english

Europees Parlement: geen palmolie in biobrandstof

Een grote overwinning voor het regenwoud en haar bewoners. Het Europees Parlement maakt een eind aan het gebruik van palmolie in biobrandstof. De maatregel gaat op 1 januari 2021 in. Campagneleider Rolf Schipper van Milieudefensie is enthousiast: 'Het Europees Parlement is vandaag kampioen regenwoud redden'.

Geweldig nieuws voor het regenwoud

Onze auto's moeten niet langer op palmolie rijden, besloot het Europees Parlement met een ruime meerderheid. Dat is geweldig nieuws voor het regenwoud. Want nu wordt regenwoud nog gekapt voor de aanleg van palmolieplantages. Met een palmolieverbod zou de Europese Unie (EU) in één klap bijna de helft minder palmolie gebruiken.

Zo zorgde Milieudefensie voor het succes

Het besluit van het Europees Parlement volgt op een jarenlang debat. Milieudefensie heeft het afgelopen jaar alles op alles gezet voor een palmolieverbod. In Nederland verzamelden we ruim 32.000 handtekeningen, voerden we vele lobbygesprekken en schreven 174 wetenschappers een open brief.

Samen met andere organisaties wisten we voldoende parlementsleden te overtuigen van een palmolieverbod. Dit deden we door getuigen uit Indonesië en Liberia in het parlement hun verhaal te laten doen. Ook stuurden nog eens 20.000 mensen een persoonlijke e-mail naar de parlementsleden. Zo kon het Europarlement er niet meer omheen: de ontbossing van het regenwoud moet stoppen!

Rolf Schipper: "De machtige palmoliebedrijven hebben het nakijken. Aan het omhakken van de laatste oerbossen van Indonesië, Maleisië en Afrika voor Europese palmoliediesel valt geen rooie cent meer te verdienen. Pure winst voor het klimaat en de inwoners van het regenwoud. Dat hebben de petitietekenaars en actievoerders uit Nederland, Europa, Indonesië en Afrika knap gedaan!"

De Europese Commissie en de Europese Raad moeten nog instemmen met het palmolieverbod. Dankzij de petitie van Milieudefensie ondersteunt minister Wiebes namens Nederland het palmolieverbod in de Europese Raad.

Geen voedsel in onze auto’s

Milieudefensie blijft zich inzetten voor een totaalverbod op voedsel als brandstof, want dat is er nog niet. Voedsel hoort niet in onze benzinetanks, want daardoor stijgen de voedselprijzen. Dat treft vooral de armste mensen op aarde. Ook wordt vaak illegaal gekapt in de bossen en worden mensen verjaagd van hun geboortegrond. De oplossing voor schoner transport ligt niet in het rijden op voedsel, maar in beter openbaar vervoer, fietsvriendelijke steden en elektrische auto’s, busjes en scooters.

Doe je mee? Ga naar de campagne Red het regenwoud.

Loading...