Milieudefensie voert campagne tegen grote vervuilende bedrijven. Ons doel is dat zij hun uitstoot verminderen in lijn met het klimaatakoord van Parijs. Met onderzoeken en activiteiten uiten we kritiek op die bedrijven.
Die kritiek is gericht op de directie en aandeelhouders, niet op de werknemers van die bedrijven. Wij zien werknemers juist als bondgenoten en hechten waarde aan zeggenschap van werknemers over de toekomst van hun bedrijf. Daarom werken we op verschillende manieren samen met werknemers en hun vakbonden.
Milieudefensie staat voor klimaatrechtvaardigheid: ambitieus klimaatbeleid waarbij de lasten en lusten eerlijk verdeeld worden. De rekening moet voornamelijk bij grote vervuilers en rijken liggen. Dat betekent dat we een groene en sociale agenda combineren. Klimaat én eerlijkheid.
De FNV is als grootste vakbondsfederatie een belangrijke bondgenoot voor ons:
Daarnaast hebben we samen met de FNV en Vlaamse partners een project opgezet om vakbondsleden in de industrie te ondersteunen. Het doel is zeggenschap te krijgen over de klimaatplannen van hun bedrijf. In dit interview spreken 2 van onze partners over dit project en hier is er meer informatie over te vinden.
De bedoeling is dat werknemers zicht krijgen op de klimaatplannen van het bedrijf. En dat ze zelf kunnen bijsturen op die plannen, als die niet toekomstbestendig genoeg blijken te zijn. Tijdens de projectperiode (augustus 2023 - juli 2025) organiseren we in totaal 8 pilotprojecten in Nederland en Vlaanderen. Naast een begeleidingstraject op maat voor elk bedrijf, organiseren we verschillende workshops en internationale kennisuitwisselingsmomenten. Het project wordt betaald door het Europees Sociaal Fonds Plus. De projectorganisatie bestaat uit een combinatie van vakbonden en milieuorganisaties.
Projectpartners:
Foto: Groep werknemers staalbedrijf in een gieterij bij de smeltoven