Onze visie

In wat voor wereld wil jij leven? Er is maar 1 aarde. Daar zijn we allemaal van afhankelijk. Daar moeten we zuinig op zijn; de rijkdommen eerlijk delen. Met iedereen die nu leeft, waar ook op aarde. En met alle mensen die nog geboren moeten worden.

Eerlijk omschakelen

Wat dacht je van een goed leven voor iedereen op een gezonde aarde? Stel je eens voor wat we kunnen bereiken als we geen geld meer stoppen in vervuiling. Als we kiezen voor ambitieus klimaatbeleid waar iederéén beter van wordt. Zo krijgen we het voor elkaar:

  • de vervuiler betaalt;
  • de sterkste schouders dragen de zwaarste lasten;
  • groene alternatieven zijn bereikbaar voor iedereen.

Niet iedereen kan groene alternatieven betalen - denk aan: zonnepanelen, isolatie en een warmtepomp. Daarom willen wij dit soort duurzame oplossingen voor iedereen bereikbaar maken. Dat kan best. Door vervuilen duurder te maken en de sterkste schouders de zwaarste lasten te laten dragen. Dat betekent bijvoorbeeld dat grote vervuilende bedrijven meer gaan betalen dan ze nu doen. Wij noemen dat eerlijk omschakelen of klimaatrechtvaardigheid.

Samen krijgen we het voor elkaar

Nederland wordt niet vanzelf duurzaam en eerlijk. Daarvoor moet de manier waarop wij produceren en consumeren flink veranderen. Zulke grote veranderingen lukken alleen als veel mensen daar samen aan werken.

Daarom bouwt Milieudefensie aan een sterke beweging van mensen die willen werken aan een duurzaam en eerlijk Nederland. Wij noemen deze mensen veranderaars. Samen zetten we vervuilende bedrijven en de overheid onder druk, zodat ze in beweging komen en veranderen.

Een belangrijke stap op weg daar naartoe is klimaatrechtvaardigheid in het regeerakkoord te krijgen (in 2021 na de Tweede Kamerverkiezingen). Met onze campagnes zorgen we voor een groeiende beweging van veranderaars en draagvlak om dit voor elkaar te krijgen.

Meer over Milieudefensie

Loading...