Historisch besluit: geen palmolie meer in Europese autotank

De Europese Unie besloot dit jaar dat Europese auto's niet langer meer mogen rijden op palmolie. Een groot succes voor het regenwoud en haar bewoners.

Onthoud deze 3 mijlpalen 

Onze auto's moeten niet langer op palmolie rijden, besloot de Europese Unie dit jaar. Dat is geweldig nieuws voor het regenwoud. Want nu wordt regenwoud nog gekapt voor de aanleg van palmolieplantages. Er komen 3 belangrijke mijlpalen aan die het gebruik van palmolie in brandstof gaan terugdringen: 

  • 2019: het percentage palmolie in brandstof mag niet verder zijn gegroeid. 
  • 2023: het bijmengen van palmolie moet verminderd zijn. 
  • 2030: het percentage palmolie in de tank moet tot vrijwel 0% zijn teruggebracht.

Campagneleider Rolf Schipper: "Dit is een overwinning voor miljoenen mensen in Indonesië, Maleisië, Afrika en Latijns-Amerika. Zij zijn voor hun voedsel en inkomsten afhankelijk van het regenwoud. Nu worden ze vaak nog verdreven door grote palmoliebedrijven die ongevraagd hun bos kappen voor de aanleg van plantages. Het besluit van de EU betekent een flinke deuk in de wereldvraag naar palmolie, waardoor bossen kunnen blijven staan. Wel is het teleurstellend dat het nog zo lang moet duren voor palmolie daadwerkelijk uit onze brandstof verdwijnt."

RS2496_FOE_RIAU-69-scrSUCCES.jpg

Dit succes is ook jouw succes 

Dat er in Europa nu een eind komt aan palmolie in brandstof, is het gevolg van de druk die vanuit de Nederlandse bevolking is opgevoerd. Zo deden 174 wetenschappers een oproep en zetten ruim 35.000 Nederlanders hun handtekening tegen voedselgewassen in brandstof. Milieudefensie heeft sinds 2003 talloze acties en campagnes gevoerd. Een brede Kamermeerderheid, van de VVD tot de Partij voor de Dieren, pleitte in 2017 voor een einde aan het verbranden van palmolie in de tank vanaf 2021. Het Europees Parlement schaarde zich dit jaar achter dit standpunt.


Rolf Schipper: "De machtige palmoliebedrijven hebben het nakijken. Aan het omhakken van de laatste oerbossen van Indonesië, Maleisië en Afrika voor Europese palmoliediesel valt geen rooie cent meer te verdienen. Pure winst voor het klimaat en de inwoners van het regenwoud. Dat hebben de petitietekenaars en actievoerders uit Nederland, Europa, Indonesië en Afrika knap gedaan!"

Help mee het regenwoud beschermen

Dit besluit is een prachtige overwinning. Maar we zijn er nog niet. Nog steeds wordt het regenwoud in rap tempo gekapt voor de aanleg van palmolieplantages. Bewoners worden van hun land afgejaagd. En mensenrechten worden geschonden. Het goede nieuws is: daar kunnen we samen wat aan doen. Doe je mee?
> Lees hier hoe jij het regenwoud kan helpen beschermen

Meer over

Loading...