Waar is de lucht ongezond?

In Nederland is de lucht bijna overal ongezond. Alleen op Vlieland en Schiermonnikoog kan je nog gezonde lucht inademen. De grootste oorzaak is het verkeer. Op de kaart hieronder zie je de plekken met de meeste luchtvervuiling. Op die plekken adem je te veel stikstofdioxide of fijnstof in. Je kan hierdoor kortademig worden, of last krijgen van astma of een hartaanval. Luchtvervuiling is extra slecht voor kinderen en ouderen.

De WHO heeft op 22-9-2021 de advieswaarden aangepast op basis van jaren wetenschappelijk onderzoek. Deze waarden zijn veel lager (strenger) dan de advieswaarden van daarvoor, in 2005. De lucht is volgens de WHO dus op veel meer plekken ongezond dan we eerder dachten.

Nieuwe advieswaarden
NO2 10 (was 40)
PM2,5 5 (was 10)
PM10 15 (was 20)

Woon of werk jij op een plek waar de lucht erg ongezond is? 

Plekken met veel fijnstof (PM10 en PM2,5) en stikstofdioxide
Op de kaart hieronder vind je alle punten in Nederland waar de gemiddelde concentraties aan fijnstof (PM10 en PM2,5) en stikstofdioxide zijn berekend in 2020. Op veel plekken wordt het advies van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) niet gehaald.

Milieudefensie vindt de Europese wet voor luchtkwaliteit nog steeds te slap. De Gezondheidsraad heeft bevestigd dat de Europese normen onze gezondheid niet voldoende beschermen. Ook bij lagere concentraties fijnstof komt onze gezondheid in gevaar. Jaarlijks overlijden 12.000 mensen vroegtijdig en zijn tienduizenden langdurig ziek door de vervuilde lucht.

Kijk op de kaarten!

De kaarten zijn het best te gebruiken op desktop.

Op de drie kaarten kun je verschillende functies aan en uit zetten. Je kunt ook in- en uitzoomen. Zo kom je precies te weten waar de lucht het meest ongezond is. Hoe is het bij jou in de buurt? Het is makkelijk en snel te checken!

Wil je meer informatie over de verschillende stoffen in de lucht? Hier vind je een korte uitleg.

Deze kaarten zijn gemaakt door Atlas Leefomgeving, een samenwerking tussen overheden.

Stop de grote vervuilers

Het klimaat warmt op, en toch gaan grote bedrijven gewoon door met vervuilen. Maar... er is goed nieuws. Onze klimaatzaken tegen Shell en ING zorgen wereldwijd voor hoop. De vervuilers kunnen gestopt worden!

Loading...