De CO2-vervuiler gaat betalen

De klimaatmars van begin maart 2019 heeft blijkbaar indruk gemaakt. Want een week erna, op 13 maart, kiest de politiek eindelijk voor een CO2-heffing. De industrie gaat extra betalen voor uitstoot. Goed nieuws, al blijft het afwachten hoe de regeling er precies uit gaat zien.

Winst voor huishoudens

Grote bedrijven betalen nu nog bijna niets. De rekening komt vooral bij gezinnen en de kapper op de hoek terecht. De verdeling van de kosten wordt met een CO2-heffing eerlijker. Dat is winst voor huishoudens en kleine bedrijven.

CO2-heffing is onvermijdelijk

De politiek kon niet meer om deze maatregel heen. Op 13 maart wordt namelijk ook bekend dat Nederland de CO2-uitstoot niet genoeg vermindert. Vervuilende bedrijven stoten een kwart van die CO2 uit. Ze krijgen veel subsidie om te vergroenen. Maar dat helpt dus niet voldoende. Met een CO2-heffing voor grote vervuilers halen we onze klimaatdoelen wel. Maar dan moet het wel een stevige heffing worden, zonder achterdeurtjes.

De vervuiler betaalt

Door zo’n heffing gaan bedrijven extra betalen voor elke ton CO2 die ze uitstoten. Daardoor zullen ze veel sneller minder olie, gas en kolen gebruiken. En meer investeren in groene energie. Want dat loont! De heffing zorgt ook dat de kosten van verduurzaming eerlijker worden verdeeld. De groene subsidies die grote bedrijven nu krijgen, worden  grotendeels door huishoudens en kleine bedrijven betaald. Door een CO2-heffing gaat de vervuiler zélf betalen. Een stuk eerlijker!

Loading...