Op dit moment is zo goed als onmogelijk voor slachtoffers om een bedrijf aan te klagen. Wij willen dat de Nederlandse overheid zich hard maakt voor de daadwerkelijke komst van dit verdrag.

Activiteiten

IUCN NL werkte aan projecten in de landen Colombia, Peru, DR Congo, Indonesië en de Filipijnen. Milieudefensie deed van het project alleen de landelijke communicatiecampagne. Wij verzorgden online advertenties en het werven van vele handtekeningen voor de petitie.

Samen met de projectpartners overhandigden we op 26 september 2017 bij de Tweede Kamer onze oproep. Dat deden we namens 32.000 mensen en 26 natuur- en mensenrechtenorganisaties en een aantal Nederlandse boswachters.

Samen met IUCN NL lanceerden we de documentaire War on Minerals, in Pakhuis de Zwijger. De documentaire van regisseur Jacco Groen laat het verhaal zien achter de vermoorde natuurbeschermer Willem Geertman. Tot het bittere eind verzette hij zich tegen de oprukkende mijnbouw in zijn tweede thuisland, de Filippijnen.

In de media

Het project kreeg aandacht bij onder andere RTL Live, waar Femke Wijdekop en Liliana Jauregui te gast waren vanuit IUCN NL. Radio 1 interviewde Gemma van den Boog van IUCN NL en mensenrechtenadvocaat Jan van de Venis. Verder kreeg het project aandacht in diverse landelijke kranten zoals Trouw en Volkskrant.

De documentaire kreeg breed aandacht in de media met inhoudelijke televisieoptredens, 4 kranteninterviews, 3 paneldiscussie, radiogesprekken en diverse online artikelen.

Resultaten

In totaal waren 8 Kamerleden aanwezig bij de aanbieding van de ruim 32.000 handtekeningen voor het mensenrechtenverdrag. 4 kamerleden beloofden steun voor het mensenrechtenverdrag. Daarnaast zijn er verschillende 1-op-1 gesprekken gevoerd met politieke fracties en een ambtenaar die verantwoordelijk is voor het verdrag.
 
Het maken van zo’n verdrag duurt jaren. In oktober 2017 onderhandelden de Verenigde Naties over het mensenrechtenverdrag. De voor- en tegenstanders van het verdrag voelden de ogen van de wereld op zich gericht. Het totstandkomen van het conceptverdrag zal in 2018 verder gaan.
 
In de tussentijd hebben 24 Latijns-Amerikaanse en Carabische landen zelf een akkoord gesloten. In het akkoord staat dat de regeringen van die landen de veiligheid van natuurbeschermers moet garanderen. De hoop is dat meer landen het voorbeeld volgen en dat er snel een wereldwijd verdrag komt.

Red het regenwoud

Natuurbeschermers en het regenwoud worden bedreigd in hun bestaan. Wil je hier wat tegen doen? Trek de grens tegen ontbossing.

Zorg voor elkaar en de toekomst

Het gaat nu maar om 1 ding: het oplossen van de coronacrisis. Samen kunnen we deze crisis aan. Toch is het verstandig om ook alvast vooruit te kijken: naar de economische crisis en de klimaatcrisis. Want hoe willen we verder? Door nu naar de toekomst te kijken, komen we hier samen beter uit.

Loading...